Το κράνος μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο, αν το παιδί πέσει από το ποδήλατο. Αρκεί να ταιριάζει καλά στο κεφάλι του και να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Τι συνιστούν γιατροί από το Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες.
Το κράνος μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για τα μικρά παιδιά και τους εφήβους που κάνουν ποδήλατο, σκέιτμπορντ ή πατίνια, αλλά πρέπει να τους ταιριάζει καλά για να επιτελέσει τον ρόλο του, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Μελέτες έχουν δείξει ότι σε περίπτωση πτώσης, το κράνος μπορεί να μειώσει:
Κατά τουλάχιστον 45% τον κίνδυνο τραυματισμού στο κεφάλι
Κατά 33% τον κίνδυνο τραυματισμού στον εγκέφαλο
Κατά 27% τον κίνδυνο τραυματισμού στο πρόσωπο
Κατά 29% τον κίνδυνο θανάσιμου τραυματισμού
Ο πιο σοβαρός τραυματισμός είναι οι εγκεφαλικές κακώσεις, λένε οι ειδικοί από το Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες. Κάθε χρόνο στα αμερικανικά νοσοκομεία διακομίζονται τουλάχιστον 26.000 παιδιά και έφηβοι με τραυματική κάκωση εγκεφάλου που συνέβη εν όσω έκαναν ποδήλατο.
Σε περισσότερα από 240.000, εξ άλλου, ανέρχονται όσα γενικώς τραυματίζονται κάνοντας ποδήλατο. Άλλες 140.000 παιδιά κτυπούν στη διάρκεια του σκέιτ και των πατινιών.
Ένα κράνος που ταιριάζει καλά στο κεφάλι του ανηλίκου μπορεί να κάνει τη διαφορά, τονίζουν οι γιατροί. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, το κράνος ποδηλάτου είναι σαν το τζιν παντελόνι: πρέπει να βρίσκεις ποιο σου ταιριάζει καλύτερα.
Γι’ αυτό τον λόγο, συνιστούν κατ’ αρχάς να παίρνετε μαζί τα παιδιά σας όταν πηγαίνετε για να τους αγοράσετε κράνος. Απαραίτητο είναι ακόμα να βεβαιώνεστε πως αυτό που θα διαλέξετε, φέρει κωδικούς που πιστοποιούν την ασφάλειά του. Τέτοιος κωδικός είναι λ.χ. το CPSC που αναγράφεται στα αμερικανικά κράνη ή το CE (ή ΕΝ1078) στα ευρωπαϊκά.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης το κράνος που διαλέξετε για το παιδί να ταιριάζει σήμερα στο κεφάλι του και όχι να «μεγαλώνει» μαζί του.
Τι άλλο πρέπει να προσέξετε
Οι γιατροί έχουν μερικές ακόμα συμβουλές για να κάνετε τις σωστές επιλογές:
Μην αγοράζετε και μην δέχεστε ποτέ μεταχειρισμένα κράνη. Δεν θα παράσχουν προστασία σε περίπτωση πτώσης, εάν είχαν χτυπηθεί σε αντίστοιχο συμβάν. Δεν είναι όμως πάντοτε εύκολο να το δείτε αυτό.
Βεβαιωθείτε ότι είναι σταθερό. Δεν πρέπει να κινείται δεξιά-αριστέρα ούτε μπρος-πίσω στο κεφάλι του παιδιού. Πρέπει να είναι σφικτό, αλλά χωρίς να προκαλεί πόνο στο παιδί. Πρέπει να στέκεται οριζόντια και χαμηλά στο κεφάλι του, αλλά όχι να του κλείνει τα ματιά. Στο σημείο πάνω από τα φρύδια του, εξ άλλου, πρέπει να αφήνει ένα-δύο δάκτυλα κενό από το μέτωπο. Τέλος, το πίσω μέρος του κράνους δεν πρέπει να αγγίζει τον αυχένα του παιδιού.
Να προσαρμόζετε τους ιμάντες του κράνους όταν δεν το φορά το παιδί. Οι πλαϊνοί ιμάντες πρέπει να σχηματίζουν σχήμα Υ και να «βγαίνουν» ακριβώς κάτω από τα αυτιά του παιδιού, όταν εκείνο το φοράει. Για να μην του γλιστράει το κράνος, ωθήστε το πλαστικό κλιπ όσο το δυνατόν πιο κοντά στα αυτιά του.
Να σφίγγετε τον ιμάντα κάτω από το πηγούνι, αφήνοντας ίσα-ίσα ένα δάκτυλο κενό.
Ζητήστε από το παιδί να χασμουριέται όταν δοκιμάζει διάφορα κράνη. Αν οι ιμάντες έχουν προσαρμοσθεί σωστά, το κράνος θα μετακινηθεί προς τα κάτω, όταν ανοίξει διάπλατα το στόμα του. Ειδάλλως, θέλουν νέα προσαρμογή.
Ύστερα ζητήστε από το παιδί να κουνήσει το κεφάλι του. Το κράνος δεν πρέπει να μετακινηθεί ή να γλιστρήσει. Ειδάλλως, πρέπει να ξαναπροσαρμόσετε τους ιμάντες και να ξαναελέγξετε.
Βεβαιωθείτε επίσης ότι τα παιδιά έχουν ελεύθερο οπτικό πεδίο (μπροστά και στα πλάγια) όταν φορούν τα κράνη τους.
Κάθε πότε πρέπει να τα αντικαθιστά
Οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες συνιστούν ακόμη να αντικαθιστούν τα κράνη μετά από κάθε ατύχημα ή αν πέσουν στο πεζοδρόμιο. Όπως εξηγούν, τα κράνη ποδηλάτου προστατεύουν μόνο από ένα κτύπημα. Αν δεν υπάρξει κατάσταση και δεν κτυπήσουν στο σκληρό πεζοδρόμιο, πρέπει να αντικαθίστανται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Πρέπει επίσης να ελέγχετε περιοδικά, ώστε να βεβαιώνεστε ότι ταιριάζουν ακόμα στο κεφάλι του παιδιού σας.
Τέλος, μην ξεχνάτε να φοράτε κι εσείς κράνος, διότι τα παιδιά θα μιμηθούν το δικό σας παράδειγμα.
Φωτογραφία: iStock
Πηγή: iatropedia.gr
0 Σχόλια