Tην άποψη ότι «έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιος ενεργειακός παίκτης λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει» εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή Review του Zougla.gr, o Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Γεωστρατηγικής στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Φίλης.
Παράλληλα επισήμανε για ακόμα μια φορά πως «η χώρα μας βρίσκεται σε τροχιά πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία», εξηγώντας τους λόγους και αναλύοντας τα τελευταία γεγονότα.
Ο Γιώργος Φίλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας τονίζοντας πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρή πιθανότητα προβοκάτσιας η οποία θα ξεκινήσει έναν πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας».
«Η δυσκολότερη κατάσταση αν συνεχίσει ο πόλεμος την Ουκρανία θα είναι του χρόνου, όχι φέτος»
«Οι σκοποί της Ρωσίας δεν έχουν επιτευχθεί με την κατάληψη του 20% της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ βέβαια φαίνεται να θέλουν διευθέτηση στην Ουκρανία γιατί έχουν κερδίσει αυτό που ήθελαν. Οι Ρώσοι πάντως ιστορικά δίνουν χώρο για να κερδίσουν χρόνο. Αυτό κάνουν και τώρα», τονίζει σε άλλο σημείο της συζήτησης και προσθέτει: «Η Ρωσία κερδίζει σε έδαφος αλλά χάνει σε prestige αυτή τη στιγμή. Δεν είμαστε ακόμα στη φάση να έχουμε ειρήνη στην Ουκρανία.Η δυσκολότερη κατάσταση αν συνεχίσει ο πόλεμος θα είναι του χρόνου, όχι φέτος».
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως η μπαταρία του πλανήτη»
Ερωτηθείς για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ελλάδα μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Στην Ελλάδα άνθρωποι που μιλούσαν επί χρόνια για τους υδρογονάνθρακας λοιδορήθηκαν. Ελπίζω να προχωρήσουν οι εξορύξεις να υπάρχει πολιτική βούληση και να μην είναι πυροτέχνημα. Με τους λιγνίτες μπορούμε να έχουμε 70% κάλυψη των αναγκών μας.«Ανησυχητικό πάντως είναι το γεγονός το ότι δεν μιλάνε για πετρέλαιο αλλά μόνο για αέριο στο Ιόνιο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως η μπαταρία του πλανήτη. Έχει σπάνιες γαίες. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τους συμμάχους μας. Ο χαμός που γίνεται μας συμφέρει. Δίνει περισσότερη ελευθερία σε μικρούς παίκτες. Το θέμα είναι πώς κάνουμε marketing τον εαυτό μας και πώς διαχειριζόμαστε τον πλούτο μας.Αν εκτός από διακομιστής γίνουμε και χώρα παραγωγός, αυξάνεται η αξία της πατρίδας».
Πηγή: zougla.gr
0 Σχόλια