ΤΙ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ η ΨΗΦΟΣ στην ΛΕΠΕΝ;

ΤΙ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ η ΨΗΦΟΣ στην ΛΕΠΕΝ;

 

Η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα

Τι μας λέει η ψήφος στη Λεπέν;

Αρης Ραβανός

Ξαφνικά σηκώθηκαν τείχη ψηλά έναντι της Λεπέν. «Η ακροδεξιά επελαύνει» είναι ουσιαστικά το μήνυμα πολλών και στην Ελλάδα. Από την άνεση του καναπέ ή του γραφείου τους αναλύουν βαθυστόχαστα για την γαλλική πολιτική σκηνή, όπως άνετα συζητούν για την ελληνική πολιτική κατάσταση.

«Όλοι πρέπει να στηρίξουν Μακρόν για να σωθεί η Ευρώπη και η Γαλλία από τα δόντια της ακροδεξιάς» είναι το μήνυμα αναλυτών και δημοσιολογούντων, οι οποίοι προφανώς δεν εστίασαν στα βαθύτερα αίτια της ανόδου της Λεπέν. Και δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά υπάρχει μια διαχρονική άνοδος που αξίζει να σχολιαστεί.

Η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα. Προφανώς αρκετά κοινά σημεία μπορεί να υπάρχουν ως προς την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων έναντι της ακροδεξιάς. Όμως τι είναι αυτό που έκανε ένα σημαντικό τμήμα των Γάλλων πολιτών να στηρίξουν Λεπέν; Μήπως η οικονομική πολιτική που άσκησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν; Μήπως η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων; Μήπως διαδραμάτισε ρόλο το κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης που επιδρά στο μεγαλύτερο μέρος της ριζοσπαστικής δεξιάς;

Πολλά μπορεί να ειπωθούν για την ηγέτη της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, αλλά αυτό που ελάχιστοι αναλυτές στην Ελλάδα διέγνωσαν και ανέδειξαν είναι ότι η Λεπέν είχε…«συστηματοποιηθεί» σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επί της ουσίας «αγκαλιάστηκε» από ένα σημαντικό κομμάτι των ΜΜΕ στη Γαλλία και φιλοτεχνήθηκε επιμελώς ένα διαφορετικό προφίλ της. Μέχρι και για την καθημερινότητά της συζητούσαν, όπως π..χ για τις γάτες της. Κυρίως προβαλλόταν ότι είναι ένας απλός άνθρωπος της διπλανής πόρτας και αυτό κέρδισε τις λαϊκές τάξεις που κυρίως είχαν και έχουν μια αντισυστημική στάση και μια άκρως επιφυλακτική έως αρνητική στάση στο οικοδόμημα της Ε.Ε.;

Η Λεπέν, ανεξάρτητα εάν παραμένει ακροδεξιά στις απόψεις της που δεν αλλάζουν, επιχείρησε και το πέτυχε σε σημαντικό βαθμό να εμφανίσει μια τελείως διαφορετική εικόνα από το παρελθόν, «στρογγυλεύοντας» αρκετά τον δημόσιο λόγο της. Δεν ήταν για τις λαϊκές τάξεις το φόβητρο του παρελθόντος και αυτό που μέτρησε, όπως και σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, είναι η οργή των πολιτών, όχι απλά για την καθημερινότητά τους, αλλά για την οικονομική τους κατάσταση, την ακρίβεια και την ανεργία.

Τι μας λέει η ψήφος στην Λεπέν, πέρα από όσα άλλα θα ακουστούν και θα σημειωθούν στο πλαίσιο των δεκάδων αναλύσεων; Η οικονομία και η τσέπη των πολιτών είναι αυτή που επηρεάζει εκλογικές συμπεριφορές και στάσεις. Και στις γαλλικές εκλογές αυτό έπαιξε ρόλο και δεν πρέπει ουδείς να το υποτιμά.

Και στην Ελλάδα έχουμε ακρίβεια, υψηλή ανεργία και ειδικά σε νέους (π.χ. στην Γαλλία οι περισσότεροι νέοι κινήθηκαν Αριστερά, στηρίζοντας τον Μελανσόν) και βέβαια το ρεκόρ στον πληθωρισμό για τα τελευταία 20 έτη. Αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα δύναται να πυροδοτήσει κοινωνικές εκρήξεις με απρόβλεπτες συνέπειες και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως αυτή η οργή λόγω της ακρίβειας θα εκδηλωθεί.

Το είδαμε και την εποχή της μνημονιακής Οδύσσειας πως οι ψηφοφόροι όχι απλά τιμώρησαν τα τότε κυρίαρχα κόμματα, αλλά πήγαν στα άκρα του πολιτικού χάρτη, επιλέγοντας τη Χρυσή Αυγή.

Άρα, μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην οικονομία και να γίνουν περισσότερες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για να ανακουφιστούν και τα λαϊκά στρώματα. Γιατί όπως λέει ο λαός «ό,τι σπέρνεις θερίζεις» και κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα να θερίσει θύελλες για μια ακόμη φορά, μόνο που τώρα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα από το παρελθόν.

 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: ot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια