Πώς θα μάθει το παιδί να μοιράζεται;

Πώς θα μάθει το παιδί να μοιράζεται;

Όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί να καταλάβει την πολύτιμη αξία του να μοιράζεται.

Τα παιδιά μαθαίνουν μεγαλώνοντας να μοιράζονται τα πράγματα τους και να τα βοηθούν γύρω τους μέσα από μικρές καθημερινές στιγμές. Όπως και με τους καλούς τρόπους, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο το παιδί θα μάθει να δίνει και να τους βοηθάει γύρω του είναι να το διδάξετε. Μέσα από το μοίρασμα το παιδί γνωρίζει νέους φίλους και πώς να παίζει μαζί τους συνεργατικά, πράγμα που θα βρει στην πράξη μόλις βρεθεί σε ένα χώρο με άλλα παιδάκια, είτε αυτό είναι στο σπίτι με τα αδέλφια του είτε στο πάρκο. Μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθετε να μοιράζεται τα παιχνίδια του μέσα από τη δική σας συμπεριφορά, μιας και τα παιδιά μαθαίνουν πολλά περισσότερα από αυτά που βλέπουν παρά από όσα ακούν.

Μοιραζόμαστε και στο σπίτι

Όταν παίζετε μαζί, τρώτε όλοι μαζί, όταν σε καθημερινή δραστηριότητα το παιδί σας παρατηρεί και μπορεί να μάθει πολλά από εσάς. Αν σας δει να είστε υπομονετικοί και να περιμένετε τη σειρά σας κάθε φορά, είναι πιθανότερο να έχει μια ανάλογη συμπεριφορά.

Παράλληλα αν δείτε ότι και εκείνος περιμένει τη σειρά του, δίχως να φωνάζει ή να είναι ανυπόμονο, επιβραδύνει το, καθώς έτσι θα τονώσετε το ηθικό του και θα θέλετε να επαναλάβετε την ίδια καλή συμπεριφορά για να το επαναλάβετε και πάλι.

Τι να κάνετε αν δεν θέλει

Αν παρατηρήσετε ότι το παιδάκι σας δεν μοιράζεται τα παιχνίδια του με τους φίλους του, τότε απλά θα γίνει λίγο παραπάνω χρόνο και εξάσκηση. Παράλληλα έχετε κατά, ότι τα παιδάκια μέχρι την ηλικία περίπου των τριών ετών δεν μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως την έννοια του μοιράσματος, οπότε είναι λογικό να μην μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως σε αυτό.

Αφού περάσετε την ηλικία των τριών, μπορείτε να του εξηγήσετε το να μοιράζεται και μετά να βάλετε στο παιχνίδι και τις συνέπειες, όπως η μετάδοση ενός παιχνιδιού   δεν μοιράζεται με τους φίλους του.

Τι να αποφύγετε;

Προσπαθήστε να αποφύγετε τα έγγραφα ώστε να μην λειτουργήσετε αποτρεπτικά:

Μην αρπάζετε το παιχνίδι από τα χέρια του: Μην αποσπάσετε ποτέ το παιχνίδι του απότομα ή με βίαιο τρόπο, καθώς μπορεί να το ταράξετε ή χειρότερα να μάθετε να κάνετε το ίδιο. Προσπαθήστε να του ζητήσετε το παιχνίδι, προτείνοντας το χέρι σας ενώ διατηρείται τον τόνο της φωνής σας ήπιο και ψυχράιμο.

Μην τα βάζετε να μοιράζονται τα παιχνίδια με τη σειρά: Μην βάζετε τα παιδιά να μοιράζονται τα παιχνίδια σε διαδοχικές χρονικές περιόδους, καθώς μέχρι και τα τρία χρόνια δεν αντιλαμβάνονται ακόμη την έννοια του χρόνου.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: i mommy.gr 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια