Έρχεται χειμώνας: Το σπάνιο καιρικό φαινόμενο «La Niña» και οι σαρωτικές βροχές στη Μεσόγειο

Έρχεται χειμώνας: Το σπάνιο καιρικό φαινόμενο «La Niña» και οι σαρωτικές βροχές στη Μεσόγειο

 

Ήπιος ο φετινός χειμώνας με πολλές βροχές; Τι καιρό θα κάνει τους επόμενους μήνες. Τι δείχνουν τα διεθνή μοντέλα. 

Winter is coming... αλλά χωρίς χιόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, που έδωσαν μια πρώτη εικόνα της φετινής χειμερινής περιόδου και των καιρικών συνθηκών που θα τη συνοδεύσουν.



Πολλά νοικοκυριά σκέφτονται ήδη εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν τους κρύους μήνες, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις δεν φέρονται να μιλούν για ακραίες θερμοκρασίες.

Όπως αναφέρει το Forecast Weather, για τρίτη χρονιά σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Severe Weather Europe θα επικρατήσει η ψυχρή φάση La Niña, η οποία φαίνεται να διατηρείται μέχρι τις αρχές του φετινού χειμώνα, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξέλιξη του καιρού και στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Για να βγει μία μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού, εξετάζονται οι ανωμαλίες που παρουσιάζονται στους ωκεανούς και τον αντίκτυπο που έχουν αυτές στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

heimonas1

Στην τροπική ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού κάθε χρόνο έχουμε τη θερμή φάση El Niňo ή την ψυχρή φάση La Niña που ασκούν ισχυρή επιρροή κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην εκδήλωση των φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συγκεκριμένο γεγονός συμβαίνει κάθε 1 έως 3 χρόνια. Αν και υπάρχουν εναλλαγές των φάσεων αυτών συνήθως κάθε χρόνο, φέτος θα επικρατήσει για τρίτη χρονιά η ψυχρή φάση La Niña, κάτι που θεωρείται σπάνιο φαινόμενο.

heimonas2

Οι συγκεκριμένες φάσεις στην τροπική ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού επηρεάζουν σημαντικά τη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στις τροπικές περιοχές αυξάνοντας ή μειώνοντας αντίστοιχα τις βροχοπτώσεις.

Παράλληλα, συμβάλλουν στην εξέλιξη του καιρού παγκοσμίως καθώς ασκούν ισχυρή επιρροή στη ροή των αεροχειμμάρων, που καθορίζουν τα πρότυπα συστήματα υψηλών ή χαμηλών πιέσεων που θα κυριαρχήσουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Τι είναι όμως ο αεροχείμμαρος;

heimonas3

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ισχυρό ρεύμα μεγάλης κλίμακας που βρίσκεται σε υψόμετρο 8 έως 11 χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα το οποίο επηρεάζει καθοριστικά τα συστήματα πίεσης, την πορεία αλλά και την εξέλιξή τους. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της ψυχρής φάσης La Niña είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού συστήματος υψηλών πιέσεων πάνω από τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό και η παράλληλη επικράτηση δύο συστημάτων χαμηλών πιέσεων πάνω από τον Καναδά και την νοτιοδυτική Ευρώπη.

Αυτό έχει σαν συνέπεια να επηρεάζεται σημαντικά η ροή του αεροχειμμάρου, με αποτέλεσμα να έχουμε ψυχρότερες θερμοκρασίες στις βορειότερες περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου και σημαντικά ξηρότερες και θερμότερες συνθήκες στα νοτιότερα τμήματά του.

heimonas4

H πρώτη εκτίμηση για τον φετινό χειμώνα, με βάση τα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων παγκόσμιας ανάλυσης καιρού

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό μαθηματικό μοντέλο (ECMWF), η Βορειοατλαντική Ταλάντωση ή NAO θα βρίσκεται σε αρνητική φάση από τις αρχές του χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες να έχουμε σημαντικά ψυχρά γεγονότα τόσο στην Βόρεια Αμερική, όσο και στην Ευρώπη.

Όσον αφορά την Ευρώπη, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η δυτική Ευρώπη θα έχει φυσιολογικές θερμοκρασίες, με την κεντρική Ευρώπη να αντιμετωπίζει ενδεχομένως θερμότερες συνθήκες απ' ότι συνήθως επικρατούν κατά την χειμερινή περίοδο. Τέλος, όσον αφορά το θέμα των βροχοπτώσεων, μεγάλο μέρος της Ευρώπης ενδέχεται να αντιμετωπίσει ξηρές συνθήκες, με τις περισσότερες βροχές να εντοπίζονται στη λεκάνη της Μεσογείου.

Στην πρόβλεψη χιονιού, η πρώτη εκτίμηση είναι απογοητευτική, καθώς οι χιονοπτώσεις στην Ευρώπη ενδεχομένως να είναι κάτω από το μέσο όρο για τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χιόνι αλλά θα είναι λιγότερο του αναμενόμενου παρά τις ψυχρές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Το αμερικανικό μαθηματικό μοντέλο (CFSv2) είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μοντέλο μακροπρόθεσμης εκτίμησης καιρού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με αυτό, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό ECMWF, για την Ευρώπη προβλέπει θερμότερες συνθήκες από τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο τόσο στα βόρεια, όσο και στα ανατολικά και νότια τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου.

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, το αμερικανικό μαθηματικό μοντέλο συμφωνεί με το ευρωπαϊκό ECMWF, επισημαίνοντας και αυτό ότι οι περισσότερες βροχοπτώσεις θα εντοπίζονται κυρίως στα νότια της Ευρώπης, ενώ και για τις χιονοπτώσεις βγάζει ότι θα είναι λιγότερες από τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

heimonas5

Λογοτεχνικό περιβόλι!

  Πηγή: ieidiseis.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια