Ανοίγουν τα αμφιθέατρα – επιστρέφουν οι φοιτητές – Όλα τα μέτρα!

Ανοίγουν τα αμφιθέατρα – επιστρέφουν οι φοιτητές – Όλα τα μέτρα!

 




 Στις 4 Οκτωβρίου ανοίγουν τα ΑΕΙ της χώρας – Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν – Εκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων την Τετάρτη – Οι αντιδράσεις και τα εμπόδια που προκύπτουν


Με ειδικούς «εξαμηνίτες» υπαλλήλους που θα έχουν στην αποκλειστική τους ευθύνη τον έλεγχο των πιστοποιητικών Covid των φοιτητών και φοιτητριών τους, θα ανοίξουν τα ΑΕΙ της χώρας στις 4 Οκτωβρίου.

Ετσι, στη διάρκεια του επόμενου δεκαπενθημέρου, τα ΑΕΙ θα κληθούν να προσλάβουν κατά παρέκκλιση υπαλλήλους με ειδικές συμβάσεις έξι μηνών, οι οποίοι θα έχουν στην αποκλειστική ευθύνη τους τον έλεγχο όσων εισέρχονται στα κτίρια των ανώτατων ιδρυμάτων. Κι αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, τα αμφιθέατρά τους φέτος θα είναι «ανοικτά» μόνο σε εκείνους ή εκείνες που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ εργαστηριακού ελέγχου. Το υπουργείο Παιδείας, έτσι, φαίνεται ότι εφαρμόζει το μοντέλο των «τριμηνιτών» εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών στα σχολεία.

Η απόφαση αυτή (που ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα από τη Βουλή) κρίθηκε αναγκαία, καθώς η αρχική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που απέδιδε τη σχετική ευθύνη ελέγχων στις διοικήσεις των πανεπιστημίων δημιούργησε συνθήκες «ανταρσίας». Κι αυτό γιατί οι καθηγητές και οι καθηγήτριές τους ανέμεναν να ακούσουν ότι η ευθύνη αυτή τελικά θα μετακυλήσει στους ίδιους.

 

Σύνοδος πρυτάνεων

Τα παραπάνω, ωστόσο, και όλα όσα αφορούν το άνοιγμα των ΑΕΙ σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας θα συζητήσουν οι πρυτάνεις των ανώτατων ιδρυμάτων σε έκτακτη σύνοδό τους που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη.

Ήδη, όμως, πολλοί καθηγητές και καθηγήτριες των ΑΕΙ αντέδρασαν έντονα τις προηγούμενες ημέρες, δηλώνοντας ότι δεν είναι δική τους δουλειά να ελέγχουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριές τους, ειδικά, δε, όταν παραδίδουν μαθήματα σε πολυπληθή ακροατήρια, μέλη των οποίων μπορεί να εμφανίζονται μετά την έναρξη των παραδόσεων.

Στο 70% οι εμβολιασμένοι

Από την άλλη πλευρά, ανακουφιστική μοιάζει η σκέψη ότι σχεδόν το 70% των φοιτητών και φοιτητριών της χώρας έχει έως σήμερα εμβολιαστεί, όπως αποκάλυψαν τις προηγούμενες ημέρες τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, όπως ήδη γράφτηκε, το 68% των φοιτητών και φοιτητριών των ΑΕΙ έχει εμβολιαστεί έστω με μία δόση. Μάλιστα, αν κανείς συνυπολογίσει και όσους εξ αυτών έχουν νοσήσει (5% επί του συνόλου) με την Covid-19, το ποσοστό των φοιτητών που έχουν αναπτύξει ανοσία ανεβαίνει στο 73%.

Από την πλευρά των ΑΕΙ, βέβαια, εκπαιδευτική κοινότητα, διδάσκοντες, φοιτητές και διοικήσεις πανεπιστημίων έχουν πεισθεί ότι πρέπει να στηρίξουν όπως μπορούν τη μετάβαση στην κανονικότητα των σπουδών.

Τα ανώτατα ιδρύματα κυριολεκτικά… διαλύθηκαν ακαδημαϊκά την περασμένη «χρονιά της καραντίνας» χωρίς να κάνουν στο μεγαλύτερο μέρος της εργαστηριακά μαθήματα ή κλινικές, με τις «αποστάσεις» να αποδεικνύονται καταστροφικές για πολλές επιστήμες.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η προστασία των ανθρώπινων ζωών έχει προτεραιότητα και τα διά ζώσης μαθήματα σε πολυπληθή αμφιθέατρα πρέπει να οργανωθούν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

Κρίσιμος παράγοντας είναι η σύμπνοια και ο ορθολογισμός των αποφάσεων ως προς το θέμα τήρησης των υγειονομικών κανόνων, λένε εκπρόσωποι των διοικήσεων των ΑΕΙ που μίλησαν στα «ΝΕΑ». «Η ιχνηλάτηση και τα όρια συναγερμού είναι επίσης σοβαρό θέμα και δεν έχουν δοθεί ακόμη οδηγίες από την επιτροπή των ειδικών», προσθέτουν.

Προβληματισμοί

Οι υγειονομικές προδιαγραφές των χώρων διδασκαλίας είναι επίσης σοβαρό ζήτημα, τονίζουν, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές σε πολλά ΑΕΙ, σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος των ακροατηρίων και τις απαιτήσεις για επαρκή αερισμό και απολύμανση, αποτελούν προβλήματα της καθημερινότητας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα. Παράλληλα, οι διαφορές μεταξύ των ιδρυμάτων και των προγραμμάτων σπουδών του κάθε τμήματος δημιουργούν επιπλέον προβληματισμούς.

Ολα τα ιδρύματα πρέπει, έτσι, να εξασφαλίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα την παρουσία πολλών συνεργείων εμβολιασμού και συνεργείων για δειγματοληπτικό έλεγχο στους χώρους τους, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν συχνότερα εικόνα της «κίνησης» του ιού σε όλους τους χώρους αλλά και να λαμβάνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα.


ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. 

Πηγή: pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια