Πώς να σώσετε το σκυλάκι σας αν έχει φάει φόλα;

Πώς να σώσετε το σκυλάκι σας αν έχει φάει φόλα;

 

Αυτοί είναι οι τρόποι αντιμετώπισης

“Φόλες”– Παρόλο που οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης ζώων διώκεται με ποινή φυλάκισης και πρόστιμο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις δηλητηρίασης ζώων.

Είναι λοιπόν, αυτά τα δολοφονικά δολώματα στα οποία εμπεριέχεται ποσότητα δηλητηρίου, το δηλητήριο αυτό συχνά είναι φυτοφάρμακο, αλλά έχουν βρεθεί και φόλες με ποντικοφάρμακο, όπως επίσης και φόλες στις οποίες έχουν τοποθετήσει αιχμηρά αντικείμενα.

Αυτό που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε στη φόλα είναι η ποσότητα του δηλητηρίου, κι αυτό είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση του περιστατικού. 

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο πάντα να προλάβουμε το κακό, καλό όμως θα είναι να είμαστε υποψιασμένοι όταν βγάζουμε το κατοικίδιο μας βόλτα και να αποφεύγουμε τα εξής:

Ύποπτα φαγητά

Φωσφοριζέ ουσίες

Σημεία όπου υπήρχαν στο παρελθόν κρούσματα με φόλες

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται μετά την κατάποση φόλας θα μπορούσαν να είναι:

Μυϊκός τρόμος (Τρέμουλο)

Αφρός και πολλά σάλια στο στόμα καθώς και χτύπημα των δοντιών

Σπασμοί

Θάνατος

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αποβολή του δηλητηρίου που ακόμα δεν έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό του σκύλου.

Εφόσον το ζώο είναι ακόμα όρθιο, μπορούμε να κάνουμε μια εμετική ένεση ή να δώσουμε εμετικό σιρόπι. Αυτό το κάνουμε μόνο εάν το ζώο είναι όρθιο, και όχι ξαπλωμένο γιατί μπορεί να δημιουργηθεί αναρρόφηση.

Αντιμετώπιση του δηλητηρίου το οποίο ήδη κυκλοφορεί στον οργανισμό

Η ατροπίνη είναι το καλύτερο αντίδοτο. Είναι φθηνή χρειάζεται απλώς κάποιες οδηγίες από τον κτηνίατρό σας, για τη δοσολογία και για το πώς θα κάνετε την ένεση. Γενικά είναι ένα από τα φάρμακα που καλό θα είναι να έχετε πάντα στο φαρμακείο του κατοικιδίου σας.

Επίσης χρήσιμο θα είναι να έχετε κάνει μια στοιχειώδη εκπαίδευση με τον κτηνίατρο σας ώστε να μην αγχωθείτε αν βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση.

Πότε πρέπει να παραλάβει ένας κτηνίατρος το δηλητηριασμένο ζώο;

Εάν ο κτηνίατρος παραλάβει ένα ζώο που διατηρεί τις αισθήσεις του και δεν είναι σε κωματώδη κατάσταση, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να το σώσει. Ανάλογα με την περίπτωση τους είδους της φόλας θα ενεργήσει και ανάλογα.

Καλό θα ήταν άμεσα να κινητοποιηθείτε με τη παροχή πρώτων βοηθειών και έπειτα κατευθείαν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: ygeiamasnews.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια