Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι γνωστό ότι εντείνονται σε ασθενείς που έχουν πρόσφατα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αλλά, μπορεί επίσης η κατάθλιψη να αρχίζει στην πραγματικότητα να επιδεινώνεται τους μήνες, ή τα χρόνια πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε ενήλικες 50 ετών και άνω.
“Το εγκεφαλικό φαίνεται να αλλάζει την πορεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης με πιο σύνθετους τρόπους από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα”, είπε η δρ. Maria Blochl, από το πανεπιστήμιο του Munster στη Γερμανία.
“Όπως συνήθως πιστεύεται, τα συμπτώματα της κατάθλιψης αυξάνονται μετά το εγκεφαλικό και παραμένουν αυξημένα για αρκετά χρόνια. Αλλά δείξαμε επίσης ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα αυξάνονται ελαφρώς και πριν από το εγκεφαλικό, ίσως υποδηλώνοντας ένα επικείμενο εγκεφαλικό επεισόδιο«, δήλωσε η δρ. Blochl, που ήταν και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό Neurology, με συν-συγγραφέα τον δρ. Steffen Nestler, από το ίδιο πανεπιστήμιο.
Κατάθλιψη πριν και μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο
Περίπου το 30% των επιζώντων εγκεφαλικού μπορεί να υποφέρει από κατάθλιψη οποιαδήποτε στιγμή μετά το οξύ συμβάν. Η σωρευτική επίπτωση εντός 5 ετών κυμαίνεται από 39% έως 52%. Ωστόσο λίγα είναι γνωστά για το πώς εκτυλίσσονται οι αλλαγές στα καταθλιπτικά συμπτώματα πριν και μετά το περιστατικό εγκεφαλικού επεισοδίου.
Για τη διερεύνηση, η δρ. Blochl και οι συνεργάτες της προσδιόρισαν την εξέλιξη των καταθλιπτικών συμπτωμάτων αρκετά χρόνια πριν και μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο σε 10.797 ενήλικες (μέση ηλικία, 65 έτη, 55% γυναίκες) από την English Longitudinal Study of Aging (ELSA), μια συνεχιζόμενη μελέτη διαμήκους κοόρτης.
Οι 425 συμμετέχοντες (3,9%) που υπέστησαν ένα περιστατικό εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια μιας 12χρονης περιόδου παρακολούθησης αντιστοιχίστηκαν με 4249 άτομα που δεν έπαθαν εγκεφαλικό.
Διαπιστώθηκαν τα εξής:
Ξεκινώντας περίπου 2 χρόνια πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο, η σοβαρότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 0,33 βαθμούς, με περαιτέρω αύξηση 0,23 βαθμών μετά το εγκεφαλικό.
Τα συμπτώματα κατάθλιψης παρέμειναν αυξημένα για 10 χρόνια μετά το εγκεφαλικό.
Αντίθετα, τα συμπτώματα της κατάθλιψης παρέμειναν σχετικά σταθερά με την πάροδο του χρόνου σε άτομα που δεν είχαν κάποιο εγκεφαλικό.
Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στον επιπολασμό της πιθανής κατάθλιψης κατά τη διετή αξιολόγηση πριν από το συμβάν μεταξύ εκείνων με και χωρίς εγκεφαλικό (29% έναντι 24%).
Ωστόσο, τη στιγμή του εγκεφαλικού επεισοδίου, η πιθανή κατάθλιψη ήταν σημαντικά πιο συχνή στην ομάδα των ατόμων που υπέστησαν εγκεφαλικό (34% έναντι 24%), μια διαφορά που παρέμεινε στην αξιολόγηση 6 ετών.
Είναι η κατάθλιψη προγνωστικός δείκτης εγκεφαλικού επεισοδίου;
Η δρ. Blochl προειδοποίησε ότι τα αυξανόμενα συμπτώματα κατάθλιψης πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ως επί το πλείστον ανεπαίσθητα και μπορεί να μην είναι πάντα κλινικά ανιχνεύσιμα. Επίσης παραμένει ασαφές εάν τέτοιες αλλαγές πριν από το συμβάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη του ποιος θα έχει εγκεφαλικό. “Αλλά ακόμη και οι ελαφριές αυξήσεις στα συμπτώματα της κατάθλιψης, ειδικά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διάθεση και την κόπωση, μπορεί να είναι ένα σημάδι επικείμενου εγκεφαλικού επεισοδίου”, είπε η ίδια.
Οι κλινικές επιπτώσεις των νέων ευρημάτων παραμένουν ασαφείς, σημείωσε: “Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προβλεφθεί από συμπτώματα (καταθλιπτικά, γνωστικά, σωματικά) σε συνδυασμό με κλασικούς παράγοντες αγγειακού κινδύνου. Αλλά αυτό απαιτεί περαιτέρω έρευνα”.
“Η κατάθλιψη είναι γνωστό από καιρό ότι ακολουθεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ειδικά τους πρώτους μήνες μετά το συμβάν”, είπε με την σειρά του ο δρ. E. Lakhan, νευρολόγος και ερευνητής από τη Βοστώνη, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη. “Νεότερες γραμμές έρευνας δείχνουν τώρα την καθαυτή κατάθλιψη ως παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και η νέα αυτή μελέτη είναι συνεπής με αυτό”, πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο δρ. Lakhan ανέφερε και ορισμένες επιφυλάξεις:
“Οι συμμετέχοντες αξιολογούνταν μόνο κάθε 2 χρόνια και μάλιστα με μια μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου κατάθλιψης, όχι διαγνωστική αξιολόγηση, περιορίζοντας την ικανότητά μας να εξάγουμε ισχυρά συμπεράσματα”.
Ωστόσο, είπε ο ίδιος, τα δεδομένα “υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και διαχείρισης της κατάθλιψης, ειδικά καθώς γερνάμε”.
Πηγή: https://www.rxlist.com
φωτό: iStock
Πηγή: iatropedia.gr
0 Σχόλια