Η χθεσινή απεργία ήταν απλά μια προθέρμανση των πολιτών που εκφράζουν την οργή τους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν
«H προειδοποίηση», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα «Liberation» που σκιαγραφεί το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία απεικονίζει απεγνωμένους διαδηλωτές, όλων των ηλικιών, να έχουν ξεχυθεί χθες στους δρόμους της χώρας εκφράζοντας την οργή τους για την εκτίναξη των τιμών σε βασικά αγαθά.
Εν μέσω φόβων για γενική απεργία στη χώρα του Μολιέρου, χιλιάδες Γάλλοι έκαναν χθες «προθέρμανση» ενόψει του χειμώνα διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην οικονομική πολιτική του Γάλλου προέδρου, επισημαίνει το γαλλικό δημοσίευμα.
Οι διαδηλωτές προειδοποίησαν την κυβέρνηση Μακρόν ότι επίκεινται και νέες κινητοποιήσεις καθώς με την δημοσιονομική του πολιτική, έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 13.000 Γάλλοι διαδήλωσαν χθες στο Παρίσι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων για αύξηση μισθών ενώ για το συνδικάτο CGT, o αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τις 100.000.
Σε εθνικό επίπεδο, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 300.000 και στο Παρίσι τις 70.000, σύμφωνα με το αριστερό συνδικάτο. Την ίδια ώρα, οι γαλλικές αρχές προέβησαν σε 15 συλλήψεις , εκ των οποίων, οι 11 στο Παρίσι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Εννέα αστυνομικοί «τραυματίστηκαν ελαφρά», συμπεριλαμβανομένων οκτώ στην γαλλική πρωτεύουσα.
Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Viavoice για λογαριασμό της «Liberation», το 79% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα υπάρξουν «μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις τον φετινό χειμώνα » λόγω του «πληθωρισμού, της αύξησης του κόστους ζωής και της ενέργειας». Η απεργία της Τρίτης, με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων συνδικάτων- τα περισσότερα πρόσκεινται στην Αριστερά- CGT, Force Ouvrière, το FSU και Solidaires, ακούγεται σαν προειδοποίηση για τον Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, επισημαίνει η εφημερίδα «Le Figaro»
Το γεγονός ότι οι χθεσινές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται ενώ είναι σε εξέλιξη οι απεργίες των βενζινοπωλών και του προσωπικού σε δυιλιστήρια της Esso-ExxonMobil και των TotalEnergies δείχνει ότι, εάν η γαλλική κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει άμεσα τα εργασιακά αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, τότε το Ελιζέ θα πρέπει να προετοιμάζεται για μία «κοινωνική εξέγερση» ενόψει του χειμώνα.
Οι απεργίες των εργαζομένων σε διυλιστήρια συμπαρέσυραν σε κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερα επαγγέλματα. Στους τομείς της υγείας, της παιδείας, των δημοσίων υπηρεσιών, των πυρηνικών αντιδραστήρων και επιπλέον στους σιδηροδρόμους, παντού έχουμε απεργιακές κινητοποιήσεις κι όχι μόνο στη γαλλική πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Παρά τις καθησυχαστικές υποσχέσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζονται οι ουρές στα βενζινάδικα, κυρίως σε αυτά της «Total Energie» αφού το 28% αυτών έχουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό τους. Επιπλέον, προστέθηκαν για τους Γάλλους οι ταλαιπωρίες στις μετακινήσεις στα τρένα και τον προαστιακό Έτσι η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις γενικές συνελεύσεις των σιδηροδρομικών όπου θα αποφασισθεί η συνέχιση ή μη της απεργίας.
Στην εφημερίδα «Le Monde», το σχετικό άρθρο εστιάζει στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν: «Προϋπολογισμός: οι τελευταίες μάχες πριν από το 49.3». Η χρήση του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να περάσει νομοσχέδιο χωρίς την έγκριση της Βουλής, αναμένεται σήμερα», σχολιάζει το δημοσίευμα.
«Με την πλάτη στον τοίχο, η κυβέρνηση αναγκάζεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 49, πράγραφος 3». Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν είπε ότι απέναντι στο μπλοκάρισμα στην Εθνοσυνέλευση είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει το άρθρο μέσα στην ημέρα», προσθέτει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, την Παρασκευή ξεκινούν οι σχολικές διακοπές του φθινοπώρου και χωρίς τρένα και βενζίνη, η καθημερινότητα των πολιτών θα είναι πραγματικός εφιάλτης ,
Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση των Παρισίων ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε νέες επιτάξεις των εργαζομένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το συνδικάτο CFDT, που είναι το μεγαλύτερο στα διυλιστήρια και το πιο ανοιχτό στο διάλογο, δεν συμμετείχε στη χθεσινή απεργία. Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείει τη συμμετοχή του στις μελλοντικές κινητοποιήσεις και κυρίως στη «μάχη» που αναμένεται να ακολουθήσει, από σήμερα κιόλας, για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων που εξετάζεται στη γαλλική βουλή.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
0 Σχόλια