«ΣΥΓΓΝΩΜΗ»

«ΣΥΓΓΝΩΜΗ»

 

Εξομολογείστε ο ένας στον άλλον τα πταίσματά σας, και προσεύχεστε ο ένας για τον άλλον για να γιατρευτείτε. Πολύ ισχύει η δέηση του δικαίου που γίνεται ένθερμα.

Ιάκωβος 5:16

Μια γνήσια συγγνώμη μπορεί να βοηθήσει να θεραπεύσει μια κατεστραμμένη ή τεταμένη σχέση και να αποκαταστήσει μια διαλυμένη σχέση. Αλλά δεν τελειώνει εκεί. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν όποτε χρειάζεται να ζητήσουμε συγγνώμη:

1) Δεν αρκεί να λέτε μόνο «συγγνώμη».

 Είναι μια καλή και απαραίτητη αρχή, αλλά μια πραγματική συγγνώμη που έρχεται από την καρδιά δεν τελειώνει εκεί. Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι και να ομολογήσουμε τι λάθος κάναμε. Για παράδειγμα, το να πεις «Λυπάμαι που το πήρες έτσι» δεν είναι συγγνώμη. Στην πραγματικότητα είναι μια επίθεση που μεταμφιέζεται σε συγγνώμη που μεταθέτει την ευθύνη στο άλλο άτομο. Αλλά λέγοντας «Λυπάμαι πολύ που αυτό που είπα σε αναστάτωσε» αναγνωρίζει αυτό που κάναμε και επικυρώνει τα πληγωμένα συναισθήματα του τραυματία.

2) Πρέπει να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη για τη συμπεριφορά μας.
Χωρίς αυτό, δεν υπάρχει θεραπεία ή συμφιλίωση. «Έκανα λάθος που σου μίλησα έτσι» είναι ειλικρινής, ταπεινός, συγκεκριμένος και υπεύθυνος. Βοηθά τον τραυματία να δει ότι η συγγνώμη είναι γνήσια. Η ειλικρίνεια κατευνάζει τον θυμό και ενθαρρύνει τους άλλους να εμπιστευτούν και να αποδεχτούν τα λόγια μας.

3) Θα πρέπει να προσφερθούμε να επανορθώσουμε όπου είναι δυνατόν.
Ρωτήστε, "Μπορώ να κάνω κάτι για να βελτιώσω τα πράγματα;" Η δέσμευση να κάνουμε ό,τι μπορούμε κάνει μια συγγνώμη εγκάρδια και ειλικρινή. Ο Τζέιμς το έθεσε ως εξής: «Πείτε ο ένας στον άλλον τι κάνατε. Τότε μπορείτε να προσευχηθείτε ο ένας για τον άλλον και να θεραπευτείτε ».

4) Ζητήστε συγχώρεση – μην το θεωρείτε δεδομένο.
«Θα με συγχωρήσετε για αυτό που έκανα;» Πρέπει να το πούμε και ο άλλος πρέπει να το ακούσει πριν ξεκινήσει η θεραπεία και η αποκατάσταση. Όταν ζητάμε συγχώρεση και μας έχει χορηγηθεί, λειτουργεί ως συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για να «σκουπίσουμε το σχιστόλιθο» και να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη. Επιβεβαιώνει τη δέσμευση να προχωρήσουμε πέρα​​από την πληγή και να εργαστούμε προς μια πιο υγιή σχέση.

Τώρα τι?

Χρειάζεται να ζητήσεις συγγνώμη από κανέναν; Ανατρέξτε στα τέσσερα σημεία της ανάγνωσης και ζητήστε από τον Θεό να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε καθώς ζητάτε τη συγγνώμη σας.

Διαβάστε για σήμερα:

2 Χρονικών 34-36 , Ρωμαίους 2



Διαβάστε περισσότερα Θεολογικά μηνύματα:

       εδώ

Λογοτεχνικό περιβόλι!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια