«Αν δεν φωνάξω, δεν με ακούει!»: Η δικαιολογία που χρησιμοποιούμε ΟΛΟΙ και πόσο λάθος κάνουμε

«Αν δεν φωνάξω, δεν με ακούει!»: Η δικαιολογία που χρησιμοποιούμε ΟΛΟΙ και πόσο λάθος κάνουμε

 

“Θα σου πω κάτι που ίσως να μη σου αρέσει, ή να σου φανεί περίεργο. Πολύ συχνά, μαθαίνουμε τα παιδιά μας να μην μας ακούνε, μέχρι να φωνάξουμε! Τρελό, έτσι;”, μας λέει η Ραφαέλα Μιχαηλίδου, Parent Coach, CPDPE και πρέσβειρα θετικής διαπαιδαγώγησης στο Wholesome Parenting. Την ίδια συμπεριφορά που θέλουμε να σταματήσουμε, τη μαθαίνουμε εμείς οι ίδιοι στα παιδιά μας. Παρακάτω θα δούμε τη δικαιολογία που χρησιμοποιούμε ΟΛΟΙ και πόσο λάθος κάνουμε.

 

Λάθος 1

Κάθε μέρα, ένα παιδί ακούει τόσες πολλές εντολές – «Βούρτσισε τα δόντια σου, μάζεψε τα παιχνίδια σου, άσε κάτω το μαχαίρι!» -, που χρειάζεται έναν τρόπο να φιλτράρει τα σημαντικά. Ο τρόπος αυτός; Οι φωνές σου!

 

Λάθος 2

Κάτι άλλο που κάνουμε, επίσης, είναι να επαναλαμβανόμαστε τόσες πολλές φορές, που κι εμείς οι ίδιοι κουραζόμαστε και αφήνουμε το παιδί να κάνει αυτό που θέλει. Οπότε, το παιδί μπερδεύεται και δεν ξέρει τι να κάνει. Εκτός κι αν φωνάξεις. Βάζουμε εμείς οι ίδιοι, άθελά μας, το όριο αυτό στο παιδί: «Δεν χρειάζεται να με ακούσεις, περίμενε μέχρι να φωνάξω».

 

Πώς σταμάταμε τον κύκλο;

– Βάλε το όριο σου από την αρχή με ενσυναίσθηση, άκουσε το παιδί, συνδέσου μαζί του, κάθισε στο ύψος του.

– Κάνε αυτό που είπες ότι θα κάνεις. Πολλές φορές κατηγορούμε τη θετική διαπαιδαγώγηση σαν ανεκτική, γιατί φοβόμαστε να ακολουθήσουμε τη συμφωνία που κάνουμε με το παιδί, φοβόμαστε το ξέσπασμά του.

Παρ’ όλα αυτά, όταν βάζουμε όρια με όμορφο τρόπο, όταν κάνουμε το παιδί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, όταν λαμβάνουμε υπόψη το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, την ανάγκη του για εξερεύνηση, την περιέργειά του, τότε είμαστε πιο έτοιμοι να αντιδράσουμε σωστά.

 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: healthstories.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια