ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ότι το ΜΕΛΙ ΧΑΡΙΖΕΙ ΥΓΕΙΑ στον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ μας! -ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Να ΤΡΩΜΕ για ΣΩΣΤΟ ΠΡΩΪΝΟ;

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ότι το ΜΕΛΙ ΧΑΡΙΖΕΙ ΥΓΕΙΑ στον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ μας! -ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Να ΤΡΩΜΕ για ΣΩΣΤΟ ΠΡΩΪΝΟ;

 

Το μέλι χαρίζει υγεία!

Το μέλι έχει κατηγορηθεί ότι παχαίνει. Μια κουταλιά της σούπας μέλι προσδίδει περίπου 60 θερμίδες, δηλαδή έχει αντίστοιχη θερμιδική αξία με ένα φρούτο. Επιπλέον, έχει μηδενικό ποσοστό λίπους. 

Από τη Γεωργία Καπώλη


Το προϊόν των μελισσών περιέχει 15 γρ. υδατάνθρακες, η πρόσληψη των οποίων είναι απαραίτητη καθημερινά και θα πρέπει να καλύπτουν το 50% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Επιπρόσθετα, το μέλι αποτελεί τροφή πλούσια σε απλά σάκχαρα (γλυκόζη), που είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου. Η κατανάλωσή του στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά μας οπλίζει με τις ευεργετικές του ιδιότητες, οι οποίες παρουσιάζονται στη συνέχεια.

Ενισχύει το μεταβολισμό: Το μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που αποτελούν βασικό παράγοντα για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών για την απελευθέρωση ενέργειας.

Καρδιά – κυκλοφορικό:

 Η αυξημένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάστασής τους. Τα σάκχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη, το μέλι με τη βοήθεια των σακχάρων του και της ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης.

Αναιμία:

Το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά, αυξάνεται με την κατανάλωση μελιού, κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.

 

Στομαχοεντερικές παθήσεις: Το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή, λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει. Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δωδεκαδάκτυλου. Τέλος, το μέλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά, μιας και η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα, και σε συνδυασμό με τη χολίνη, βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά:

 Η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, E προστατεύει τα αγγεία, συμβάλλοντας στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, αλλά και την υγεία της επιδερμίδας.

Αντισηπτικές ιδιότητες: 

Η μεγάλη περιεκτικότητα του μελιού σε φυσικά σάκχαρα έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αναπτυχθούν μέσα σε αυτό διάφοροι μικροοργανισμοί. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά με τη μορφή καταπλάσματος, καθώς ανακουφίζει από τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις, χάρη στην ινχιδίνη (inhidine), που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.

 

Όσο πιο σκουρόχρωμο τόσο πιο υγιεινό

Το μέλι, και μάλιστα αυτό που έχει σκούρο χρώμα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αντίστοιχη αυτής πολλών φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού «Journal of Agricultural & Food Chemistry». Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά μέλι συμβάλλει στη μείωση της οξείδωσης της LDL-κακής χοληστερόλης, η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας.

 


Η καλή μέρα από το… πρωινό φαίνεται!

Από τον Δημήτρη Γρηγοράκη

Επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τη συμβολή του πρωινού γεύματος στην ισορροπημένη διατροφή, καθώς και την αναντικατάστατη διατροφική του αξία. Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα κατά τη διάρκεια της μέρας, με δεδομένο ότι συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας (γλυκόζη), οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε. Ο σημαντικός ρόλος του αποδίδεται με την αγγλική λέξη breakfast (πρωινό): break-fast, δηλαδή «σπάζω τη νηστεία»· αυτό ακριβώς δηλαδή, το οποίο επιτυγχάνεται με την κατανάλωση πρωινού γεύματος.

Σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά του πρωινού στην υγεία των ενηλίκων. Σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 3.800 άτομα, ηλικίας 25-37 ετών, αυτοί που κατανάλωναν πρωινό είχαν 37%-55% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη -πρόδρομο του διαβήτη- και να γίνουν παχύσαρκοι.

Πράγματι, μελετώντας δεκάδες περιπτώσεις υπέρβαρων, το εκπληκτικό συμπέρασμα είναι ότι επτά στους δέκα δεν λαμβάνουν πρωινό γεύμα. Οι περισσότεροι, προσπαθώντας να ξεκινήσουν κάποια δίαιτα, αποφεύγουν το πρωινό, γεγονός που, όμως, αργότερα θα τους οδηγήσει, πεινασμένους, στην κοντινότερη ταβέρνα ή fast food. Πολλές διατροφικές «αλχημείες» κατά τη διάρκεια της ημέρας ξεκινούν από τη μη λήψη πρωινού.

Αυτό συμβαίνει γιατί είναι το σημαντικότερο γεύμα, που όχι μόνο βοηθά στην καλύτερη απόδοση αλλά προσφέρει και ενέργεια, που καταναλώνεται άμεσα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο μηχανισμός φαίνεται ότι είναι λογικός και ξεκινά από την κατανόηση της καύσης της ενεργειακής πρόσληψης: ότι αυτή πραγματοποιείται ευκολότερα και γρηγορότερα όταν πρόκειται για τμηματική χορήγηση θερμίδων σε μικρά και συχνά γεύματα στο διάστημα των ημερών, ενώ γίνεται προβληματική όταν εστιάζεται σε ένα ή δύο μεγάλα κεντρικά γεύματα.

Εδώ ακριβώς «παρεμβαίνει» το πρωινό γεύμα, βάζοντας «φρένο» στην υπερκατανάλωση κατά τη διάρκεια των κεντρικών γευμάτων.

Επιπλέον, ελέγχεται η αλόγιστη κατανάλωση θερμίδων, που μπορεί να προέρχεται από τροφές συμπυκνωμένης ενέργειας, όπως τα γλυκά, που έρχονται ως απάντηση στα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης του οργανισμού, που αναζητά την άμεση ισορροπία της. Η κατανάλωση γλυκών τότε είναι αναγκαία και αναντικατάστατη, δεδομένου ότι πρόκειται για ζωτική λειτουργία.

Αντίθετα, όταν τα επίπεδα γλυκόζης βρίσκονται σε ήπια χαμηλό επίπεδο, τότε η επιθυμία πλήρωσης ενέργειας μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί από κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το ψωμί, που σαφώς αποδίδουν λιγότερες θερμίδες. 

Τι πρέπει να τρώμε για πρωινό 

Είναι γεγονός ότι το πρωινό άγχος πολλές φορές εμποδίζει τη λήψη πρωινού γεύματος, αφού, μπροστά στις επιτακτικές και άμεσες υποχρεώσεις μας, το να καθίσουμε στο τραπέζι και να πάρουμε πρωινό φαντάζει πολυτέλεια. Επιπλέον, υπάρχει και η κατηγορία των ανθρώπων που για διάφορους λόγους παραδοσιακά δεν λαμβάνουν πρωινό, ενώ έχουν τον απαιτούμενο χρόνο.

Οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν για ένα νόστιμο και ολιγοθερμιδικό πρωινό είναι άπειροι. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα πρέπει να καλύπτει περίπου το 1/3-1/4 των συνολικών θερμιδικών αναγκών και να αποτελείται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά.

Η καλύτερη ιδέα για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας σωστά είναι το πρωινό που θα περιέχει γάλα (ημιαποβουτυρωμένο, κατά προτίμηση), αυγό (όχι πάνω από τρία την εβδομάδα), τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, και κυρίως πορτοκάλια, ή χυμό πορτοκαλιού.

 

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό πρωινό

• Υδατάνθρακες, οι οποίοι δίνουν ενέργεια.

 

• «Καλά» λιπαρά, τα οποία αποτελούν πηγή ενέργειας και λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε και Κ.


• Φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. 

• Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

 

• Νερό, για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

 

Ιδανικές επιλογές για πρωινό 

• Γάλα και δημητριακά ολικής αλέσεως ή μπάρα δημητριακών.

 

• Γάλα και μπισκότα με πολυδημητριακά ή πτι μπερ ολικής αλέσεως.

 

• Γάλα και φρυγανιές/cream cracker/κριτσίνια με μέλι ή μαρμελάδα και μαλακή μαργαρίνη ή τυρί χαμηλών λιπαρών ή ταχίνι.

 

• Φυσικός χυμός φρούτων με ψωμί σίκαλης και αυγό βραστό.

 

• Γάλα και τοστ με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών. 

• Ψωμί ολικής αλέσεως με ταχίνι και μέλι.



Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: citypress.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια