Η Τουρκία ζητάει μερίδιο από το νέο κοίτασμα της Κύπρου!

Η Τουρκία ζητάει μερίδιο από το νέο κοίτασμα της Κύπρου!

  

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ζήτησε μερίδιο από το κυπριακό κοίτασμα στο 6ο οικόπεδο


Η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο στο κοίτασμα φυσικού αερίου που εντοπίστηκε πρόσφατα στην Κύπρο θέτοντας ως επιχείρημα το δικαίωμα του ψευδοκράτους να έχει πρόσβαση στα οφέλη από τους πόρους.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ζήτησε μερίδιο από το κυπριακό κοίτασμα στο 6ο οικόπεδο, αναγνωρίζοντας πάντως πως το εν λόγω οικόπεδο είναι εκτός της δικαιοδοσίας της χώρας του, σύμφωνα με τον Σκάι.

Ο Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι «τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της ‘’ΤΔΒΚ’’ όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών μας, έκαναν αξιολογήσεις σχετικά με το έργο που έγινε σε αυτόν τον τομέα. Το 6ο οικόπεδο είναι εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας, αλλά θα κάναμε λάθος αν βλέπαμε την Κύπρο να αποτελείται μόνο από τη μία πλευρά. Όλοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από τους πόρους. Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται όταν αγνοούν το άλλο μέρος. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών μας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας που ζουν στη Βόρεια Κύπρο».

Τέλος ο κ. Ντονμέζ προσέθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο στη δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές δικαιοδοσία μας. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού σχεδίου».

 

Συνέδριο με θέμα την υφαρπαγή των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία

Όλα αυτά όμως τα “ενδιαφέροντα” αφορούν τουρκικό συνέδριο με θέμα το «Κυπριακό πρόβλημα: Περιβαλλοντικές Προκλήσεις και Ενεργειακή Ασφάλεια», που πραγματοποιείται για τρίτη φορά φέτος.

Στο τουρκικό συνέδριο, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, θα συζητηθεί ο ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου, των Κατεχομένων στην Κύπρο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Περίπου 80 ομιλητές και πάνω από 100 ερευνητές και ειδικοί θα παρακολουθήσουν το συνέδριο που θα φιλοξενήσει το τουρκικό Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής.

Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε με την υποστήριξη περισσότερων από 40 πανεπιστημίων και ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο, θα αναλυθούν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, την αμοιβαία σχέση μεταξύ της πολιτικής οικονομίας της ενεργειακής ασφάλειας και της τουρκικής ασφάλειας, καθώς και ο ρόλος της Βόρειας Κύπρου σε όλα αυτά.

Εκεί αναφέρθηκε το σχέδιο της Άγκυρας με την χρήση πλωτών γεωτρύπανων με σημαία των Κατεχομένων στρατηγική κίνηση
«Η έρευνα με πλοία γεώτρησης με σημαία της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι μια εξαιρετικά σημαντική», αναφέρει ο επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής Αντιναύαρχος ο Cihat Yaycı.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να παρέχουν ενέργεια που θα χρειαστεί η Τουρκία για 150 χρόνια.

Ο Τ.Γιατσί ανέφερε: «το νησί της Κύπρου απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα από την Τουρκία και βρίσκεται στο κέντρο πολλών θαλασσίων διαδρομών.

Η Τουρκία πρέπει να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη Μεσόγειο. Τονίζω ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι απαράδεκτος, ενώ το νησί της Κύπρου δεν ήταν ποτέ υπό ελληνική κυριαρχία.

Πρόσφατα η Ελλάδα έκανε διάφορες κινήσεις στοχεύοντας να λάβει την υποστήριξη της Αιγύπτου και της Λιβύης, αλλά αυτές θα μείνουν στα χαρτιά”.


Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια