Χωρίς νερό και ηλεκτρισμό πολλές ουκρανικές πόλεις μετά το μπαράζ βομβαρδισμών – Στενά παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις ο Ρώσος πρόεδρος
Το ένατο κατά σειρά πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας προετοιμάζει πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση, απαντώντας στην κλιμάκωση των επιθέσεών της κατά αμάχων, εννέα μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Την πρόθεση των Βρυξελλών να δώσει συνέχεια στον περιορισμό των δημοσιονομικών εργαλείων της Μόσχας γνωστοποίησε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας πως πρόκειται για ένα πακέτο με στόχο «να αμβλύνει ακόμη περισσότερο την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία».
Στο ίδιο μήκος κύματος παρενέβη και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στον απόηχο του πρωτοφανούς κύματος μαζικών βομβαρδισμών από μέρους της Ρωσίας προχθές. «Η Ουκρανία υπέστη μαζικούς βομβαρδισμούς σήμερα, αφήνοντας μεγάλο μέρος της χώρας χωρίς νερό ή ηλεκτρισμό. Τα χτυπήματα κατά μη στρατιωτικών υποδομών είναι εγκλήματα πολέμου και δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητα», σχολίασε ο κ. Μακρόν στο Twitter, με τις Βρυξέλλες να εστιάζουν την πίεση προς την Μόσχα στον ενεργειακό τομέα.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να παρακολουθεί στενά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, δηλώνοντας χθες ότι τα δυτικά σχέδια να εισαγάγουν ανώτατα όρια στην τιμή του πετρελαίου θα έχουν «σοβαρές συνέπειες» για τις ενεργειακές αγορές, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι.
«Ο Πούτιν τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές των σχέσεων της αγοράς και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά ενέργειας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, λίγες ώρες από την έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, με στόχο τον μετριασμό των οικονομικών συνεπειών από την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η κοινή βούληση των ευρωπαίων ηγετών να εντείνουν την πίεση προς την Μόσχα εδράζεται σε μεγάλο βαθμό και σε «παράπλευρες απώλειες» από την επιθετική τακτική της Ρωσίας προς την Ουκρανία, πλήττοντας το τελευταίο διάστημα και τις γειτονικές χώρες. Οι αβυσσαλέοι βομβαρδισμοί προχθές είχαν ως αποτέλεσμα να βυθίσουν στο σκοτάδι το Κίεβο, τη Λβιβ και άλλες ουκρανικές πόλεις, προκαλώντας, ωστόσο, μαζικά μπλακ ουτ στην Μολδαβία. Το γεγονός επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο facebook o Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας, Αντρέι Σπίνου, περιγράφοντας πως «ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας την τελευταία ώρα, έχουμε μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα», με την Μολδαβία να υποφέρει ως προς την παροχή ηλεκτροδότησης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Πλην της Μολδαβίας, εξαιρετικά ανήσυχη για το μέλλον εμφανίζεται και η Πολωνία, μετά τη συντριβή δύο πυραύλων -της ουκρανικής αεράμυνας- στο έδαφός της, την προηγούμενη εβδομάδα. Φοβούμενη τυχόν κλιμάκωση των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της, η Γερμανία πρόσφερε στην Πολωνία την παροχή αντιπυραυλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων και το σύστημα Patriot, για να ενισχύσει την ικανότητα αεράμυνάς της, μετά το επεισόδιο με τους δύο πυραύλους. Από πλευράς της η Βαρσοβία αιτήθηκε από το Βερολίνο την αποστολή συστημάτων Patriot απευθείας στην Ουκρανία, με τη Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ να απαντά, ωστόσο, ότι η χρήση αμυντικών συστημάτων του ΝΑΤΟ εκτός της επικράτειάς του πρέπει να συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη.
Σκορπώντας σκοτάδι στην Ουκρανία και φόβο στην Κεντρική Ευρώπη, το Κρεμλίνο επανήλθε δια του Εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, δηλώνοντας πως «η ηγεσία της Ουκρανίας έχει κάθε ευκαιρία να επαναφέρει την κατάσταση στην κανονικότητα, έχει κάθε ευκαιρία να επιλύσει την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς και, κατά συνέπεια, να σταματήσει κάθε πιθανό πόνο του τοπικού πληθυσμού».
Απαντώντας εμμέσως στο «μήνυμα» του Κρεμλίνου, το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας απάντησε μέσω Twitter πως «εννέα μήνες. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο γεννιέται ένα παιδί. Στους εννέα μήνες της πλήρους κλίμακας εισβολής της, η Ρωσία σκότωσε και τραυμάτισε εκατοντάδες παιδιά μας, απήγαγε χιλιάδες από αυτά και έκανε εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες», κόβοντας κάθε σχετική συζήτηση.
Κοινός τόπος μεταξύ των δύο εμπόλεμων μερών βρέθηκε χθες μόνο για την ανταλλαγή 100 αιχμαλώτων πολέμου, όπου κάθε πλευρά επέστρεψε 50 στρατιώτες μετά από διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, ανάμεσα στους 50 στρατιώτες που επέστρεψαν στη χώρα ήταν δύο αξιωματικοί που αιχμαλωτίστηκαν σε μάχες στη Μαριούπολη, στο εργοστάσιο Azovstal, στο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ και το Φιδονήσι.
Πρωτοφανές «μπλακ άουτ»
Η ανταλλαγή αιχμαλώτων αποτέλεσε την μοναδική αχτίδα φωτός στη βαθιά βυθισμένη στο σκοτάδι Ουκρανία, καθώς το προχθεσινό μπαράζ των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών κατά της ενεργειακής υποδομής της προκάλεσε πρωτοφανές «μπλακ άουτ» στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της στην κρατική τηλεόραση, αφού για πρώτη φορά και οι τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας έκλεισαν στο Ίδια στιγμή, προκειμένου να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή, λόγω της μεταβολής στην τάση του ρεύματος.
Σχεδόν από θαύμα διασώθηκαν και 3.000 ανθρακωρύχοι από τις διακοπές ρεύματος, αφού οι ρωσικοί βομβαρδισμοί τους άφησαν παγιδευμένους στις υπόγειες στοές, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι προσπάθειες διάσωσης στην κεντρική περιοχή του Ντνιπροπετρόβσκ ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, δίνοντας τέλος στην περιπέτειά τους.
Παρότι η Ουκρανία έσπευσε χθες να αποκαταστήσει το μπλακ άουτ στις πληγείσες περιοχές, η εθνική εταιρεία ενέργειας Ukrenergo ανέφερε ότι η εργασία «διήρκησε περισσότερο από ό,τι μετά από προηγούμενες επιθέσεις», επειδή η επίθεση της Τετάρτης στόχευσε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και προκάλεσε «συστημικό επεισόδιο». Η σφοδρότητα της επίθεσης αποτυπώνεται με απόλυτους αριθμούς, καθώς 70 ρωσικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν, εκ των οποίων 51 καταρρίφθηκαν, μαζί με πέντε επιθετικά drones.
Παρά τη ρωσική επιθετικότητα, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας και επιστήθιος φίλος της Μόσχας, Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε χθες πως «οι Αμερικανοί θέλουν να ισοπεδώσουν την Ευρώπη με ένα χτύπημα, με μια κίνηση, και να πλησιάσουν την Κίνα μέσω της Ρωσίας, ποδοπατώντας ταυτόχρονα τη Ρωσία. Εξωπραγματικά πράγματα! Φαίνεται ότι οι στρατιωτικοί στην Αμερική δεν είναι ανόητοι, αλλά είναι απολύτως μη ρεαλιστικό να ξεκινήσει ένας τέτοιος πόλεμος σε ένα τέτοιο μέτωπο», διατηρώντας ενεργό το σενάριο γενίκευσης της σύρραξης.
Μάλιστα κατηγόρησε τη Δύση για υπονόμευση των ειρηνευτικών διαδικασιών, λέγοντας πως «απλώς δεν δίνουν την ευκαιρία στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι – ό,τι κι αν λέει ο ίδιος – να καθιερώσει διάλογο με τη Ρωσία». «Η Ρωσία είναι έτοιμη γι’ αυτό και πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν χρειάζεται κάποια πρόσθετη πρωτοβουλία από αυτή την άποψη, είμαστε πάντα έτοιμοι να την αναλάβουμε», κατέληξε.
Λογοτεχνικό περιβόλι!
Πηγή: protothema.gr
0 Σχόλια