Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Ράπτου

Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Ράπτου

Συγκίνηση προκαλεί η είδηση του θανάτου της Διδας Μαίρης Ράπτου. Στην Ελλάδα του 1950 που μετρά τις πληγές του πολέμου, η Μαίρη Νικολάου Ράπτου επιστρέφει από τις σπουδές της στις Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με καθηγητές κορυφαίους παιδαγωγούς, όπως ο Ζαν Πιαζέ (Jean Piaget), Ρομπέρ Ντοτράν (Robert Dottrens) κ.ά. για να προσφέρει στα ελληνόπουλα ένα χριστιανικό εκπαιδευτήριο, εφάμιλλο των ευρωπαϊκών.

Οι γονείς της, ο ιατρός, πατριώτης και βουλευτής Νικόλαος Ράπτης και η Κωνσταντινουπολίτισσα δασκάλα και δημοτική σύμβουλος Ροδοθέα Ράπτου, διαθέτουν για τον σκοπό αυτό το ισόγειο του πατρικού σπιτιού, στην τότε οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου, κοντά στην Πλατεία Ταχυδρομείου (σήμερα Παναγούλη 18).

Εκεί θα στεγαστεί το πρώτο Νηπιαγωγείο και αμέσως μετά, το 1957, το πλήρες Δημοτικό της Μαίρης Ν. Ράπτου.

Η κοινωνική παρουσία του σχολείου, με τις προσεγμένες εορτές, την άψογη και ψυχωμένη παρουσία στις μαθητικές παρελάσεις και τις γυμναστικές επιδείξεις, αναδεικνύουν το «ιδιωτικό» αυτό σχολείο ως κάτι αλλιώτικο, που προσφέρει με ανιδιοτέλεια στη λαρισινή κοινωνία και την ελληνική οικογένεια.

Στη δεκαετία του 1990 η ώρα της επέκτασης των ιδιόκτητων κτιριακών εγκαταστάσεων επί της οδού Καρδίτσης και η εν γένει οργάνωση του σχολείου σε πολύ πιο γερές και επαγγελματικές βάσεις. Το 1992, τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου αποκτούν Γυμνάσιο, που στεγάζεται στο ιδιόκτητο αθλητικό κέντρο, που αναγείρεται στην περιοχή Μεζούρλο της Λάρισας. Μετά την εκδημία του π. Αναργύρου Σταματόπουλου, το 1994, το έργο της πνευματικής μας καθοδήγησης αναλαμβάνει ο π. Κυριακός Τσολάκης.

Δείτε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις που έδωσε η Μαίρη Ράπτου στον Γιώργο Τράντα και στην εκπομπή “Εν Λευκώ” της Θεσσαλία Τηλεόραση:

Δείτε ένα βίντεο με την πορεία των εκπαιδευτηρίων στο χρόνο:

                                

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια