Ο Νικόλας Χρηστάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο πλαίσιο του συνεδρίου Nostos Health το οποίο οργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είπε πολλά και ενδιαφέροντα για την πανδημία.
Το πολύ καλό νέο που κομίζει ο καθηγητής στο τέλος της εφιαλτικής και η πιο δύσκολη πρώτη περίοδος του κορωνοϊού. Έγινε η φάση της διασποράς του ιού και της ανάπτυξης της κοινωνίας από τον πληθυσμό: «Από το 2022 και μετά τη δεύτερη περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία έχουμε να διαχειριστούμε το σοκ της πανδημίας». Σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκη τη συγκεκριμένη περίοδο οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να φορούν μάσκες για καιρό ακόμα, η οικονομία που δοκιμάζεται και τα ταξίδια δεν είναι όπως παλιά.
Η δεύτερη φάση της πανδημίας θα κρατήσει περίπου 1,5 χρόνο ακόμα. Από το 2024 και μετά η ανθρωπότητα που θα βιώσει την εποχή μετά την πανδημία που μοιάζει πολύ με την κορωνοϊού κανονικότητα. Όσο για τον ιό δεν θα εξαφανιστεί, αλλά θα είναι λιγότερο επικίνδυνος:
«Θα είναι ένας ενδημικός ιός, ένα κρυολόγημα που θα περάσει αλλά απαιτούνται συνολικά πάνω από 5 χρόνια για να αρχίσει να συμβαίνει αυτό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Υπάρχει όμως κι ένα πολύ κακό σενάριο που ανέφερε ο κ. Χρηστάκης. Συγκεντρώνει μεν λίγες πιθανότητες, αλλά δεν είναι απίθανο να συμβεί. Μιλάμε για το σενάριο εμφάνισης μιας νέας πιο θανατηφόρας μορφής του ιού, η οποία δεν θα ανταποκριθεί στα εμβόλια. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι από 1% έως το 10 % σύμφωνα με τον καθηγητή:
«Γεγονός που αν συμβεί θα γυρίσουμε πίσω στην αρχή. Αν ξαφνικά προκύψει μια νέα παραλλαγή του ιού η οποία θα είναι πιο επικίνδυνη ή δεν θα πιάνει τα εμβόλια, θα πρέπει να κλείσουμε ξανά το σπίτι μας και να περιμένουμε τη φαρμακοβιομηχανία να βγάλει νέο εμβόλιο. Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι μικρές, αλλά δεν αποκλείω να συμβεί».
Το πιο σημαντικό ο καθηγητής Χρηστάκης το κράταγε για το τέλος. Με τους πολίτες να έχουν χαθεί στη… μετάφραση των επιδημιολόγων οι οποίοι δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για το αν είναι αναγκαίο να γίνει η 4η δόση, η πρόταση του καθηγητή ίσως τους δίνει μια διέξοδο:
«Το Σεπτέμβριο στην Αμερική θα κυκλοφορήσει ένα νέο εμβόλιο, από την Moderna, το οποίο περιλαμβάνει και τις παραλλαγές της Όμικρον. Εάν έπρεπε να κάνω την τέταρτη δόση – και αυτή είναι η προσωπική μου άποψη – πιθανότατα θα περίμενα έως την Οκτώβρη για να κάνω αυτή τη δόση με το νέο εμβόλιο».
Ποιος είναι ο Νικόλας Χρηστάκης
Ο πατέρας του ήταν πυρηνικός φυσικός και η μητέρα του, επίσης Ελληνίδα, δασκάλα και ψυχολόγος. Αμφότεροι έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Yale και ο Νικόλας Χρηστάκης γεννήθηκε στο New Haven του Connecticut το 1962.
Η οικογένεια του διατηρεί στην Ελλάδα όταν ήταν τριών ετών και τα ελληνικά έγιναν η μητρική της γλώσσα. Επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένεια του στην ηλικία των ετών και μεγάλωσε στην Ουάσινγκτον.
Μετά από 10 και πλέον χρόνια σπουδών, σε ιατρική και κοινωνιολογία, ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας έλαβε το 2013 τη θέση του καθηγητή Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Ανθρώπινης Φύσης . Είναι επίσης συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Δικτύων του Yale, κατέχοντας τον ανώτερο ακαδημαϊκό βαθμό στο Πανεπιστήμιο (« καθηγητής Sterling »), ο οποίος αποδίδεται στους αρίστους τους πεδίου τους. Το εν λόγω του Νικόλα Χρηστάκη είναι όπως… διαβάζεται: εξαιρετικά διευρυμένο. Κατέχει θέσεις στα τμήματα της Κοινωνιολογίας, της Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, της Στατιστικής και Επιστήμης Δεδομένων, της Βιοϊατρικής Μηχανικής και της Ιατρικής.
Το 2009, συμπεριελήφθη στον κατάλογο των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων στον κόσμο , του περιοδικού Time. Το 2009 και το 2010 συμπεριελήφθη από το περιοδικό Foreign Policy στον κατάλογο των κορυφαίων στοχαστών παγκοσμίως.
0 Σχόλια