Η ναυτική άσκηση Mavi Vatan (Γαλάζια Πατρίδα) 2022, η οποία διεξήχθη ταυτόχρονα στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή 122 πλοίων και 41 αεροσκαφών, ξεκίνησε στις 11 Απριλίου και ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη.
Αν και η άσκηση λαμβάνει χώρα σε τρεις θάλασσες, εξακολουθεί να αναδεικνύει τη συνεχή στοχοποίηση ελληνικών νησιών από την Τουρκία, όπως και πέρυσι.
Ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, παρακολούθησε μέρος των ασκήσεων και μίλησε σε ομάδα αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων των ξένων στρατιωτικών ακολούθων, ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τους συμμετέχοντες.
Σενάριο κατάληψης νησιού
Σύμφωνα με την ερευνητική ιστοσελίδα Nordic Monitor, η άσκηση περιελάμβανε ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο τούρκοι κομάντος καταλαμβάνουν ένα νησί και τοποθετούν την τουρκική σημαία.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ομάδες υποβρύχιας επίθεσης (SAT) άρχισαν να επιτίθενται σε στόχους στο νησί Yılancık, κοντά στο Muğla. Ενώ μια ομάδα έπεφτε στο νερό από ελικόπτερο, μια άλλη ομάδα προσέγγιζε το νησί υποβρυχίως. Οι ομάδες συνοδεύονταν από μια άλλη που προσγειώθηκε με αλεξίπτωτα στο νησί. Αφού οι ομάδες κατέστρεψαν τους εχθρικούς στόχους, η τουρκική σημαία υψώθηκε στο «κατακτημένο» νησί.
Παρά το γεγονός ότι η άσκηση διεξήχθη στέλνοντας, μεταξύ άλλων, μήνυμα στην Ελλάδα, το υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter ενημέρωσε ότι ο Χουλουσί Ακάρ τείνει χείρα φιλίας στην Ελλάδα.
Στην ομιλία του, την οποία αφιέρωσε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, ο Ακάρ είπε ότι τα τρέχοντα προβλήματα με την Ελλάδα πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Κατηγορώντας την Ελλάδα ότι καθυστερεί να συμμετάσχει σε διάλογο, ο Ακάρ είπε ότι αναμένει από τη γειτονική χώρα να είναι πιο ενεργή. Δηλώνοντας ότι οι συναντήσεις των στρατιωτικών αντιπροσωπειών από την Ελλάδα και την Τουρκία θα πρέπει να συνεχιστούν, ο υπουργός είπε ότι θα ήθελαν να δουν σύντομα την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα.
Λέγοντας ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν ορισμένες πραγματικές καταστάσεις, ο Ακάρ δήλωσε ότι η πιο έγκυρη και σημαντική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία ορίζει ότι 23 νησιά που αναφέρονται δεν πρέπει ποτέ να οπλιστούν. Ωστόσο, είπε ότι η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει στρατιωτικό προσωπικό σε 16 από αυτά τα νησιά, προσθέτοντας: «Εάν θέλουμε να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο, πρέπει να ξεκινήσουμε από εδώ».
Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι σε επιστολή του στις 13 Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Feridun Sinirlioğlu, μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, έγραψε: «Η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατιωτικοποίησης της συνθήκης της Λωζάνης και του Παρισίου συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».
Πηγή:in.gr
0 Σχόλια