Ποιά Ελληνοτουρκική προσέγγιση; Ο Τσαβούσογλου μιλάει, για πρώτη φορά, για… «Τουρκικές νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο» τις οποίες «διεκδικεί η Ελλάδα»!!!

Ποιά Ελληνοτουρκική προσέγγιση; Ο Τσαβούσογλου μιλάει, για πρώτη φορά, για… «Τουρκικές νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο» τις οποίες «διεκδικεί η Ελλάδα»!!!

 

Επί ματαίω αναμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή η απερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη να εγγράψει στις κυβερνητικές επιτυχίες της «το καλό κλίμα» και την «αποκλιμάκωση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ομοίως απερχόμενη κυβέρνηση Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να συντηρήσει την ένταση με την Αθήνα, ανεβάζοντας μάλιστα στα ύψη τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Για πρώτη φορά στη μακρά πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η Άγκυρα, διά του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε σε «τουρκικές νησίδες και βραχονησίδες» στο Αιγαίο, τις οποίες διεκδικεί και η Ελλάδα. Ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου: «Ομοίως, υπάρχουν νησίδες και βράχοι των οποίων η κυριότητα δεν είναι ξεκάθαρη, των οποίων η κυριότητα δεν καθορίζεται από Συμφωνίες, μιλάω για τις Συμφωνίες της Λωζάννης του ‘23 και τις Συμφωνίες των Παρισίων του ‘47. Δικαίως λέμε ότι είναι δικά μας, και η Ελλάδα λέει “είναι δικά μας”. Αυτήν τη φορά υπάρχει ένταση».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τις παραμονές των δύο εκλογών ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες και μάλιστα προσδιόρισε αυτή την ένταση στην καρδιά της διεκδίκησης της Τουρκίας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Ερντογάν -αλλά και πριν από αυτήν όλες οι προηγούμενες, ακόμα και από την εποχή του Νταβός και των Ιμίων- έχουν πετύχει να συμπεριλάβουν και να καταγράψουν σε όλες τις διερευνητικές ή διμερείς συνομιλίες το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ελληνικών νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, δηλαδή την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο. Μέχρι προχθές σε όλες τις επίσημες και δημόσιες τοποθετήσεις της η τουρκική κυβέρνηση επαναλάμβανε ότι νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο δεν ανήκουν στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Τουρκία, γι’ αυτό πρέπει να μοιραστούν ανάμεσα στις δύο χώρες με διμερή συμφωνία.

Από αυτή την εβδομάδα η Άγκυρα διά του κ. Τσαβούσογλου δεν αμφισβητεί «απλώς» την ελληνική κυριαρχία των νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, αλλά δηλώνει την τουρκική κυριαρχία επ’ αυτών. Δι’ αυτού του τρόπου η Αγκυρα ανακοινώνει παρανόμως «τουρκική κυριαρχία» στο Αιγαίο, ώστε να οδηγήσει σε μοιρασιά κυριαρχίας, αποτέλεσμα είτε διμερούς ταπεινωτικής συμφωνίας για την Ελλάδα είτε ένοπλης σύγκρουσης.

Μέχρις ότου βάλει η Τουρκία το μαχαίρι στο κόκαλο και διεκδικήσει ως τουρκικές τις ελληνικές βραχονησίδες που μέχρι τώρα θεωρούσε αδέσποτες, οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε αντιμετώπισαν στα σοβαρά την ελληνικότητα των βραχονησίδων, αποδεικνύοντας την ελληνικότητά τους, ώστε να αποστομώσουν την Τουρκία και να της κόψουν δια παντός τον βήχα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιεζόμενη από τις επιστολές της Τουρκίας στον ΟΗΕ όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις οποίες έχει θέσει επισήμως την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών βραχονησίδων στο Αιγαίο, επιχείρησε με δική της επιστολή στον ΟΗΕ να «κατοχυρώσει» την ελληνικότητα των βραχονησίδων. Και κατέστησε διεθνώς την Ελλάδα εντελώς αναξιόπιστη.

Και τούτο διότι στην ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ στις 25 Μαΐου 2022 η ελληνική κυβέρνηση οικειοθελώς και ανοήτως… ξεχείλωσε τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων για να… χωρέσει σε αυτές από το παράθυρο ότι και οι νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο έχουν οριστικά αποδοθεί στην Ελλάδα με τις δύο αυτές Συνθήκες. Ωστόσο οι Συνθήκες σε κανένα σημείο τους και με κανέναν τρόπο δεν αναφέρονται ούτε κατονομάζουν ούτε περιλαμβάνουν τις βραχονησίδες σε αυτές.

Δι’ αυτού του τρόπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν προάσπισε ούτε απέδειξε την ελληνικότητα των ελληνικών βραχονησίδων στο Αιγαίο, αντιθέτως με τη χρήση ψευδών και ανύπαρκτων στοιχείων δίνει το δικαίωμα στην Άγκυρα να προβάλει «τουρκική κυριαρχία στο Αιγαίο», διασπώντας τη συνέχεια και τη συνοχή της ελληνικής κυριαρχίας στο Αρχίπελαγος. Έτσι η «πίτα» μπορεί πιο εύκολα να κοπεί.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή:  Europost.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια