Έρχεται νέα αμυντική συμφωνία με συνδρομή δυνάμεων με χώρα της Μεσογείου-Θα είναι η Αίγυπτος;

Έρχεται νέα αμυντική συμφωνία με συνδρομή δυνάμεων με χώρα της Μεσογείου-Θα είναι η Αίγυπτος;

 


  

Έρχονται νέες εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο κατά των προκλητικών σχεδίων διαμελισμού της από την Άγκυρα.

Μονόδρομος είναι μια αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, στα πρότυπα της ελληνογαλλικής, κατά των υποχθόνιων σχεδίων της Τουρκίας που επιζητά υποτελείς και κράτη-μαριονέτες στην Α.Μεσόγειο.

 

Η Αίγυπτος, με την παρουσία του προέδρου της Αλ Σίσι στην Ελλάδα (καθώς και Ελλήνων αξιωματούχων στο Κάιρο), προωθεί αποφασιστικά πλέον την αμυντική συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία θέλει να “κόψει σε φέτες” η Άγκυρα.

 

Στο θέμα αυτό εμμέσως παρανέβη ο Ν. Δένδιας σε συνέντευξη του σε ελληνική εφημερίδα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την τελευταία διετία είχαμε συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, πολιτική συμφωνία με την Αλβανία, αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΑΕ, επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Να περιμένουμε το επόμενο διάστημα νέες εξελίξεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης των συμμαχιών της χώρας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως, η προσπάθεια συνεχίζεται. Αύριο θα συναντηθώ στο Λονδίνο με τη Βρεταννή ομόλογό μου και θα υπογράψουμε διμερή συμφωνία συνεργασίας, η οποία καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.

Η συμφωνία αυτή δεν είναι αμιγώς αμυντική, όπως οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αποτελεί Συμφωνία -Πλαίσιο, η οποία θα επιτρέψει την εμβάθυνση των σχέσεων μας με μια χώρα, με την οποία μας συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας αιώνων.

Μια χώρα, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική ανεξαρτησία. Μία χώρα με την οποία πολεμήσαμε στο ίδιο πλευρό σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους.

Μια πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Θέτουμε τις βάσεις για την εμβάθυνση της σχέσης αυτής σε ένα νέο πλαίσιο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εφόσον οι συγκυρίες το επιτρέψουν, στο μέλλον θα συνάψουμε και άλλες συμφωνίες με βασικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, στο πλαίσιο της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των κρατών, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας".

Οι δηλώσεις αυτές του Έλληνα ΥΠΕΞ, αποτελούν προάγγελο εξελίξεων, αφού η Τουρκία σύμφωνα με νέες πληροφορίες “φουλάρει” ήδη τις “μηχανές της”, κατά Ελλάδος-Κύπρου.

Η τελευταία υπογραφή ναι μεν ενίσχυσε την τριμερή αμυντική συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, αλλά απαιτείται λόγω των πραγμάτων ακόμα πιο πολύ στρατιωτικός συντονισμός μεταξύ των τριών κρατών, ο οποίος θα τους επιτρέψει να δράσουν από κοινού.

Μια συμφωνία στα πρότυπα της ελληνογαλλικής, θα ταρακουνούσε την Α.Μεσόγειο, ειδικά αν την υπογράφαμε με την Αίγυπτο με την οποία έχουμε πλέον πολλά κοινά συμφέροντα.

Μια αμυντική συμφωνία με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής, θα προκαλούσε οργή στην Τουρκία, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ειδικά την αναβάθμιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου και Κύπρου.

 

Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος έχουν ήδη εντείνει τον στρατιωτικό συντονισμό τους στην Ανατολική Μεσόγειο έως τώρα με κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με την ονομασία ΜΕΔΟΥΣΑ. Αυτός ο στενός στρατιωτικός συντονισμός αφορά σαφέστατα τα τουρκικά προκλητικά σχέδια για τα δικαιώματα στα θαλάσσια οικόπεδα στην περιοχή αναφέρει το pentapostagma.gr .


 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια