Βόλτες και παιχνίδι στη φύση για καλύτερη ψυχοσωματική ανάπτυξη

Βόλτες και παιχνίδι στη φύση για καλύτερη ψυχοσωματική ανάπτυξη

  

Πώς το παιχνίδι στην ύπαιθρο κάνει τα παιδιά χαρούμενα και τα βοηθάει να αναπτύξουν ποικίλες δεξιότητες; Αυτή η εποχή είναι η καλύτερη, μας καλεί να βγούμε έξω και μας δίνει δεκάδες αφορμές να περάσουμε τέλεια παρέα με τα παιδιά μας.

Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω και παρατηρήσουμε τα παιδιά όταν απολαμβάνουν το παιχνίδι τους στην ύπαιθρο, θα δούμε ένα όμορφο αλλά και δημιουργικό «χάος». Τρέχουν, σκαρφαλώνουν, παρατηρούν τα έντομα ή τα ζώα… 

Εχοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, αφού ο χώρος είναι άπλετος, διασκεδάζουν με την ψυχή τους. Η βόλτα όμως στη φύση για τα μικρά και μεγάλα παιδιά με ή χωρίς καρότσι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση αλλά και τη γενικότερη ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα οι μικρές ποσότητες ήλιου που λαμβάνουν, συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό. Πάνω από όλα όμως το παιχνίδι στη φύση τα βοηθά να χαλαρώσουν και να νιώθουν όμορφα.

 

Βγάζουμε το παιδί έξω

Η τηλεόραση και το tablet είναι πολύ δελεαστικά, παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να τα βοηθήσετε να βγουν έξω δίνοντάς τους κίνητρα ώστε να το επαναλάβουν αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα. 

Από τον κήπο, αν υπάρχει, ή το μπαλκόνι για να φροντίσουν τα λουλούδια έως την παιδική χαρά ή κάποιο κοντινό πάρκο, οι επιλογές είναι πολυάριθμες και προσφέρονται για να «μάθετε» στο παιδί σας μια σειρά από χρήσιμες δεξιότητες. 

Οδική συμπεριφορά, παρατήρηση της φύσης, άσκηση της αδρής κινητικότητας με παιχνίδια όπως η μπάλα. Πολυάριθμες και όμορφες επιλογές οι οποίες τα ασκούν ταυτόχρονα τόσο σωματικά όσο και ψυχοκοινωνικά.

 

Τι προσφέρει το παιχνίδι στην ύπαιθρο σε κάθε ηλικία

Μωρά

Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους βοηθά τα μωρά να μάθουν ποια είναι τα διαφορετικά περιβάλλοντα, ενεργοποιεί τα αισθητηριακά τους μέσα ενώ συμβάλλει σημαντικά και στο ξεκίνημα της κοινωνικοποίησής τους.

 

Ιδέες:

· Βάλτε στο έδαφος μια κουβέρτα, μια πετσέτα ή μια ψάθα θαλάσσης και αφήστε το να απολαύσει τη φύση. Τα μωρά που είναι κάτω των έξι με επτά μηνών μπορούν να σταθούν μπρούμυτα στην κοιλιά τους απολαμβάνοντας τις εικόνες του τοπίου.

· Δώστε τους την ευκαιρία να μπουσουλήσουν στο γρασίδι και αφήστε το να νιώσουν όλα τα αισθητηριακά ερεθίσματα του περιβάλλοντος διά της αφής. Χρειάζεται απλώς πρώτα να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι στο έδαφος που μπορούν να βάλουν στο στόμα τους.

· Αφήστε τα καθισμένα στο καρότσι. Ακόμα και έτσι μπορούν να απολαύσουν το κελάηδισμα των πουλιών και το ρυθμικό κούνημα των φύλλων από τα δέντρα και να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς όρασής τους.

· Περπατήστε απλά στον δρόμο. Τα διαφορετικά χρώματα των αυτοκινήτων, οι ταμπέλες, τα φανάρια, ακόμα και οι ήχοι είναι λίγα μόνο από τα ερεθίσματα που ενεργοποιούν τους μηχανισμούς παρατήρησης.

 

Μεταβρεφική ηλικία

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά λαχταρούν να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους περπατώντας και να αναπτύξουν τις σωματικές τους δεξιότητες.

 

Ιδέες:

· Παίξτε με την μπάλα πετώντας την αλλά και πιάνοντάς την.

 

· Κάντε φούσκες από σαπούνι και δώστε τους την ευκαιρία να τις κυνηγήσουν.

 

· Παίξτε με τα χώματα, την άμμο και με μικρές ποσότητες νερού φτιάχνοντας μικρές «δημιουργίες» με τα χέρια σας.

 

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

Σε αυτή την ηλικία η φαντασία είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Μπορείτε, λοιπόν, να την ενισχύσετε ακόμα περισσότερο παίζοντας σε εξωτερικούς χώρους, αξιοποιώντας την στο έπακρο.

 

Ιδέες:

· Παίξτε κρυφτό, αφού πρώτα οριοθετήσετε από πού έως πού θα κινηθείτε. 

· Επιτρέψτε τους να σκαρφαλώσουν στα δέντρα και φτιάξτε ιστορίες με ήρωες παραμυθιών ώστε να τους δώσετε επιπλέον κίνητρο

· Συλλέξτε διαφορετικά είδη φύλλων, σχήματα πετρών ή κοχυλιών και φτιάξτε με αυτά χειροτεχνίες.

 

· Φτιάξτε «τούρτες», «τάρτες» και άλλες «συνταγές» από άμμο.

· Παίξτε το παιχνίδι των ήχων. Πηγαίνετε βόλτα και προσπαθήστε να αναγνωρίσετε κάθε ήχο που ακούτε είτε παράγεται φυσικά, από κάποιο ζώο, είτε όχι. 

· Πάρτε κιάλια και προσπαθήστε να εντοπίσετε πουλιά ή άλλα ζώα. «Αξιοποιήστε» τα ζώα που θα εντοπίσετε και προσπαθήστε να φτιάξετε φανταστικές ιστορίες με αυτά.

 

Πρώτη σχολική ηλικία

Τα λίγο πιο μεγάλα παιδιά μπορούν, με μεγαλύτερη ευκολία, να συμμετέχουν σε δομημένα παιχνίδια όπως οι αθλητικές δραστηριότητες, τις οποίες μάλιστα καλό θα ήταν να τις εντάξετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: imommy.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια