Ντολμαδάκια αυγολέμονο με αρωματικό κιμά, αμπελόφυλλα και εύκολη σάλτσα αυγολέμονο από τον Τάσο Αντωνίου. Δοκιμάστε αυτή τη παραδοσιακή συνταγή!
Ντολμαδάκια με σάλτσα αυγολέμονο
Ντολμαδάκια με κιμά, αμπελόφυλλα και σάλτσα αυγολέμονο από
τον Τάσο Αντωνίου. Μια εξαιρετική και δοκιμασμένη συνταγή για ντολμαδάκια με
αρωματικό κιμά και εύκολη σάλτσα αυγολέμονο!
Ντολμαδάκια με σάλτσα αυγολέμονο!
Προετοιμασία 30 λεπτά
Εκτέλεση 50 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 18 λεπτά
Μερίδες 10
Θερμίδες 350 θερμίδες
Υλικά
500 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα
1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς 2 φορές περασμένος
1/2 κιλό χοιρινός κιμάς 2 φορές περασμένος
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 λίτρο ζωμό κότας ζεστό
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. ρύζι μακρύκοκο
Αλάτι πιπέρι
50 γραμμάρια βούτυρο ή στάκα
Για το αυγολέμονο
3 κρόκους αυγών
2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού
3 κ.σ. κορν-φλάουρ
3 φλιτζ. 750 ml ζωμό από τα ντολμαδάκια
2 κ.σ. 30 ml γάλα εβαπορέ
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε
βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για τα ντολμαδάκια
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα
ντολμαδάκια, εκτός από το βούτυρο και τον ζωμό, σε ένα μεγάλο μπολ και τα
ζυμώνουμε. Γεμίζουμε με λίγο από το μείγμα κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε
προσεκτικά σε μακρόστενα ντολμαδάκια.
Τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα σε
μέτρια φωτιά, χωρίς κενά μεταξύ τους. Ρίχνουμε τον ζωμό κότας έτσι ώστε να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια.
Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο ή τη
στάκα και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο (προσοχή, όχι με το καπάκι της
κατσαρόλας) για όση ώρα βράζουν. Αφού πάρει βράση ο ζωμός, κατεβάζουμε σε
χαμηλή προς μέτρια φωτιά και αφήνουμε τα
ντολμαδάκια να σιγομαγειρευτούν για 35-40 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν το τέλος του
βρασμού, βγάζουμε από την κατσαρόλα 3 φλιτζάνια ζεστό ζωμί για να ετοιμάσουμε
το αυγολέμονο.
Για το αυγολέμονο
Για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο, σε μπολ χτυπάμε με το σύρμα
το αυγό με τον χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ. Σιγά σιγά με μια μεγάλη
κουτάλα της σούπας προσθέτουμε λίγο λίγο τον ζεστό ζωμό των ντολμάδων
ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Προσέχουμε να είναι ζεστός (γύρω στους 60οC)
αλλά όχι καυτός ο ζωμός γιατί θα κόψει το αυγολέμονο. Όταν το αυγολέμονο δέσει,
προσθέτουμε προαιρετικά το εβαπορέ και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε.
Μεταφέρουμε τα ντολμαδάκια σε πιατέλα
και τα περιχύνουμε με το αυγολέμονο. Τα σερβίρουμε ζεστά. Μπορούμε να
συνοδεύσουμε τα ντολμαδάκια με στάκα μαζί με το
αυγολέμονο.
Πηγή:mamapeinao.gr/
0 Σχόλια