Αυτός είναι ο χάρτης αεροπορικής ισχύος στη Μ. Ανατολή-Τα οφέλη για την Ελλάδα-Οι ΗΠΑ πουλάνε F-35 στα ΗΑΕ

Αυτός είναι ο χάρτης αεροπορικής ισχύος στη Μ. Ανατολή-Τα οφέλη για την Ελλάδα-Οι ΗΠΑ πουλάνε F-35 στα ΗΑΕ

 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν «δεσμεύτηκε πλήρως» στην πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι «πλήρης δεσμευμένη» στην προτεινόμενη πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος επιβράδυνε τη συμφωνία, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που επιβλέπει τις εξαγωγές όπλων.

Η Mira Resnick, αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε στο Associated Press στην Αεροπορική Έκθεση του Ντουμπάι ότι η πώληση 50 μαχητικών αεροσκαφών F-35 - η οποία εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ , θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί.

«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι  στην πώληση  του F-35, το οποίο αλλάζει το παιχνίδι για τα Εμιράτα. Συνεργαζόμαστε μαζί τους καθώς μιλάμε για να βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν διευκρινίσεις στις διάφορες διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στην προηγούμενη διοίκηση». είπε

Τα σχέδια της Ουάσιγκτον να πουλήσει τα μαχητικά αεροσκάφη στο Άμπου Ντάμπι ήρθαν ημέρες αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ στις συνομιλίες που μεσολάβησε ο Λευκός Οίκος τον περασμένο Αύγουστο.

Μέχρι τότε, οι ΗΠΑ απέφευγαν να πουλήσουν τα F-35 σε οποιαδήποτε χώρα στη Μέση Ανατολή εκτός από το Ισραήλ, από τις ανησυχίες ότι θα έβλαπτε το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ (QME), μια νομική απαίτηση για τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τη στρατιωτική υπεροχή του στην περιοχή.

Την Τρίτη, η Resnick είπε ότι δεν είχε ακούσει καμία ανησυχία από το Ισραήλ ή άλλους συμμάχους σχετικά με την πώληση F-35. Απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι οι χώρες του Κόλπου προσπαθούσαν να αγοράσουν όπλα από τη Ρωσία ως αντιστάθμισμα έναντι των αμερικανικών ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή.

Σε μια ακρόαση με μέλη του Κογκρέσου τον Αύγουστο, η Ρέσνικ ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να συνδέσει τις πωλήσεις όπλων με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ προειδοποίησε ότι η θέσπιση «ανυπέρβλητων φραγμών» στη βοήθεια ασφαλείας θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητα της Ουάσιγκτον να ασκήσει επιρροή στην περιοχή και να ανοίξει το δρόμο για πωλήσεις όπλων από ανταγωνιστές όπως η Κίνα και η Ρωσία.

«Το F-35 βρίσκεται ήδη σε αυτήν την περιοχή, είτε πρόκειται για Ισραηλινούς που πετούν με το F-35, είτε είναι αμερικανικό F-35», είπε η Resnick. «Θα θέλαμε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να είναι σε θέση να χειρίζονται τα F-35 με τρόπο που να μπορούν να είναι οι εταίροι μας για την ασφάλεια και να αποτρέπουν απειλές, μεταξύ άλλων από το Ιράν».

Κανείς δεν μπορεί να καλύψει τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή

Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την πώληση των F-35 ως μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης των πωλήσεων όπλων σε συμμάχους του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και  τη συμμετοχή τους στον πόλεμο στην Υεμένη.

Έκτοτε, οι επικριτές κατηγόρησαν τον Λευκό Οίκο ότι υπαναχώρησε σε προηγούμενες δεσμεύσεις να ζητήσει από τις χώρες να λογοδοτήσουν για καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να κάνει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν "παρία" και  να τον απομονώσει διεθνώς, αφού οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είπαν ότι πιστεύουν ότι διέταξε τη δολοφονία και τον εξάρθρωση του αρθρογράφου της Middle East Eye Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε την πώληση 280 πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120C στο Ριάντ, την πρώτη μεγάλη πώληση όπλων από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν.

"Δουλέψαμε με τη Σαουδική Αραβία για να βεβαιωθούμε ότι είναι σε θέση να αμυνθούν. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιπλοκές σε αυτή τη σχέση  όπως και σε σχέσεις σε όλο τον κόσμο", είπε ο Ρέσνικ.

Τα τελευταία χρόνια, περιφερειακές χώρες όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία προσπάθησαν να αναπτύξουν τις δικές τους βιομηχανίες όπλων, ενώ η Κίνα και η Ρωσία έχουν επίσης αυξήσει τις πωλήσεις όπλων σε μακροχρόνιους συμμάχους των ΗΠΑ , όπως η Αίγυπτος.

Η Ρέσνικ παραμέρισε τις προσπάθειες της Ρωσίας να προωθήσει ορισμένα από τα όπλα της στο Ντουμπάι, λέγοντας στο AP ότι το μαχητικό αεροσκάφος της Μόσχας «δεν είχε έρθει στο ελάχιστο» σε συζητήσεις με αξιωματούχους των Εμιράτων.

«Δεν έχουμε δει κανέναν στρατηγικό ανταγωνιστή να μπορεί να καλύψει τον ρόλο που παίζουμε εδώ στην περιοχή», είπε.

Η Mira Resnick επανέλαβε τέλος  ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες από το Ισραήλ σχετικά με την πιθανή πώληση και ότι οι χώρες του Κόλπου δεν θέλουν να αγοράσουν όπλα από τη Ρωσία.

Ο χάρτης της αεροπορικής ισχύος στη Μ. Ανατολή αλλάζει

Μετά την πώληση 50 μαχητικών  F-35 από τις ΗΠΑ στα ΗΑΕ, ο χάρτης αεροπορικής ισχύος στη Μ. Ανατολή αλλάζει, αφού πλέον τα ΗΑΕ θα διαθέτουν μία από τις ισχυρότερες αεροπορίες των χωρών της περιοχής.

Το πολύ ευχάριστο για την Ελλάδα είναι ότι τα ΗΑΕ είναι σύμμαχος χώρα με την οποία διατηρούμε άριστες σχέσεις, αφού κατά καιρούς μετέχει με αεροπορικές δυνάμεις του σε κοινές ασκήσεις μαζί μας, ενώ έχουμε υπογράψει  πριν ακριβώς ένα χρόνο  ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Οι δύο χώρες  δεσμεύονται να συμβάλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, κυριαρχίας, ενότητας, προστασίας και εδαφικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και των ΗΑΕ, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατόν.

Ουσιαστικά πρόκειται για ρήτρα με καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, που νομικά αποτελεί το μέγιστο που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο χώρες που δεν έχουν κοινά σύνορα και δεν ανήκουν σε κοινές συμμαχικές οργανώσεις.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι τουρκική αεροπορία υπολείπεται πλέον κατά  πολύ  από άποψης αεροπορικής ισχύος στην περιοχή, όχι μόνο έναντι της Ελλάδας αλλά και έναντι  της φίλης και σύμμαχου χώρας του  Ισραήλ που έχει το αδιαμφισβήτητο προβάδισμα  αλλά και των  φίλων και συμμάχων χωρών των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου

Κατά τα άλλα ο Ερντογάν μας απειλεί με συμμάχους τους Αζέρους και τους Πακιστανούς....

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.
Πηγή: pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια