"Επικίνδυνα παιχνίδια του Μαξίμου ακόμα και με τον Παρθενώνα".

"Επικίνδυνα παιχνίδια του Μαξίμου ακόμα και με τον Παρθενώνα".

 

Επικίνδυνα παιχνίδια Μητσοτάκη

Γράφει ο Καψής Μανόλης


Νομίζω διεκδικεί επαξίως το βραβείο για τον τίτλο της εβδομάδας. 

"Επικίνδυνα παιχνίδια του Μαξίμου ακόμα και με τον Παρθενώνα". 

Παίζει παιχνίδια ο Μητσοτάκης με τον Παρθενώνα; Με τον Παρθενώνα; Αυτός ήταν ο υπέρτιτλος της ΕφΣυν στο ρεπορτάζ- βόμβα της εφημερίδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, επιστροφή που δεν είναι τίποτα άλλο βεβαίως βεβαίως, από άλλη μία "προεκλογική καπηλεία" Μητσοτάκη. Ο οποίος, ακούστε ακούστε:

Διαβουλεύεται παρασκηνιακά σε μυστικές συναντήσεις ερήμην της υπουργού Πολιτισμού, κάνει τυχοδιωκτικά παζάρια χωρίς την ομπρέλα της Ουνέσκο, ενώ δίνει και υποβολιμαία ρεπορτάζ σε ξένα ΜΜΕ. Αυτός δεν είναι πρωθυπουργός, μυστικός πράκτορας είναι.

Αλλά φυσικά χαίρομαι που παρά τα επικίνδυνα παιχνίδια ο Παρθενώνας είναι ακόμα εκεί, χαίρομαι που τα τυχοδιωκτικά παζάρια αποκαλύφθηκαν, χαίρομαι που οι διαρροές καταδικάστηκαν αρμοδίως και απο τη Σία Αναγνωστοπούλου, που προειδοποίησε - για τελευταία φορά μάλιστα- ότι δεν θα ανεχθεί "μυστική διπλωματία αλά 19ου αιώνα, μεταξύ μεγιστάνων και άλλων μεγάλων κεφαλών".

Το ερώτημα βέβαια παραμένει πώς θα επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα. Αν πιστέψουμε τα ρεπορτάζ των ξένων media- που προσωπικώς τα εμπιστεύομαι περισσότερο από τις ανακοινώσεις της Μενδώνη- η Αθήνα διαπραγματεύεται τον επ΄αόριστον δανεισμό τους από το Βρετανικό Μουσείο, με αντάλλαγμα την αποστολή άλλων αρχαιοτήτων στο Λονδίνο. Ενας συμβιβασμός που επιτρέπει και τον επαναπατρισμό των Γλυπτών και παρακάμπτει το νομικό κώλυμα της ιδιοκτησίας, αφού οι βρετανοί δεν θεωρούν ότι τα αρχαία αποκτήθηκαν παρανόμως και δεν συναινούν στην παραχώρησή τους.

Ποιος είδε τη Σία και δεν τη φοβήθηκε. Γιατι για τη Σία, τη Μάρα και τους υπολοίπους αρχαιολάγνους, η όλη ιστορία δεν αφορά την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά είναι "μια πράξη ηθικής διευθέτησης που παίρνει οικουμενική διάσταση." Μάλιστα όπως μας εξήγησε, διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και τυχόν ανταλλαγή συνιστά απόκλιση από την εθνική γραμμή. Εξ ού και η Μενδώνη έσπευσε τρομοκρατημένη να δηλώσει ότι τα ρεπορτάζ των βρετανικών εφημερίδων δεν ισχύουν και ότι "δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής". Υπέροχα. Τα ίδια έλεγε και η Μελίνα.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, θέλουμε και να μας επιστρέψουν τα Γλυπτά και να μας ζητήσουν και συγνώμη. 

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Δεν αρκεί. Οχι απλώς πρέπει να μας επιστρέψουν τα Γλυπτά και να μας ζητήσουν συγνώμη για τις δοσοληψίες του Ελγιν, πρέπει να μας δείξουν και εμπράκτως τη μεταμέλειά τους. Μια δήλωση μετανοίας ίσως θα ήταν μια καλή αρχή. Κάμψεις και επικύψεις, push ups και διάφορα άλλα μαρτύρια που είμαι σίγουρος θα σκεφτούμε στην πορεία, μπορεί να ακολουθήσουν. Υποχρεωτική παρακολούθηση διάλεξης της Σίας Αναγνωστοπούλου απορρίπτεται ως δυσανάλογο μέτρο, αλλά ίσως θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε επανορθώσεις και αποζημιώσεις. 

Το βασικό πάντως είναι να μην του περάσει του Μητσοτάκη.
Να μην γίνει η επιστροφή "επικοινωνιακό παιχνιδάκι στον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας", όπως λέει η Σία. Εν ανάγκη, ακόμα και αν οι Βρετανοί δεχθούν να μας τα επιστρέψουν δίκην δανείου χωρίς επιστροφή, να τα αρνηθούμε.
Αυτό μάλιστα, θα ήταν μια καλή τιμωρία για τους άθλιους Βρετανούς. Και αποστομωτική απάντηση στα παιχνίδια Μητσοτάκη.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή:  (capital.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια