31 Αυγούστου 1997: Το τραγικό δυστύχημα της Πριγκίπισσας Νταϊάνας στη γέφυρα Ντ’ Αλμά του Παρισιού

31 Αυγούστου 1997: Το τραγικό δυστύχημα της Πριγκίπισσας Νταϊάνας στη γέφυρα Ντ’ Αλμά του Παρισιού



 Τα σενάρια συνωμοσίας και η επιχείρηση Paget – Ο φόρος τιμής στο Twitter και το άγαλμα στους κήπους του Κένσινγκτον

Είκοσι τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τραγικό δυστύχημα της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Παρίσι. Ήταν 31η Αυγούστου του 1997, όταν άφησε την τελευταία της πνοή στη γέφυρα Ντ’ Αλμά του Παρισιού, κυνηγημένη από δεκάδες παπαράτσι, σε ηλικία 36 ετών.

Στο Twitter δημιουργήθηκε ένας λογαριασμός με την ονομασία «Diana Day by Day» οπού κάθε καλοκαίρι τέτοια εποχή ανεβάζει tweets σε «πραγματικό» χρόνο για το τι συνέβη από τη στιγμή που η Νταϊάνα έφυγε απο το γιότ «Jonikal», στο οποίο απολάμβανε τις διακοπές της με τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, μέχρι το τροχαίο δυστύχημα.

Τα ξημερώματα της 30ης προς 31η Αυγούστου η «πριγκίπισσα του λαού» και ο αγαπημένος της Ντόντι Αλ Φαγιέντ διανυκτέρευσαν στο Παρίσι στο ξενοδοχείο «Κάρλτον Ριτς», με σκοπό την επόμενη ημέρα να πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής για το Λονδίνο. Είχαν φτάσει στο Παρίσι το απόγευμα του Σαββάτου και συνοδευόντουσαν από τον σωματοφύλακά τους Τρέβορ Ρις Τζόουνς.

Στο ασανσέρ του ξενοδοχείου οπού διέμενε με τον Ντόνι, η Νταιάνα έδειχνε ευτυχισμένη, καθώς ανέβαινε με τον αγαπημένο της στον 1ο όροφο.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου η Mercedes στην οποία επέβαιναν η Νταϊάνα και ο σύντροφός της, Ντόντι Αλ Φαγιέντ έπεσε στον τοίχο τούνελ στο Παρίσι.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, που καθόταν στην πίσω δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου, τραυματίστηκε, αλλά δεν έχασε τη ζωή της ακαριαία.

Ο συνοδηγός Τρέβορ Ρις Τζόουνς, μέλος της προσωπικής ασφάλειας της οικογένειας Φαγιέτ, τραυματίστηκε ελαφρά.

Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε οι γιατροί προσπάθησαν να τη σώσουν, καθώς πάθαινε απανωτά καρδιακά επεισόδια, ενώ όπως διαπιστώθηκε, λόγω της σύγκρουσης, η καρδιά της, είχε μετατοπιστεί προς τη δεξιά πλευρά του θώρακα. Οι προσπάθειές των γιατρών δεν είχαν αποτέλεσμα και η πριγκίπισσα έφυγε τελικά από τη ζωή στις 4 τα ξημερώματα.

Στο δυστύχημα εκτός από τη Νταϊάνα σκοτώθηκαν ο Φαγιέντ και ο οδηγός τους. Κανείς τους δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μέλος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας ως η πρώτη σύζυγος του Καρόλου, πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και ο πρώτος διάδοχος του βρετανικού θρόνου, είχε πάρει διαζύγιο από τον Κάρολο το 1996, αλλά τα ΜΜΕ δεν σταμάτησαν να την παρακολουθούν στενά και παντού.

Ο πρόωρος θάνατος μιας από τις πιο αγαπημένες και διάσημες γυναίκες στον κόσμο προκάλεσε μια παγκόσμια έκρηξη θλίψης και πένθους και πυροδότησε παράλληλα μια σειρά θεωριών συνωμοσίας σχετικά με τις συνθήκες γύρω από εκείνη τη μοιραία νύχτα σε μια υπόγεια διάβαση του Παρισιού.

Τα σενάρια συνωμοσίας και η επιχείρηση Paget

Μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του Ντόντι Αλ Φαγιέτ, οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1999. Η έκθεση 832 σελίδων, γνωστή ως Operation Paget, the Paget Inquiry ή απλά Paget, χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια και 12,5 εκατομμύρια λίρες (17,2 εκατομμύρια δολάρια) για να ολοκληρωθεί.

Το πόρισμα έλεγε ότι υπαίτιος για τη σύγκρουση ήταν ο οδηγός Ανρί Πολ, ο οποίος οδηγούσε μεθυσμένος, ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα και έχασε τον έλεγχο του οχήματος. Εκτός από αλκοόλ, η νεκροψία- νεκροτομή και οι εξετάσεις, έδειξαν ότι ο οδηγός ήταν υπό την επήρεια αντιψυχωτικών φαρμάκων. Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν ικανοποίησε τον πατέρα του Ντόντι, Μοχάμεντ, ο οποίος υποστήριζε ότι ο γιος του έπεσε θύμα δολοφονίας. Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέτ, το τροχαίο είχε οργανώσει η ΜΙ6, που συνεργαζόταν με τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Οι ισχυρισμοί του δεν αποδείχτηκαν ποτέ, ωστόσο ο Μοχάμεντ δεν ήταν ο μοναδικός που υποστήριξε διαφορετικό σενάριο για το δυστύχημα.

Σύμφωνα με τον πρώην επίτροπο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Τζον Στίβενς, περίπου το 65 ή το 70 τοις εκατό της χώρας πίστευε ότι υπήρξε μια συνωμοσία και ότι ο θάνατος της Νταϊάνα… δεν μπορεί να εξηγηθεί.

Τα χρόνια που ακολούθησαν αναπτύχθηκε φημολογία ότι η Νταϊάνα ήταν έγκυος στο παιδί του Ντόντι και ότι το ζευγάρι είχε σκοπό να αρραβωνιαστεί σύντομα. Κάποιοι υποστήριξαν ότι η βασιλική οικογένεια δεν ήθελε η μητέρα ενός διάδοχου του θρόνου να παντρευτεί έναν μουσουλμάνο, ωστόσο οι αιματολογικές εξετάσεις κατέρριψαν τον μύθο της εγκυμοσύνης.

Καμία κατηγορία δεν αποδόθηκε στους παπαράτσι που κυνηγούσαν το αυτοκίνητο της πριγκίπισσας, ενώ η συμπεριφορά του Τύπου τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση και ο κώδικας που διέπει τα βρετανικά ΜΜΕ έγινε πιο αυστηρός τον Δεκέμβριο του 1997.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να δουν την κηδεία της πριγκίπισσας καθώς έφτασε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στις 6 Σεπτεμβρίου του 1997.

Ανοιχτός για το κοινό ο κήπος της πριγκίπισσας στο παλάτι του Kensighton

Κάθε Αύγουστο γίνονται άπειρα αφιερώματα τόσο στο θάνατό της όσο και στη ζωή και το έργο της.

Η βασιλική οικογένεια κάθε χρόνο τιμά την επέτειο του θανάτου της και φέτος σε μια συμβολική κίνηση άνοιξε για το κοινό τις πόρτες του αγαπημένου κήπο της πριγκίπισσας στο παλάτι του Κένσινγκτον όπου βρίσκεται και το άγαλμά της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Express ο William φέτος αντιμετωπίζει ένα δίλημμα για το πόσες λεπτομέρειες μπορεί να μοιραστεί με τα παιδιά του σχετικά με τον θάνατο της γιαγιάς Νταϊάνα, αλλά και τη σχέση της με το Παλάτι μετά το διαζύγιο με τον Κάρολο.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια