Οι δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά με τα χέρια μας είναι πολλές και ποικίλλουν. Τι μπορεί, όμως, να μαρτυρήσει η δύναμή τους για την κατάσταση της υγείας μας; Οι ειδικοί απαντούν
Δραστηριότητες όπως το να ανοίξουμε ένα βάζο ή να κουβαλήσουμε μια βαριά σακούλα είναι συχνές στην καθημερινότητά μας, γι’ αυτό και δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Μπορεί, όμως, μια τόσο απλή κίνηση να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας;
Ναι, απαντούν οι ειδικοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η δύναμη στα χέρια μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ενδείξεων για διάφορους παράγοντες υγείας. Μάλιστα, αυτό αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Παλαιότερες μελέτες πάνω στο αντικείμενο είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια αδύναμη λαβή μπορεί να μαρτυρά τον κίνδυνο καρδιακών και πνευμονικών προβλημάτων υγείας ή ακόμη και χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.
Αυτό που έλειπε από τις μέχρι τώρα μελέτες ήταν εμπειρικά στοιχεία που να ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη σημαντικούς παράγοντες επίδρασης, όπως η ηλικία, το φύλο, αλλά και το ύψος. Η νέα μέλετη, που πραγματοποιήθηκε από τον Sergei Scherbov, ερευνητή του IIASA, την Sonja Spitzer, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Δημογραφίας και Παγκόσμιου Ανθρώπινου Κεφαλαίου Wittgenstein και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και την Nadia Steiber από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, και δημοσιεύθηκε στο BMJ Open προσπαθεί να ρίξει φως σχετικά με το ποιο επίπεδο δύναμης της λαβής είναι αυτό που θα έπρεπε να ωθήσει έναν γιατρό να στείλει τον ασθενή του για περαιτέρω εξετάσεις.
Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές συνέκριναν τη δύναμη λαβής των ατόμων όχι με έναν υγιή πληθυσμό αναφοράς, αλλά με άτομα συγκρίσιμα ως προς το φύλο, την ηλικία και το ύψος.
«Γενικά, η δύναμη της λαβής εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία και το ύψος ενός ατόμου. Στόχος μας ήταν να βρούμε το όριο της δύναμης της λαβής που θα ωθούσε έναν επαγγελματία υγείας να κάνει περαιτέρω εξετάσεις στον ασθενή. Πρόκειται για μια μέτρηση παρόμοια με αυτή της αρτηριακής πίεσης. Όταν το επίπεδό της είναι εκτός ενός συγκεκριμένου εύρους, ο γιατρός μπορεί είτε να συνταγογραφήσει ένα συγκεκριμένο φάρμακο, είτε να στείλει τον ασθενή για περαιτέρω εξετάσεις», εξηγεί ο Scherbov.
Για να μετρηθεί η δύναμη της λαβής, ο ασθενής πιέζει ένα δυναμόμετρο με το ένα χέρι. Στο πλαίσιο της μελέτης, ο κάθε συμμετέχων κλήθηκε να κάνει δύο προσπάθειες με το κάθε χέρι. Η καλύτερη μέτρηση είναι εκείνη που αποθηκεύθηκε ως το τελικό αποτέλεσμα κάθε συμμετέχοντα. Λήφθηκαν, επιπλέον, υπόψη παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα, όπως το αν η μέτρηση πραγματοποιήθηκε σε όρθια ή καθιστή θέση και άλλοι.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η δύναμη της λαβής μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη για το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου, επιτρέποντας έτσι στους επαγγελματίες υγείας, μέσω μιας απλής εξέτασης, να εντοπίσουν τις περιπτώσεις ατόμων που απειλούνταν από αυξημένο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας. Μάλιστα, δεδομένου του ότι οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν συγκριτικά με άτομα ίδιου φύλου, παρόμοιας ηλικίας και ύψους, οι ενδείξεις της νέας μελέτης μαρτυρούν ότι το όριο της δύναμης λαβής αναλογικά με τον κίνδυνο θνησιμότητας είναι πιο ευαίσθητο σε σχέση με αυτό που είχαν αποκαλύψει προηγούμενες μελέτες.
Στην πραγματικότητα, ακόμη και μια ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο δύναμη λαβής αποδείχθηκε ενδεικτική των παθήσεων υγείας που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο. Από την άλλη, όμως, μια ισχυρότερη λαβή σε σύγκριση με άλλα άτομα παρόμοιων χαρακτηριστικών δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας.
«Η μέτρηση της δύναμης λαβής είναι μια φθηνή και εύκολη εξέταση, που μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων υγείας. Η παρακολούθησή της, ειδικά στους μεσήλικες, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία του ηλικιωμένου πληθυσμού. Τα ευρήματά μας καθιστούν σαφές ότι η δύναμη της λαβής είναι ένα πολύ ακριβές και ευαίσθητο μέτρο των υποκείμενων παθήσεων. Ως εκ τούτου, προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου στην ιατρική πρακτική», σημειώνει ο Steiber.
«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι δεν προτείνουμε οι άνθρωποι να προπονούν τη δύναμη της λαβής ειδικά για να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας. Πιθανότατα, εάν κάποιος βελτιώσει τη δύναμη λαβής του μέσω ασκήσεων, αυτό θα έχει καθόλου ή ελάχιστο αντίκτυπο στη συνολική υγεία του. Ωστόσο, η αδύναμη λαβή μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης υγείας, επειδή αντανακλά χαμηλή μυϊκή δύναμη, η οποία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ο υγιεινός τρόπος ζωής και η άσκηση εξακολουθούν να είναι οι καλύτερες προσεγγίσεις για τη διατήρηση της καλής υγείας ή τη βελτίωσή της μακροπρόθεσμα», προσθέτει ο Spitzer.
Πηγή: ygeiamou.gr
0 Σχόλια