Στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ο φάκελος με τις καταγγελίες
Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για την δράση του πατέρα Αντώνιου στην «Κιβωτό του Κόσμου», με τον ίδιο τον ιδρυτή της εθελοντικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, να βρίσκεται, πλέον, σταθερά στο επίκεντρο των καταγγελιών.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, για παράδειγμα, είναι τα όσα είπαν στην ΕΡΤ άνθρωποι από τη δομή της Καλαμάτας,
η οποία λειτουργεί τα τελευταία 2,5 χρόνια. Μίλησαν καταρχάς για «φόβο» που υπήρχε γύρω από το πρόσωπο του ιδρυτή της ΜΚΟ, αλλά και για το πόσο απόμακρος ήταν με τους εργαζομένους της δομής, καθώς οι περισσότεροι δεν είχαν την παραμικρή επαφή μαζί του.
Οι ίδιοι τον περιγράφουν ως «νάρκισσο» και ιδιαίτερα περίεργο άνθρωπο, που είχε επαφή μόνο με πρόσωπα του «οικείου» περιβάλλοντος του, που είχαν σημαντικό «ρόλο» σε όλες τις δομές και όχι μόνο σε αυτή της Καλαμάτας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάρχουν περιγραφές για συχνές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, χωρίς οι περισσότεροι από τους εργαζομένους να έχουν λόγο σε αυτές τις μετακινήσεις ή να γνωρίζουν την αιτία.
Για παράδειγμα, καλούσε ο πάτερ στο τηλέφωνο της δομής και ζητούσε σε μισή με μια ώρα να ετοιμάσουν ένα παιδί (ή και περισσότερα), να το στείλουν στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ. Εκεί ο τρόφιμος της δομής μπορεί να έμενε για δύο ημέρες μέχρι και ένα μήνα ή μπορεί ακόμα και να κατέληγε σε άλλες δομές της Κιβωτού ανά τη χώρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κομβικό σημείο στη διερεύνηση της όλης υπόθεσης, είναι το διάστημα που έφυγαν για πάντα από τη δομή της Καλαμάτας τα μεγαλύτερα παιδιά. Είναι η ίδια περίοδος που περιέγραψε ο 19χρονος ότι έγιναν όσα κατήγγειλε.
Τα «περίεργα» ταξίδια και παιδιά – «ερείπια»
Τότε, λοιπόν, αποχώρησαν ξαφνικά από τη δομή τρία παιδιά και μετά από λίγες μέρες ακολούθησαν άλλα δυο. Όλα άνω των 13 ετών.
Οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί στους περισσοτέρους ανθρώπους γύρω από τη δομή, ενώ η «φημολογία» στα ενδότερα της Κιβωτού ανέφερε ότι τιμωρήθηκαν γιατί τους βρήκαν «κουπόνια με στοίχημα» ή ότι «τραγουδούσαν τραπ».
Μάλιστα, για το ένα παιδί που αποχώρησε έγινε και αναφορά από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, στην εισαγγελία πρωτοδικών, γιατί δεν ξαναεμφανίστηκε στο σχολείο του, έμεινε στην τάξη από απουσίες (ενώ μέχρι τότε ήταν ένα παιδί που πήγαινε στο σχολείο) και καθώς ήταν κάτω των 15 ετών που η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.
Λίγο αργότερα, από αυτή την ξαφνική αποχώρηση των παιδιών, κάποια λίγο μικρότερα παιδιά κλήθηκαν στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο από τον Πάτερ και στην επιστροφή τους αναπτύχθηκε «φημολογία» μέσα στη δομή για κακομεταχείριση όσων είχαν φύγει τις προηγούμενες μέρες από την Καλαμάτα.
Τότε δε, δημιουργήθηκε και ένας «τρόμος» στα παραμένοντα παιδιά στη δομή γύρω από την Αθήνα.
Οι μαρτυρίες στην ΕΡΤ κάνουν λόγο, επίσης, για εργασίες που έκαναν ακόμα και τα μικρότερα παιδιά, κάποιες σκληρές στον κήπο, για παιδιά που γυρνούσαν «ερείπια» από τα ξαφνικά ταξίδια στην Αθήνα.
Μίλησαν, αλλά ουδέποτε εισακούστηκαν
Μίλησαν για «δώρα» που έφερναν γονείς και η δομή τα κράταγε για να τα δώσει ο πάτερ στα παιδιά, και αρκετά άλλα. Κάποιοι, μάλιστα, είπαν ότι είχαν μιλήσει για κάποια πράγματα σε αρμόδιους μέσα στη δομή, αλλά ουδέποτε ακούστηκε η φωνή τους.
Τόνισαν, τέλος, ότι κανείς δε «βάζει το χέρι του στη φωτιά» για το τι συνέβαινε όταν ο Πάτερ ζητούσε και έμενε μόνος με τα παιδιά, πήγαιναν για μπάνιο κυρίως μεταμεσονύκτιες ώρες ή όταν πήγαιναν σε άλλες δομές και στην Αθήνα.
Περιγράφοντας τη λειτουργία της δομής, μίλησαν για μια «κουστωδία» με ανθρώπους που είχαν την απόλυτη εμπιστοσύνη του ιδρυτή του Οργανισμού και «σκλάβους», τα παιδιά της δομής και την πλειονότητα των εργαζομένων που δεν άνηκαν στο «στενό» πυρήνα, ενώ ήταν και «αναλώσιμοι», καθώς άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Τέσσερα άτομα βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των Αρχών για την υπόθεση των σοκαριστικών καταγγελιών για την ΜΚΟ «Κιβωτό του Κόσμου».
Ο φάκελος με τις καταγγελίες – φωτιά για την ΜΚΟ «Κιβωτό του Κόσμου» βρίσκεται πλέον στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανατεθεί σε εισαγγελέα ανηλίκων, ο οποίος και θα συνεχίσει την έρευνα, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την «Κιβωτό του Κόσμου» και την στήριξή της, οσότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με την ολοκλήρωση της έρευνας για τις καταγγελίες σχετικά με τον π. Αντώνιο και στελέχη της δομής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα βήματα του εισαγγελέα ανηλίκων θα είναι η κλήτευση μαρτύρων από δομές τις κιβωτού, όπως ενδεχομένως και άλλων παιδιών που μπορεί να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για σκηνικά κακοποίησης, εντός των δομών ή ακόμη και να έχουν υποστεί τα ίδια κακοποιητικές συμπεριφορές.
Αν και είναι ακόμη άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα διενεργηθεί με γοργούς ρυθμούς ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Πάντως, εισαγγελικές πηγές χαρακτήριζαν την υπόθεση ως πολύ σοβαρή και εξ αυτού του λόγου θα πρέπει να διερευνηθεί τάχιστα και κάτω από συνθήκες που θα διασφαλίζουν τη μυστικότητά της.
Η επιβεβαίωση από αυτόπτη μάρτυρα
Την ίδια ώρα, κομβική θεωρείται η 7 σελίδων κατάθεση ενός 19χρονου πρώην φιλοξενούμενου στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Ο 19χρονος βρέθηκε το πρωί της περασμένης Τετάρτης στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ. «Στη θάλασσα έβαζε το χέρι του μέσα στο μαγιό μου» καταγγέλλει ο νεαρός άνδρας για τον πατέρα Αντώνιο.
Ένα από τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που περιγράφει ο 19χρονος – τότε ήταν 16 ετών – επιβεβαιώνει σε κατάθεση που έχει ήδη δώσει και αυτόπτης μάρτυρας, που εκείνη τη στιγμή εισήλθε στο δωμάτιο μεταφέροντας το φαγητό του πατέρα Αντώνιου.
«Το καλοκαίρι του 2021 πήγαμε με τον πατέρα στο παράρτημα της Χίου, όπως και συνηθίζαμε στα καλοκαίρια. Τα παιδιά που ήμουν εκεί και μαζί και μιλούσαμε δεν με αναγνώρισαν γιατί είχα αλλάξει τελείως συμπεριφορά. Με είδαν πιο μαζεμένο και φοβισμένο, ενώ ήμουν συνήθως αντιδραστικό παιδί» είπε ο 19χρονος.
«Μάλιστα, ο ένας μία φορά που μπήκε στο δωμάτιο του πατέρα να αφήσει το φαγητό του, πρόλαβε και είδε για δευτερόλεπτα τον πατέρα που με παρενοχλούσε» πρόσθεσε.
Στην κατάθεσή του αναφέρεται και σε περιστατικά κακοποίησης άλλων φιλοξενούμενων στην Κιβωτό του Κόσμου. «Για έναν μήνα είχαν 4 παιδιά κλειδωμένα σε δωμάτια και τα χτυπούσαν κάθε μέρα και ενώπιον του πατέρα Αντώνιου, για να μάθουν κάποια πράγματα. Ότι δηλαδή παίζαμε στοίχημα στον ΟΠΑΠ, καπνίσαμε και κάναμε κοπάνες. Αυτά μου τα είπε ένα από τα παιδιά και μου είπε ότι τους έκαναν μπλε στο πρόσωπο από το ξύλο», είπε στους αστυνομικούς.
Ανακοίνωση – απάντηση από την ΜΚΟ Κιβωτό του Κόσμου
Για σενάριο ψεύδους κάνουν λόγο από την «Κιβωτό του Κόσμου» με αφορμή τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ζητώντας την ταχύτερη διερεύνηση και διαλεύκανση «της σκοτεινής αυτής υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψεύδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας».
Από την «Κιβωτό του Κόσμου» επαναλαμβάνουν ότι «από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο».
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές.
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο αλλά αντιθέτως αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς ψευδείς και αβάσιμες. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας.
Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ζητούμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψεύδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας και τους χιλιάδες ανθρώπους και υποστηρικτές του που ανιδιοτελώς δίνουν και την ψυχή τους για την ευόδωση των στόχων του.
0 Σχόλια