Ανάλυση: Η ρητορική της Τουρκίας μπορεί να υποδεικνύει μια σχεδιασμένη εισβολή στη Συρία και μια αποσταθεροποίηση της ανατολικής Μεσογείου
Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα καθώς οι δύο χώρες φαίνονται για άλλη μια φορά να οδηγούνται σε κρίση. Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τις κρίσεις για να προσπαθήσει να παραμερίσει και να απομονώσει την Αθήνα, καθώς περιμένει επίσης να παίξει το ενεργειακό χαρτί εν μέσω του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.
Έτσι ξεκινά το άρθρο του ο έμπειρος Seth J. Frantzman, αναλυτής της Jerusalem Post, καταπιανόμενος με τα ελληνοτουρκικά, με αναφορές στο πως η επιθετικότητα της Τουρκίας επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, τον αντίκτυπο που έχει στο Ισραήλ και στα πλάνα για τον αγωγό EastMed.
«Τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας αναφέρουν ότι αυτό είναι μέρος του γεωπολιτικού σχεδίου της Άγκυρας να ευθυγραμμιστεί εκ νέου με τη Μόσχα και να δουλέψει στη Συρία», συμπεραίνει ο αναλυτής και εξηγεί το σκεπτικό του.
Αναλύει η ισραηλινή εφημερίδα:
Η Άγκυρα, για παράδειγμα, «χτυπά» την Ελλάδα χρησιμοποιώντας μοχθηρή ρητορική και φέρνει στο νου σκοτεινές μνήμες της εθνοκάθαρσης των Ελλήνων από τη σημερινή Τουρκία τη δεκαετία του 1920. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Τουρκίας κοροϊδεύει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, ακόμη και όταν η Άγκυρα επιδιώκει να παίξει ρόλο στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και στη διαμεσολάβηση συμφωνιών με τη Ρωσία.
Καμία από τις θέσεις της Τουρκίας δεν είναι νέα. Ωστόσο, η Άγκυρα επιδίωξε να μετατοπιστεί από το 2020, για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με άλλες χώρες που απείλησε. Έχει κάνει ελιγμούς για να εξομαλύνει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ. Η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση. Η Τουρκία πλήττει την Ελλάδα και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έρθουν χειρότερα. Το κρατικό μέσο της Τουρκίας TRT έλαβε εντολή να «εξηγήσει» τις πρόσφατες εντάσεις κατηγορώντας τη Δύση και την Ελλάδα.
Για παράδειγμα, ένα πρόσφατο άρθρο στο TRT World ισχυρίστηκε ότι «οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αυξανόμενες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από την Ελλάδα είναι μέρος μιας ατζέντας που ενθαρρύνεται από τη Δύση να στριμώξει την Τουρκία για την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της». Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας λένε ανοιχτά ότι «το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου καθώς και τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου» είναι ζητήματα που αμφισβητεί η Τουρκία.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θέλει να απειλήσει τα ελληνικά νησιά σε μια μεγάλη προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία και να επαναφέρει τα φαντάσματα της δεκαετίας του 1920 όταν οι Έλληνες εκδιώχθηκαν ΜΕ εθνοκάθαρση από την Τουρκία. Αργότερα, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και επίσης έκανε εθνοκάθαρση στον ελληνικό πληθυσμό. Ενώ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι απλώς απαντούσε σε απειλές κατά της τουρκικής κοινότητας, η Άγκυρα έχει μακρά ιστορία επιθέσεων σε μειονότητες, όπως οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι. Οι Έλληνες έχουν υποστεί πογκρόμ και επιθέσεις στην Τουρκία, για παράδειγμα τον περασμένο αιώνα.
Ενώ μια εισβολή στα ελληνικά νησιά δεν είναι πιθανή στην ατζέντα της Τουρκίας, προσπαθεί να δημιουργήσει μια δικαιολογία για να παρενοχλήσει ελληνικά πλοία και αεροπλάνα. Αυτό είναι μέρος της προσπάθειας της Άγκυρας να διεκδικήσει μια λωρίδα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για εξαγωγές ενέργειας, αλλά η Τουρκία έχει πολλές περιοχές για γεωτρήσεις και αναζήτηση φυσικού αερίου αλλού. Στόχος της Άγκυρας είναι να χρησιμοποιήσει την ενεργειακή απειλή για να δημιουργήσει προβλήματα. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, η Ευρώπη είναι απελπισμένη για εισαγωγές φυσικού αερίου και ενέργειας.
Πώς χρησιμοποιεί η Τουρκία τις σχέσεις της με το Ισραήλ;
Στην πραγματικότητα, η Τουρκία επιδίωξε να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, ειδικά για να μεταφέρει τις ενεργειακές συμφωνίες από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Στόχος και πάλι είναι να απομονωθεί και να παραγκωνιστεί η Ελλάδα και στη συνέχεια να εξαρτηθούν τα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από την Τουρκία. Η Άγκυρα έδειξε ήδη τις προθέσεις της απειλώντας να κρατήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία εκτός ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία την αποκαλεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, αλλά αυτή η πολιτική είναι αντιευρωπαϊκή, αντιδυτική και γενικά φιλορωσική και μέρος μιας προσέγγισης που σημαίνει ότι η Άγκυρα συνεργάζεται στενά με το Ιράν καθώς και με άλλους αυταρχικούς. Η Άγκυρα δεν απειλεί ποτέ το Ιράν, για παράδειγμα, αλλά χτυπάει την Ευρώπη και την Ελλάδα και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Το Ισραήλ βρίσκεται προς στιγμήν έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά η Άγκυρα άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να έρθουν χειρότερες σχέσεις καθώς η TRT επέκρινε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google για συμφωνίες στο Ισραήλ. Η Τουρκία και το Ισραήλ ανανέωσαν πρόσφατα πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, αλλά η Άγκυρα θα θέλει να χρησιμοποιήσει τους καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ για να προσπαθήσει να βλάψει τους δεσμούς Ισραήλ-Ελλάδας και Ισραήλ-Κύπρου.
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί την αεράμυνα για να «κλειδώσει» τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από διεθνή ύδατα και ότι «παραβιάζει» τα χωρικά της ύδατα. «Ο Αμπντουλάχ Αγκάρ, Τούρκος αναλυτής ασφαλείας, πιστεύει ότι η Ελλάδα ενεργεί για λογαριασμό μιας δυτικής πολιτικής ατζέντας για να εμποδίσει την ανεξάρτητη πολιτική πορεία της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σε άλλες περιοχές σε όλη τη γεωπολιτική ενδοχώρα της χώρας», αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Άγκυρας.
Εν ολίγοις, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Δύση είναι εναντίον της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία χρησιμοποιεί στη συνέχεια τη Δύση για να έχει κέρδη και εκβιάζει το ΝΑΤΟ.
Η γλώσσα της Άγκυρας σε αυτή τη διαμάχη έχει να κάνει με το να επικαλείται τη φρίκη του 20ου αιώνα. Ο ειδικός που επικαλείται το TRT αναφέρει μια «γεωπολιτική γέννηση». Όλα αυτά αφορούν τη διεκδίκηση της Άγκυρας για τα παλιά οθωμανικά εδάφη, μια πολιτική που είναι γνωστή ως Αλυτρωτισμός. Τέτοιες πολιτικές δημιούργησαν τους μεγάλους πολέμους και τις γενοκτονίες του 20ού αιώνα.
Η Άγκυρα έχει ήδη εισβάλει στο Αφρίν και σε τμήματα της Συρίας, και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανότατα βασίζεται, εν μέρει, στο ρόλο της Τουρκίας στη Συρία. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία, η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα και άλλα καθεστώτα εργάζονται από κοινού για να δημιουργήσουν μια νέα «γεωπολιτική» παγκόσμια τάξη όπου η ηγεμονία των ΗΠΑ είναι στο περιθώριο και οι δημοκρατίες σε άμυνα. Η Ελλάδα, γενέτειρα της δυτικής δημοκρατίας και φιλοσοφίας, είναι στόχος της Τουρκίας.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό στο οποίο αναφέρεται η Τουρκία, είναι μια διαφωνία για το τι συνέβη όταν ισχυρίστηκε ότι συνόδευε αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 κοντά στην Κρήτη.
Γιατί η Τουρκία έστελνε αεροπλάνα μέχρι την Κρήτη, μια περιοχή της Ελλάδας;
Σαφώς, η Άγκυρα φαίνεται να προσπαθεί να προκαλέσει αντιπαράθεση με το πρόσχημα της συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία γνωρίζει ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα και την Κύπρο σήμερα και ότι οι αμερικανικές πολιτικές φωνές έχουν κουραστεί από τις απειλές της Άγκυρας. Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, η Άγκυρα απολάμβανε στενότερους δεσμούς με τον Λευκό Οίκο, αλλά μέχρι το 2020 είχε κάψει τις γέφυρες της.
Η Άγκυρα φιλοξενούσε τους ηγέτες της τρομοκρατίας της Χαμάς και απειλούσε τις ΗΠΑ μέχρι την εκλογή του Μπάιντεν. Οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν θα ήθελαν να ξεχάσουν αυτά τα περιστατικά, όπως η Άγκυρα που κρατά όμηρο έναν αμερικανό πάστορα και παρενοχλεί αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία. Η Τουρκία απέκτησε επίσης τους ρωσικούς S-400. Η Άγκυρα ισχυρίζεται σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν είναι αρκετά σκληρές με την Ελλάδα και φαίνεται να προσπαθούν να δημιουργήσουν κρίση με το ΝΑΤΟ για τους S-300 της Ελλάδας.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, τα οποία ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το κυβερνών κόμμα AKP στην Άγκυρα, εκφράζουν τώρα ισχυρισμούς ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα οδηγήσουν σε τουρκική «αντίδραση» κατά της Δύσης. Αυτό θα τελειώσει με μια ώθηση προς την Τουρκία να «αναπτύξει μια εταιρική σχέση με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση της συριακής σύγκρουσης». Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση γιατί σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια επερχόμενη σύγκρουση αυτόν τον χειμώνα μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης και ότι η Άγκυρα και η Ρωσία ενδέχεται να συνεργαστούν, με το Ιράν, στη Συρία.
Η Τουρκία θέλει να εξαπολύσει νέα εισβολή. Εάν καταφέρει να λάβει την έγκριση της Ρωσίας και το Ιράν απομακρυνθεί σε περιοχές κοντά στο Χαλέπι, τότε η Άγκυρα μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη Συρία και να επιτεθεί στους Κούρδους. Ήδη ορισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανοίξει τον δρόμο, φαίνεται. Ένας λογαριασμός που είναι κοντά στο τουρκικό καθεστώς και πρώην Σύροι αντάρτες που είναι σύμμαχοι με την Άγκυρα, προωθούν προπαγάνδα κατά των Κούρδων στη Συρία. Ο στόχος είναι να ριζοσπαστικοποιηθούν ορισμένες από τις πρώην ομάδες ανταρτών της Συρίας για να τις χρησιμοποιήσουν για να πολεμήσουν τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και να επιτεθούν στους Κούρδους στο Τελ Ριφάτ.
Η κρίση Ελλάδας-Τουρκίας, λοιπόν, δεν αφορά μόνο μερικά περιστατικά στη Μεσόγειο. Τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας αναφέρουν ότι αυτό είναι μέρος του γεωπολιτικού σχεδίου της Άγκυρας να ευθυγραμμιστεί εκ νέου με τη Μόσχα και να δουλέψει στη Συρία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αποσταθεροποίηση στην ανατολική Μεσόγειο, να επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και να οδηγήσει σε απελευθέρωση ισλαμιστών ριζοσπαστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη Συρία. Μια πρόσθετη επίδραση θα μπορούσε να σχετίζεται με τη συμφωνία του Ιράν και τους δεσμούς Ρωσίας-Ιράν.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το μεγάλο πεδίο ανταγωνισμού για την Άγκυρα για να προκαλέσει προβλήματα και να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις χώρες μεταξύ τους, αξίζει να ακούσουμε τι μπορεί να σχεδιάζει η Άγκυρα. Η Άγκυρα συνήθως παραδέχεται τα σχέδιά της ανοιχτά διαμέσου μεγάλων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, επειδή το κυβερνών κόμμα της έχει μια ατζέντα πολιτικής για τα μέσα ενημέρωσης όπου χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης για να τηλεγραφεί τις κινήσεις του.
Πηγή: newsbreak.gr
0 Σχόλια