5η ΙΟΥΝΙΟΥ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!

5η ΙΟΥΝΙΟΥ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!

 


 Τα θλιβερά στατιστικά της Παγκόσμιας ημέρας του Περιβάλλοντος

Ο φετινός εορτασμός έχει το σύνθημα Μόνο μια Γη #OnlyOneEarth - Η τριπλή έκτακτη ανάγκη της Γης

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα

Το φετινό θέμα

Ο φετινός εορτασμός έχει το σύνθημα Μόνο μια Γη #OnlyOneEarth

Στο σύμπαν υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες,

στον γαλαξία μας υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες,

αλλά υπάρχει #OnlyOneEarth (Μόνο μία Γη).

Ας τη φροντίσουμε.

Οι 3 προκλήσεις

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η Γη αντιμετωπίζει μια τριπλή έκτακτη ανάγκη:

 

Το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα για να προσαρμοστούν οι άνθρωποι και η φύση.

Η απώλεια οικοτόπων και άλλες πιέσεις σημαίνουν ότι περίπου 1 εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση.

Η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό μας.

Η διέξοδος από αυτό το δίλημμα είναι να μεταμορφώσουμε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας για να τις κάνουμε χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιες και πιο συνδεδεμένες με τη φύση.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι βιοποικιλότητα ενισχύει την οικονομία. Τα παγκόσμια οικοσυστήματα παρέχουν οφέλη 125-140 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, δηλαδή περισσότερο από ενάμισι φορές το μέγεθος του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. 

Από πού προήλθε το #OnlyOneEarth;

«Only One Earth» ήταν το σύνθημα της πρώτης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη το 1972. Αυτό έθεσε την αειφόρο ανάπτυξη στην παγκόσμια ατζέντα και οδήγησε στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

 

#OnlyOneEarth γεγονότα και αριθμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου 2022

Ο ΟΗΕ μας υπενθυμίζει ότι:

Κάθε τρία δευτερόλεπτα, ο πλανήτης χάνει δασική έκταση που αντιστοιχεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Πάνω από 47 εκατομμύρια στρέμματα δάσους – περιοχή μεγαλύτερη από τη Δανία – χάνονται κάθε χρόνο.

Σχεδόν το 80% των παγκόσμιων λυμάτων απορρίπτεται στους ωκεανούς και τα ποτάμια χωρίς επεξεργασία.

Οι υγρότοποι, που αποστραγγίζονται προς όφελος της γεωργίας, παρουσιάζουν μείωση κατά 50% από τον περασμένο αιώνα και περίπου 87% τα τελευταία 300 χρόνια.

Οι τυρφώνες είναι ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα. Αν και καλύπτουν μόνο το 3% της γης αποθηκεύουν σχεδόν το 30% του άνθρακα.

Το 50% των κοραλλιογενών υφάλων έχει ήδη χαθεί και έως το 2050 ενδέχεται να χαθεί το 90%, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί σε αύξηση 1,5 ° C.

Η μεγάλη εικόνα

Χρησιμοποιούμε το ισοδύναμο 1,6 Γης για να διατηρήσουμε τον τρέχοντα τρόπο ζωής μας και τα οικοσυστήματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μας.

Το χάσμα ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να δαπανήσουμε για να προσαρμοστούμε και σε αυτά που πραγματικά ξοδεύουμε διευρύνεται. Το εκτιμώμενο κόστος προσαρμογής συνεχίζει να αυξάνεται και θα μπορούσε να φτάσει τα 280-500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2050 μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα άτομα και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση και να παροτρύνουν τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα να κάνουν αλλαγές μεγάλης κλίμακας. 

Κλιματική αλλαγή

Για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5°C μέχρι το τέλος του αιώνα, πρέπει να μειώσουμε στο μισό τις ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 .

Υπάρχει 50% πιθανότητα η υπερθέρμανση του πλανήτη να ξεπεράσει τον 1,5°C τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Το μεθάνιο, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, είναι υπεύθυνο για περισσότερο από το 25% της θέρμανσης που βιώνουμε σήμερα.

Η κλιματική κρίση προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα που σκοτώνουν ή εκτοπίζουν χιλιάδες και καταλήγουν σε οικονομικές απώλειες που υπολογίζονται σε τρισεκατομμύρια .

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αποφέρουν υψηλούς οικονομικούς πολλαπλασιαστές , έχουν υψηλές δυνατότητες για πλήθος ιδιωτικών επενδύσεων και αποτελούν σημαντικό βήμα στον δρόμο προς την απαλλαγή από τον άνθρακα σε ολόκληρη την οικονομία.

Ακόμη και κάτω από το πιο αισιόδοξο σενάριο όπου το καθαρό μηδέν θα επιτευχθεί έως το 2050, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.

Απώλεια φύσης και βιοποικιλότητας

Η υποβάθμιση του οικοσυστήματος επηρεάζει την ευημερία περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων , ή το 40 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η αποκατάσταση του 15% των εδαφών που έχουν πληγεί με παράλληλη διακοπή της περαιτέρω μετατροπής των φυσικών οικοσυστημάτων μπορεί να αποτρέψει το 60% των αναμενόμενων εξαφανίσεων ειδών.

Κάθε χρόνο, χάνουμε υπηρεσίες οικοσυστήματος αξίας άνω του 10% της παγκόσμιας οικονομικής μας παραγωγής

Περίπου το ένα τρίτο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον κόσμο είναι υποβαθμισμένες, περίπου το 87% των υγροτόπων της ενδοχώρας παγκοσμίως έχουν εξαφανιστεί από το 1700 και το ένα τρίτο των εμπορικών ειδών ψαριών υφίσταται υπερεκμετάλλευση.

Τα συστήματα τροφίμων ευθύνονται για το 80% της απώλειας βιοποικιλότητας και το 80% της συνολικής γεωργικής γης προορίζεται για τα ζώα και τις ζωοτροφές τους, ενώ παρέχουν μόνο το 20% των θερμίδων .

Ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περίπου 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο , ένας στους εννέα όλων των θανάτων. Εννέα στους 10 ανθρώπους αναπνέουν μολυσμένο αέρα, καθιστώντας τον τον πιο σημαντικό κίνδυνο για την υγεία του περιβάλλοντος της εποχής μας.

Μόνο το 57% των χωρών έχουν νομικό ορισμό για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το 2019, το 92 % των ανθρώπων αντιμετώπισαν ατμοσφαιρική ρύπανση που υπερβαίνει τις ασφαλείς οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο πιο πρόσφατος κύκλος παρακολούθησης του SDG αποκάλυψε ότι πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο επειδή δεν γνωρίζουν αρκετά για την υγεία των επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων πόρων.

Απόβλητα

Σύμφωνα με ένα σενάριο business-as-usual, τα ετήσια πλαστικά απόβλητα που εισέρχονται στα υδάτινα οικοσυστήματα θα μπορούσαν σχεδόν να τριπλασιαστούν από 9-14 εκατομμύρια τόνους το 2016 σε 23-37 εκατομμύρια τόνους έως το 2040 .

Το συνολικό παγκόσμιο οικονομικό κόστος της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό στον τουρισμό, την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια εκτιμάται ότι ήταν 6-19 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2018 .

Από το 1950 έως το 2017, εκτιμάται ότι παρήχθησαν 9,2 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού , 7 δισεκατομμύρια τόνοι από τα οποία έγιναν απόβλητα. 

Μεγάλες απώλειες

Και ότι αφορά τις οικονομικές απώλειες, αυτές υπολογίζονται σε 6-11 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως , μόνο από την υποβάθμιση της γης.

«Η βιοποικιλότητα δεν είναι απλώς μία έννοια. Είναι ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη μας. Είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Και έτσι, είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία της επιχείρησής σας, της βιομηχανίας σας και ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας»

Με αυτή την εισαγωγή και υπό τον τίτλο «Γιατί οι επιχειρήσεις θα πρέπει να φροντίζουν τη Βιοποικιλότητα» ο ελβετικός ασφαλιστικός κολοσσός Zurich Insurance Group αναφέρθηκε πρόσφατα στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα, αλλά και στους λόγους για τους οποίους είναι πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την Zurich Insurance η αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που παρέχονται από τα οικοσυστήματα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 125 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως . Παράλληλα, η βιοποικιλότητα μειώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία, αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Αξιοποιούμε τους φυσικούς πόρους μέσω της συγκομιδής, της υλοτομίας, του κυνηγιού και της υπεραλίευσης, και παράλληλα τους μολύνουμε από μη επεξεργασμένα απόβλητα και βιομηχανικούς ρύπους έως πετρελαιοκηλίδες και θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: ot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια