Η Λιβύη θα εξάγει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου στην Κίνα
Ο Μουσταφά Σαναλά, Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), δήλωσε ότι εάν αναπτυχθεί ο τομέας πετρελαίου στη χώρα, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή στα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Ο Σαναλά έκανε ένα βίντεο στην επίσημη σελίδα της NOC στο Facebook σχετικά με την τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου στη χώρα.
Τονίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Λιβύη, ο Σαναλά είπε: «Εάν συμβούν αυτές οι καταστάσεις, μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή πετρελαίου στα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», είπε.
Δηλώνοντας ότι η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα είναι εύθραυστη, ο Σαναλά υπενθύμισε ότι η NOC χρωστάει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δηνάρια Λιβύης.
Αυξάνοντας την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στα 1,1 εκατομμύρια βαρέλια από την ίδρυση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας το 2021, η Λιβύη έγινε η πρώτη μεταξύ των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου και η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική, ξεπερνώντας την Αλγερία και την Αγκόλα.
Τη στιγμή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ουκρανική σύγκρουση και την ενεργειακή κρίση που ακολουθεί ως συνέπεια, η Λιβύη αποτελεί ενδεχόμενη λύση για το ενεργειακό τέλμα που απειλεί τη Γηραιά Ήπειρο.
Ο Χαφτάρ διαψεύδει το κλείσιμο των πετρελαιοπηγών της Λιβύης, δηλώνοντας ότι οι αναφορές σχετικά με το κλείσιμο των πετρελαιοπηγών και των θαλάσσιων λιμανιών της Λιβύης κατόπιν εντολών της υποστηριζόμενης από τον Χάφταρ κυβέρνησης του Φάθι Μπασάγκα ήταν “αβάσιμες”.
Η είδηση κυκλοφόρησε από Λίβυους ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο, αφού οι εκπρόσωποι του Χάφταρ ανέστειλαν τη συμμετοχή τους στην κοινή στρατιωτική επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει πέντε μέλη από την κυβέρνηση ενότητας με έδρα την Τρίπολη και πέντε από τις δυνάμεις του Χάφταρ.
Αρκετοί διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται στη λιβυκή κρίση, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησαν κατά της εκμετάλλευσης των εξαγωγών πετρελαίου της Λιβύης από οποιοδήποτε λιβυκό μέρος.
Την Κυριακή, το EXPLORER, ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου ελλιμενισμένο στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Hariga της ανατολικής Λιβύης με κατεύθυνση την Κίνα, άρχισε να φορτώνει ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου.
Επίσημη πηγή στο λιμάνι δήλωσε ότι ο σημερινός ρυθμός παραγωγής από τα κοιτάσματα Masala και Sarir έφτασε τα 230.000 βαρέλια αργού πετρελαίου. Το πετρέλαιο φθάνει στο λιμάνι, το οποίο ανήκει στην Arabian Gulf Oil Company (AGOCO) μέσω ενός αγωγού μήκους 513 km, ο οποίος έχει διάμετρο 34 ίντσες.
Η πηγή επιβεβαίωσε ότι οι ναυτιλιακές και εξαγωγικές εργασίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα προληπτικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Καθώς και για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, «που είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της εταιρείας».
Τον περασμένο μήνα, το Λιβυκό Σωματείο Εργαζομένων της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC) στη Βεγγάζη ζήτησε την ταχεία καταβολή τεσσάρων μηνών καθυστερημένων μισθών. Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο κατήγγειλε αυτό που περιέγραψε ως «άδικη μεταχείριση και σκόπιμη περιθωριοποίηση» από την NOC, των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ζήτησαν την άμεση διευθέτηση της οικονομικής και διοικητικής τους κατάστασης, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του προέδρου της ΝΟΕ, Μουσταφά Σαναλά. Αυτό εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, για να ενοποιήσει τις διοικήσεις της NOC στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη και να τις αναδιανείμει επειγόντως στις ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Η NOC ανακοίνωσε επίσης ότι τα έσοδα της χώρας από εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου έφτασαν τα 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Η κρατική NOC είπε ότι τα συνολικά καθαρά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρυσι ανήλθαν σε 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και 30 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις εκτός δολαρίων.
Από τη δεκαετία του 1970, η Λιβύη, η οποία βρίσκεται στα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων της.
Ωστόσο, σε μια δεκαετία βίας από την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη Μουάμαρ αλ Καντάφι, ένοπλες ομάδες έχουν συχνά αποκλείσει ή καταστρέψει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Οι διακοπές λειτουργίας ανάγκασαν την NOC να κηρύξει ανωτέρα βία, μια νομική κίνηση που της επιτρέπει να απελευθερωθεί από τις συμβατικές υποχρεώσεις υπό το φως παραγόντων που δεν ελέγχει.
Είναι προφανές πως η Λιβύη αποτελεί τη λύση μπροστά στα μάτια της Ευρώπης, τουλάχιστον για προσωρινή ανακούφιση από την ενεργειακή κρίση, μια πρόταση της οποίας θα πρέπει να ηγηθεί η Ελλάδα, καθώς αυτό απαγκιστρώνει περαιτέρω τη Λιβύη από τη νεο-οθωμανική ρεβανσιστική στρατηγική της Τουρκίας.
Πηγή: pentapostagma.gr
0 Σχόλια