Η μέθοδος που πρέπει να ακολουθήσετε για να μάθετε στο κουτάβι σας να λερώνει κατά τη διάρκεια της βόλτας. Όλα τα μυστικά για να αυξήσετε τις πιθανότητες να το πετύχετε.
Και έφτασε η στιγμή που το κουτάβι σας ολοκλήρωσε τα εμβόλιά του, και μπορείτε να ξεκινήσετε τις βόλτες σας. Ήρθε η ώρα, να του μάθετε να κάνει την ανάγκη του εκτός σπιτιού.
Για να αυξήσετε τις πιθανότητες να το πετύχετε, θα πρέπει να κάνετε σωστούς χειρισμούς.
«Τα δύο βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, είναι: 1. Σταθερό πρόγραμμα στα γεύματά του, με πολύ καλής ποιότητας τροφή. Ιδεατά, τρεις φορές την ημέρα και 2. Σταθερό πρόγραμμα βόλτας. Ιδεατά, τρεις φορές, τουλάχιστον, την ημέρα (πρωί – μεσημέρι – βράδυ) και 15΄μετά το φαγητό», διευκρινίζει η επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ασπασία Σκιαδαρέση.
Αν δείτε ότι το κουτάβι σας να καθυστερεί να κάνει την ανάγκη του, η κα Σκιαδαρέση προτείνει να αυξήσετε τον χρόνο παραμονής έξω, και να μη βιαστείτε να γυρίσετε πίσω.
Επίσης, τονίζει ότι δεν επιστρέφουμε σπίτι αμέσως αφού κάνει την ανάγκη του, γιατί δεν θέλουμε ο σκύλος μας να κάνει τον συσχετισμό ότι, κάθε φορά που ανακουφίζεται, γυρίζουμε πίσω.
Ακόμα, μπορείτε να πάρετε μαζί σας μια πάνα, αν δείτε ότι δυσκολεύεται, έτσι ώστε να τον διευκολύνετε.
«Επιβραβεύουμε αμέσως όταν έχουμε επιτύχει τον στόχο μας. Ενισχύουμε θετικά με ένα χάδι, λεκτικά και, σίγουρα, με μια λιχουδιά που αρέσει στον σκύλο μας», τονίζει η κα Σκιαδαρέση.
Συμπεριφορές του κουταβιού που προδίδουν ότι έφτασε η κρίσιμη ώρα
«Ο σκύλος μας δεν μπορεί ακόμα να ελέγξει πλήρως την ουροδόχο κύστη του. Άρα, θα υπάρξουν και ενδιάμεσες φορές που θα θελήσει να ανακουφιστεί.
Σε ετοιμότητα θα πρέπει να βρίσκεστε την ώρα που θα ξυπνήσει, και μετά το παιχνίδι.
Επίσης, εάν ο σκύλος μας μυρίζει το έδαφος, κάνει κυκλικές κινήσεις, πάει πέρα – δώθε σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα, ή σέρνει τον ποπό του κάτω, σίγουρα θέλει να κάνει την ανάγκη του.
Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον σύντομη βόλτα, πλην του σταθερού προγράμματος, οδηγήστε τον σε εξωτερικό σας χώρο.
Η παρατήρηση εδώ είναι εξίσου σημαντική. Βοηθήστε τον σκύλο σας με μασάζ στην κοιλίτσα του, λέγοντάς του «τσία, τσία», ή «κακά», ανάλογα την περίσταση», αναφέρει η κα Σκιαδαρέση.
Σταδιακά αφαιρούνται οι πάνες από το σπίτι
Οι υφές παίζουν σημαντικό ρόλο για την εκμάθηση της τουαλέτας, επισημαίνει η κα Σκιαδαρέση, και αν έχετε χρησιμοποιήσει πάνα, θα πρέπει να την κόψετε σταδιακά.
Συμβουλεύει να αφαιρέσετε τις πάνες εντός σπιτιού και να διατηρήσετε μόνο τις πάνες που έχετε στο μπαλκόνι, έτσι ώστε να οδηγείτε τον σκύλο σας εκεί τις ενδιάμεσες ώρες.
Καθώς μεγαλώνει ο σκύλος μας, κόβετε σταδιακά και τις πάνες από το μπαλκόνι.
Αν έχετε αυλή, τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει, σύμφωνα με την κα Σκιαδαρέση, γιατί τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα και ξεκάθαρα για τον σκύλο, ειδικά αν υπάρχει άμεση πρόσβαση.
«Δεν μαλώνουμε, ούτε φωνάζουμε στον σκύλο μας, όπως δεν τον μαλώνουμε και για αστοχίες. Το μόνο που καταφέρνουμε, είναι να τον αγχώνουμε και να τα κάνει πάνω του από τον φόβο του, αλλά και να τον μπλοκάρουμε: του κόβουμε κάθε όρεξη να… εμπνευστεί.
Αν ο σκύλος μας είχε μια άτυχη στιγμή στο διάστημα που λείπαμε από το σπίτι, δεν τον μαλώνουμε, γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τον λόγο.
Ο υπέρ-ενθουσιασμός, όταν γυρνάτε σπίτι, είναι ένα άλλο θέμα.
Προσοχή, δεν έχει να κάνει με τον «κ. Τουαλέτα».
Ο σκύλος, στην περίπτωση αυτή, θα αφήσει «τσία» από μεγάλη χαρά, όπως λέει και το ρητό «κατουρήθηκε από τη χαρά του», εξηγεί η κα Σκιαδαρέση.
Μην ξεχνάτε
Τέλος, θα πρέπει να έχετε κατά τα νου, τα εξής, σύμφωνα με την κα Σκιαδαρέση:
● Να πηγαίνετε πάντα στο ίδιο σημείο. Τουλάχιστον τους πρώτους 6-7 μήνες της εκπαίδευσης.
● Να βάζετε δύο πάνες στο μπαλκόνι. Μια για τα «τσία» και μία για τα κακά.
● Να καθαρίζετε πολύ καλά τον χώρο – όχι με καυστικά υγρά, όπως χλωρίνη.
● Να επισκέπτεστε τον κτηνίατρό σας, αν κάτι δεν πάει καλά. Για παράδειγμα, αν κάνει πολύ συχνά «τσία».
● Η συνέπεια και η παρατήρηση είναι οι λέξεις – κλειδιά.
● Να κρατάτε χρόνους από την πρώτη φορά της ημέρας που έκανε την ανάγκη του, σε συνάρτηση πάντα με την ηλικία που έχει το κουτάβι σας. Δηλαδή: ένα κουτάβι που είναι δυόμισι μηνών, κάνει την ανάγκη του κάθε δύο – δυόμισι ώρες, περίπου. Αν είναι τρεισήμισι μηνών, κάθε τρεις με τρεισήμισι ώρες, περίπου. Κακά, συνήθως, ένα κουτάβι κάνει τέσσερις με πέντε φορές τη μέρα. Μεγαλώνοντας, η ανάγκη του αυτή μειώνεται στις δύο με τρεις φορές.
Η κυρία Ασπασία Σκιαδαρέση είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dogs και ασκεί το επάγγελμα της θετικής εκπαιδεύτριας. Διδάσκει στους μαθητές της βασική εκπαίδευση και, παράλληλα, βοηθά στην επίλυση μη επιθυμητών συμπεριφορών. Μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο αντικείμενό της. Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1977 και ζει με την οικογένειά της στην Πάτρα.
ygeiamou.gr
0 Σχόλια