Η Δεξιά κέρδισε και το έθνος-κράτος επιστρέφει: Ποιο είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει

Η Δεξιά κέρδισε και το έθνος-κράτος επιστρέφει: Ποιο είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει

Οι Ιταλοί θέλουν να κερδίσουν πίσω την χώρα τους (όπως και οι Σουηδοί, οι Γάλλοι και έπεται συνέχεια... )

Η Δεξιά κέρδισε και το έθνος-κράτος επιστρέφει: Ποιο είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει

H Tζόρτζια Μελόνι είναι ο ξεκάθαρος νικητής των ιταλικών εκλογών και η νέα (και πρώτη γυναίκα) πρωθυπουργός της Ιταλίας και όπως είναι αναμενόμενο, όλοι θέλουν να μάθουν ποιο θα είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα με το οποίο θα πορευτεί η Ιταλία.

Το πρόγραμμα αυτό προσυπέγραψαν οι δύο παρατάξεις της σκληρής δεξιάς, τα Αδέλφια της Ιταλίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, καθώς και η δεξιά παράταξη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Βέβαια πολλά από αυτά που συνυπέγραψαν, υπογράφηκαν με αστερίσκους, όπως για παράδειγμα τα περί ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς και η Μελόνι και ο Σαλβίνι είναι σαφέστατοι.

Αν η ΕΕ στραφεί κατά του συμφέροντος της Ιταλίας, διακόπτοντας την χρηματοδότηση ή με διάφορα «εργαλεία» όπως δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τότε η σχέση με την ΕΕ θα αναθεωρηθεί αφήνοντας υπόνοιες ακόμα και για αποχώρηση της Ιταλίας όπως ακριβώς έκανε και η Βρετανία.

Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν απείλησε τη μελλοντική ιταλική κυβέρνηση ότι «τα ίδια εργαλεία (πίεσης) χρησιμοποιούνται ήδη εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας».

 

«Αν τα πράγματα πάνε σε δύσκολη κατεύθυνση – και έχω μιλήσει για την Ουγγαρία και την Πολωνία – έχουμε τα εργαλεία», συνέχισε.

«Τι είναι αυτό, απειλή; Αυτή είναι επαίσχυντη αλαζονεία», έγραψε στο Twitter ο Matteo Salvini, ο ηγέτης του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος Lega. Ζήτησε από τη Von Der Leyen να «σεβαστεί την ελεύθερη, δημοκρατική και κυρίαρχη ψήφο του ιταλικού λαού».

Είπε επίσης στην ιταλική τηλεόραση ότι «αν κάποιος στις Βρυξέλλες σκέφτεται να περικόψει τα κεφάλαια που ανήκουν στην Ιταλία, επειδή η Lega κερδίζει τις εκλογές, τότε πρέπει να ξανασκεφτούμε αυτήν την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι θεσμικός εκφοβισμός».

Είναι κατανοητό λοιπόν ότι το πρόγραμμα που υπογράφηκε σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική θα ισχύσει «εφόσον εάν… και βλέπουμε».

 

Εξωτερική πολιτική 

Τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του NATO.

Υποστήριξη της Ουκρανίας σε ότι αφορά την ρωσική στρατιωτική επέμβαση αλλά και υποστήριξη κάθε διπλωματικής προσπάθειας για να εξευρεθεί λύση στη σύγκρουση. 

Στην πραγματικότητα  η υποστήριξη της Ουκρανίας αφορά περισσότερο την τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στο ΝΑΤΟ αλλά η νέα κυβέρνηση θέλει άμεση επίλυση του ουκρανικού καθώς θέλει την αποκατάσταση των προμηθειών του ρωσικού φυσικού αερίου, με βάση το οποίο η ιταλική βιομηχανία όπως και η γερμανική, ευημέρεψε και έγινε ανταγωνιστική.

Προσήλωση στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με προοπτική μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο πολιτική και λιγότερο γραφειοκρατική.

 

Αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Υπεράσπιση και προαγωγή των ιστορικών και πολιτιστικών χριστιανικών ριζών και ταυτοτήτων στην Ευρώπη.

 

Οικονομία, κοινωνία

Πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, υπέρβαση των τρεχουσών καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος.

Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δυνάμει των ευρωπαϊκών κανόνων, για την αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης βάσει των νέων συνθηκών, αναγκών και προτεραιοτήτων.

Μείωση της φορολογικής πίεσης για τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

Κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Αναπροσαρμογή της κατώτερης σύνταξης, των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων αναπηρίας.

 

Θεσμοί

Απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Συνέχιση της διαδικασίας για την αναγνώριση της αυτονομίας των περιφερειών.

 

Οικογένεια

Σχέδιο υποστήριξης και αύξησης της γεννητικότητας με δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών σε εταιρείες, βιβλιοθηκών και παιδότοπων.

 

Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα για βρέφη και παιδιά.

Οι θέσεις της Μελόνι δεν διαφέρουν από αυτές του Ούγγρου πρωθυπουργού Β.Ορμπάν. «Δεν υπάρχει καμία πιθανή διαμεσολάβηση. Ναι στη φυσική οικογένεια. Όχι στα λόμπι των LGBT. Όχι στη βία του Ισλάμ, ναι στα ασφαλέστερα σύνορα, όχι στη μαζική μετανάστευση, ναι στη δουλειά για τον λαό μας και όχι στη μεγάλη διεθνή χρηματοδότηση», είπε η Μελόνι σε προεκλογική συγκέντρωση.

 

Ασφάλεια, μετανάστευση

Αγώνας εναντίον κάθε μορφής αντισημιτισμού και ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Αγώνας εναντίον της παράνομης μετανάστευσης και διαχείριση των ροών των νόμιμων μεταναστών.

Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της ένταξης στην αγορά εργασίας των νόμιμων μεταναστών.

Υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Αποκλεισμός των πλεούμενων βάσει συμφωνίας με τις αρχές χωρών της βόρειας Αφρικής για να εμποδίζεται η εμπορία ανθρώπων και η διακίνηση παράνομων μεταναστών.

Δημιουργία κέντρων υποδοχής αλλοδαπών σε περιοχές εκτός Ευρώπης, που θα διαχειρίζεται η ΕΕ, για να εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου.

 

Ενέργεια, περιβάλλον 

Βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση.

Αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού και εφαρμογή σχεδίου για την ενεργειακή αυτάρκεια.

Εξέταση του ενδεχομένου αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας με ασφαλή τρόπο.

Τήρηση και επικαιροποίηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ιταλίας στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Πολλά από αυτά που συμφωνήθηκαν ως πρόγραμμα αναμένεται να αλλάξουν προς «παραδοσιακές κατευθύνσεις» όπου το έθνος-κράτος θα έχει τον πρώτο λόγο.

Προεκλογικά η Μελόνι και ο Σαλβίνι έχοντας γνώση των «μηχανισμών» των Βρυξελλών αλλά και των εγχώριων νεοταξίτικων παραγόντων, απέφυγαν μία απευθείας προεκλογική σύγκρουση σκεπτόμενοι στρατηγικά και δικαιώθηκαν γι αυτό.

Οι πολιτικές πεποιθήσεις της Μελόνι σημαίνουν ότι η ΕΕ κηρύσσει πόλεμο Ιταλίας αλλά δεν μπορεί τον κερδίσει. 

Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. 

Εάν η ΕΕ περικόψει τη χρηματοδότηση προς την Ιταλία, αυτό μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις σε μια ήδη διχασμένη Ευρώπη και ενδεχομένως να πυροδοτήσει αντιδράσεις στον ιταλικό πληθυσμό.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα από την αποχώρηση της Βρετανίας αλλά στην περίπτωση της Ιταλίας υπάρχει μία βασική διαφορά:

Η Ιταλία είναι χώρα μέλος της ευρωζώνης.

Μία κρίση με την Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποχώρηση της που θα σήμαινε ίσως και το τέλος του ευρώ.

Συνεπώς θα πρέπει να προσέχει πολύ η Φον Ντερ Λάιεν όταν μιλάει για «εργαλεία συνετισμού» της Ιταλίας.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

 Πηγή:  pronews.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια