Περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού εμφανίζει ημικρανίες και οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν ημικρανίες, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση.
Η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τη συχνότητα σοβαρών πονοκεφάλων και ημικρανιών, ειδικά στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Γι’ αυτήν την μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική έρευνα στις ΗΠΑ στην οποία συμμετείχαν 13.439 συμμετέχοντες. Σκοπός ήταν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ του επιπολασμού των πονοκεφάλων και των βιταμινών Β1 και Β2.
Διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Β1 (αλλά όχι η Β2) συσχετίστηκε με 7% μειωμένο κίνδυνο ημικρανίας.
Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να αυξήσουν τα επιστημονικά στοιχεία ότι τα διατροφικά πρότυπα μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της ημικρανίας. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι η βιταμίνη D, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα ημικρανιών.
Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β2 χρησιμοποιούνται συνήθως για την πρόληψη της ημικρανίας, αντί της βιταμίνης Β1, σύμφωνα με τον δρ. Richard B. Lipton, καθηγητή στο Albert Einstein College of Medicine, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη. Παραδόξως, η νέα μελέτη δεν βρήκε καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης βιταμίνης Β2 και των ημικρανιών.
Τι γνωρίζουμε για τη βιταμίνη Β1 και την ημικρανία
Αυτή η νέα μελέτη ήταν η πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνα σχετικά με την επίδραση της διατροφικής πρόσληψης Β1 στον επιπολασμό της ημικρανίας στον πληθυσμό των Η.Π.Α.
Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι ο εμετός που προκαλείται από ημικρανία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θειαμίνης (βιταμίνη Β1) και να προκαλέσει περαιτέρω πονοκεφάλους. Σύμφωνα με την έκθεση, τα συμπληρώματα βιταμίνης Β1 θα μπορούσαν να είναι μια πιθανή θεραπεία για αυτόν τον κύκλο ημικρανίας.
“Μερικά συμπτώματα ανεπάρκειας θειαμίνης αλληλεπικαλύπτονται με εκείνα της ημικρανίας και περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, ναυτία, κόπωση από εμετό, ευερεθιστότητα, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα”, είπε ο δρ. Lipton.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν το πώς η βιταμίνη Β1 συμβάλλει στη διαχείριση της ημικρανίας και είναι πολύ νωρίς για να συστήσουν αυτήν τη βιταμίνη σε ασθενείς, επειδή τα σχετικά στοιχεία είναι ακόμα περιορισμένα.
“Χρειαζόμαστε και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί το εάν οι διατροφικές αλλαγές προηγούνται της ημικρανίας, εάν η ημικρανία επηρεάζει το τι τρώνε οι άνθρωποι ή και τα δύο”, δήλωσε η δρ. Margaret Slavin, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Διατροφής και Σπουδών Τροφίμων στο πανεπιστήμιο George Mason.
Προς το παρόν, τα άτομα με ημικρανίες μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1 στη διατροφή τους, πρότεινε ο δρ. Lipton. Ωστόσο, η ανεπάρκεια θειαμίνης είναι ασυνήθιστη επειδή η βιταμίνη Β1 υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, όπως το χοιρινό, το ψάρι, το γιαούρτι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει την αποφυγή ορισμένων τροφών που “ενεργοποιούν” την ημικρανία, όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη διατροφική παρέμβαση για τις ημικρανίες.
Η κετογονική δίαιτα έχει μελετηθεί για τις δυνατότητές της στη θεραπεία ή την πρόληψη της ημικρανίας, αλλά ορισμένοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι δύσκολο για τους ασθενείς με ημικρανία να ακολουθήσουν τη δίαιτα keto λόγω της περιοριστικής φύσης της.
Αν και χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για το ρόλο της βιταμίνης Β1 στην πρόληψη της ημικρανίας, η δρ. Slavin είπε ότι είναι ενθουσιασμένη που βλέπει μελέτες να κινούνται προς το ποιες τροφές πρέπει να περιλαμβάνονται για την πρόληψη της ημικρανίας, αντί να επικεντρώνονται στην αφαίρεση των τροφών που προκαλούν.
Πηγή: https://www.verywellhealth.com
φωτό: iStock
Πηγή: iatropedia.gr
0 Σχόλια