ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΔΗΓΟΥΝ οι ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ μας! ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ;

ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΔΗΓΟΥΝ οι ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ μας! ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ;

Οι τροφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σνακ όταν νιώθετε ότι η διάθεση σας χρειάζεται ένα μικρό… boost.

Βρίσκεστε στη μέση της μέρας, η δουλειά είναι δύσκολη, οι περιορισμένες αμείωτες και η λίστα των υποχρεώσεων μοιάζει μόνο να μεγαλώνει. Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε μερικά λεπτά ηρεμίας για να πάρετε βαθιές ανάσες και να ανασυντάξετε τις δυνάμεις σας. Γιατί όχι να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που όχι μόνο θα τονώσετε την παραγωγικότητά σας αλλά και τη διάθεσή σας.

Ενώ σχεδόν κάθε γεύμα, που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά μαζί με πρωτεΐνη, μπορεί να μας δώσει την πολύτιμη ώθηση που αναζητάμε, έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες τροφές που περιέχουν ενώσεις, όπως η τρυπτοφάνη, η οποία μπορεί να προσθέσει τα επίπεδα σεροτονίνης ή τα προβιοτικά που εξισορροπούν το έντερο, τα οποία συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα στρες και άγχους και έχουν θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή σας. Οι πολυφαινόλες πρόκειται για μια εξίσου ευεργετική ένωση.

Πώς λειτουργούν οι πολυφαινόλες;

«Οι πολυφαινόλες  είναι φυτικές μεγάλες ενώσεις  που αποτελούνται από μια και ποικιλόμορφη ομάδα μορίων  που βοηθούν την προστασία των φυτών από τις στρες και έρευνες αναφέρουν ότι όταν οι άνθρωποι τις καταναλώνουν, αποκομίζουν στην υγεία τους»,  μας εξηγούν οι ειδικοί.

Ταυτόχρονα στο παρελθόν επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει μια σύνδεση μεταξύ διατροφής, διάθεσης και καλύτερης ψυχικής υγείας.

Για παράδειγμα, ερευνητές σε επιστημονική μελέτη που ανέλυσαν την πρόσληψη πολυφαινόλης και τις επιδράσεις της στην κατάθλιψη διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερη κερσετίνη – μια φυτική φλαβονόλη από την ομάδα φλαβονοειδών πολυφαινολών που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα άτομα και τα δημητριακά – είχαν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης.

Για να ενημερωθείτε από αυτές είναι σημαντικό να ενσωματώσετε στη διατροφή σας τροφές όπως πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, μπαχαρικά και βότανα, τσάι ή καφέ. 

3 τροφές για καλή διάθεση

Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά έρχονται πρώτα στην περιεκτικότητα πολυφαινολών. Ένα από τα αγαπημένα των ειδικών, είναι ο κουμάς, γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.Ο κουρμάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επειδή είναι η διατροφική πηγή κουρκουμίνης, μιας πορτοκαλί πολυφαινόλης που βοηθά να δώσει στο κουρκούμα το χαρακτηριστικό του χρώματος.

Πολλές μελέτες εξέτασαν τον ρόλο της κουρκουμίνης στον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία και ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική λόγω της δράσης της σε ορισμένες εγκεφαλικές οδούς στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα και πιο συγκεκριμένα η μαύρη, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. «Οι κόκκοι κακάο, που λένε για την παρασκευή σοκολάτας, είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε πολυφαινόλες», μας λένε οι ειδικοί.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όλες οι σοκολάτες δεν είναι ίδιες. Η μαύρη σοκολάτα – η οποία έχει περισσότερο κακάο από την γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα – είναι γενικά πιο πλούσια σε πολυφαινόλες επειδή έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο. Και δυστυχώς, εάν τρώτε σοκολάτα με πολλή πρόσθετη ζάχαρη, είναι πιθανό να αντισταθμίσετε έναν πιθανό όφελο για την υγεία. 

Αλεύρι από φαγόπυρο

Αν και είναι υπέροχο να προσθέτετε επιπλέον μερίδες τροφών πολυφαινόλης στη διατροφή σας, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, η κορυφαία πηγή θερμίδων κάθε μέρα είναι τα δημητριακά.

Τις περισσότερες φορές, αυτοί οι κόκκοι έχουν υποστεί επεξεργασία σε μεγάλο βαθμό, έτσι έχουν χάσει τις περισσότερες από τις πολυφαινόλες τους και άλλα υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Για να αποφευχθεί μια τέτοια απώλεια, οι ειδικοί συνιστούν αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις να χρησιμοποιούν αλεύρι φαγόπυρου.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή:vita.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια