Η ανατροφή ενός παιδιού μοιάζει πολλές φορές «βουνό» για έναν γονιό, ωστόσο, εάν επενδύσουμε στην ανάπτυξη μιας καλής σχέσης με το παιδί, εκείνο θα μας αισθάνεται δίπλα του σε όλα τα επίπεδα της ζωής του.
Η σχέση γονέα-παιδιού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, απαιτεί δουλειά και προσπάθεια. Διατηρώντας όμως μια στενή, καλή σχέση με το παιδί μας και έχοντας μια ανοιχτή επικοινωνία μαζί του, τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα και το παιδί μας θα ξέρει ότι είμαστε πάντα στο πλάι του.
«Γερή» σχέση με το παιδί- Περισσότερα οφέλη
Μια «δυνατή σύνδεση» γονέα-παιδιού, κάνει το παιδί να νιώθει πιο κοντά στους γονείς του και έχει την τάση να ακούει περισσότερο, να προσφέρει την βοήθειά του, να ακολουθεί οδηγίες. Τα παιδιά που αισθάνονται πιο «συνδεδεμένα» με το οικογενειακό τους περιβάλλον είναι επίσης πιο πρόθυμα να «ανοιχτούν» στους γονείς τους σε σχέση με προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν με φίλους ή και στο σχολείο.
10 τρόποι για να «εμβαθύνουμε» την σχέση μας με το παιδί μας
• «Σ’ αγαπώ»
Το πρώτο και βασικό «βήμα» για να είστε κοντά στο παιδί, είναι η αγάπη. Εκφράστε την αγάπη σας καθημερινά. Ανεξάρτητα από την ηλικία τους, τις διαφωνίες, τις όποιες δυσκολίες, φροντίστε το παιδί σας να ακούει το «σ’ αγαπώ». Είναι σημαντικό για τα παιδιά να ξέρουν πως παρά τις ενδεχόμενες συγκρούσεις, η αγάπη σας είναι αδιαπραγμάτευτη και άνευ όρων.
• Αφεθείτε στο παιχνίδι.
Καθήστε κυριολεκτικά στο πάτωμα και γίνετε κι εσείς για λίγο… παιδιά. Παίξτε με το παιδί σας οτιδήποτε σας ευχαριστεί, από επιτραπέζια μέχρι κούκλες και μπάλα. Τραγουδήστε δυνατά τα αγαπημένα σας τραγούδια. Στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία σημασία τι παίζετε. Το ότι «απολαμβάνετε» ο ένας τον άλλον είναι το σημαντικό σε αυτή τη περίπτωση.
Δεν είναι καθόλου κακό να αφήστε το παιδί να δει την «ανόητη» πλευρά σας. Έτσι αποκτούμε μεγαλύτερη «οικειότητα» με το παιδί μας και απολαμβάνουμε ποιοτικό χρόνο μαζί του και εκείνο με εμάς.
• «Σύνθημα-παρασύνθημα»
Δημιουργήστε.. κωδικούς. «Μυστικές λέξεις» που θα γνωρίζετε μόνο οι δυο σας ή ένα παρατσούκλι το οποίο θα χρησιμοποιείτε μόνο εσείς. Πολλοί από εμάς λέμε: «Ο μπαμπάς μου με φώναζε έτσι χαϊδευτικά». Οι κώδικες που αναπτύσσουμε με τα παιδιά μας είναι σημαντικοί όσο κι αν φαίνεται κάτι απλό ή ανούσιο.
• Σταθερές συνήθειες πριν κοιμηθούμε
Διαβάζετε παραμύθια στο παιδί σας πριν τον ύπνο; Του αφηγείστε ιστορίες; Η ανάγνωση βιβλίων ή η αφήγηση ιστοριών στα παιδιά πριν τον ύπνο δημιουργεί ένα κλίμα ασφάλειας και προστασίας. Η ώρα του ύπνου για κάποιους εργαζόμενους γονείς, μπορεί να είναι και η μόνη στιγμή που μοιράζονται με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της μέρας. Καλό είναι λοιπόν αυτή η στιγμή με το παιδί μας να είναι ήρεμη και ευχάριστη. Εάν το παιδί σας είναι στην ηλικία που αρχίζει και διαβάζει, ζητήστε του να σας διαβάσει μια σελίδα ή ένα μικρό βιβλίο. Ακόμη και στην εφηβεία, η επαφή αυτή πριν το «καληνύχτα» με τον γονιό, αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή χαλάρωσης και επικοινωνίας που είναι αναγκαία.
• Εκφράστε τα πιστεύω σας
Μιλήστε στο παιδί σας για τις πεποιθήσεις σας. Πείτε του τι πιστεύετε και γιατί. Δώστε του χρόνο να θέσει ερωτήματα και απαντήστε με ειλικρίνεια. Μεταδώστε του τις αξίες σας με επιχειρήματα και συζητήστε ανοιχτά και τακτικά περί αυτών.
• Αφήστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν
Οι γονείς μερικές φορές χάνουν άθελά τους ευκαιρίες για εγγύτητα, μην αφήνοντας το παιδί τους να τους βοηθήσει σε μικροδουλειές. Τα παιδιά ωστόσο αισθάνονται όμορφα όταν συνεισφέρουν.
Φυσικά δεν είναι μονάχα η σωματική βοήθεια. Τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν με τις ιδέες και τις απόψεις τους. Ρωτώντας για παράδειγμα ένα παιδί ποια παπούτσια ταιριάζουν καλύτερα με το φόρεμά σας, του δείχνετε ότι εκτιμάτε τη γνώμη του.
• Το οικογενειακό τραπέζι
Είναι γνωστό πως το να τρώμε όλοι μαζί σαν οικογένεια είναι πολύ σπουδαίο. Θέλει το υπόβαθρο για συζητήσεις που δεν μπορεί και να μην γίνονταν ποτέ. Κλείστε την τηλεόραση και απολαύστε το γεύμα και τη συντροφιά ο ένας του άλλου. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να περάσετε ποιοτικό χρόνο οικογενειακώς και να «χτίσετε» όμορφες αναμνήσεις.
• Μείνετε οι δυο σας
Αναζητήστε να είστε μόνο εσείς και το παιδί σας. Μαζί μπορεί να κάνετε μια χαλαρή βόλτα στη γειτονιά, να πάτε στην παιδική χαρά, να δείτε μια ταινία. Είναι σημαντικό να υπάρχει χρόνος ξεχωριστά με- αλλά και για- το κάθε παιδί. Μπορεί ο χρόνος των περισσοτέρων γονιών να είναι περιορισμένος, αξίζει να προσπαθήσετε για να βρείτε.
• Σεβαστείτε τις επιλογές των παιδιών
Δεν χρειάζεται να σας αρέσει το ντύσιμο που επιλέγει το παιδί σας ή ο τρόπος με τον οποίο έχει διακοσμήσει το δωμάτιό του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σεβόμαστε αυτές τις επιλογές. Τα παιδιά επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους από πολύ μικρή ηλικία και οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων όπως είναι η λήψη. Φερθείτε υποστηρικτικά ακόμη κι αν πρέπει να.. κάνετε τα στραβά μάτια που και που. Άλλωστε τι πειράζει αν το παιδί κάνει εμφάνιση με ένα λαχανί ριγέ πουκάμισο και ένα ροζ καρό σορτσάκι στον παιδικό σταθμό;
• «Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα..»
Τα παιδιά μας πρέπει να το «νιώθουν» πως πραγματικά είναι η προτεραιότητα μας. Ένα παιδί διαισθάνεται το υπερβολικό άγχος που μπορεί να έχουμε και να καταλαβαίνει ποτέ του δίνουμε προσοχή και όχι. Καλώς ή κακώς, μέρος του να είσαι γονιός είναι να μην ανησυχείς για μικροπράγματα και να «χαίρεσαι» ουσιαστικά τα παιδιά σου. Άλλωστε, τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα και κάθε μέρα μαζί τους είναι πολύτιμη. Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο μαζί τους όσο είναι ακόμα μικρά ώστε όταν κι εκείνα με τη σειρά τους ανοίξουν «τα φτερά τους», να «πετάξουν», μα όχι (συναισθηματικά) μακριά.
Πηγή:imommy.gr
0 Σχόλια