ΑΙ: Προειδοποίηση για «εφιαλτικό σενάριο»: «Θα γίνει πιο έξυπνη από εμάς»

ΑΙ: Προειδοποίηση για «εφιαλτικό σενάριο»: «Θα γίνει πιο έξυπνη από εμάς»

 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Geoffrey Hinton, ο οποίος θεωρείται από την επιστημονική κοινότητας ως ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης».

Σε δηλώσεις του στους New York Times, ο παραιτηθείς από την Google επιστήμονας, που έχει βαθιά γνώση ως προς τα νευρωνικά δίκτυα και άνοιξε τον δρόμο για ΑΙ συστήματα όπως το ChatGPT, ομολογεί πως…μετανιώνει για την μέχρι τώρα δουλειά του.

Προειδοποιεί τον πλανήτη λέγοντας πως οι δυνητικοί κίνδυνοι από μία «αρκετά εξυπνότερη από τον άνθρωπο τεχνητή νοημοσύνη είναι ολοένα και αυξανόμενοι και τρομακτικοί» .

«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πιο έξυπνα από εμάς, από όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν»

Ο 75χρονος Hinton, μιλώντας στο BBC εκτίμησε ότι το chatbot θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει το επίπεδο πληροφοριών που κατέχει ένας ανθρώπινος εγκέφαλος.

 

Και συνεχίζει:

«Επί του παρόντος, αυτό που βλέπουμε είναι οτι οι εξελίξεις όπως το μοντέλο γλώσσας GPT-4- επισκιάζουν ένα άτομο στο βαθμό των γενικών γνώσεων που έχει και το επισκιάζουν κατά πολύ. Από άποψη συλλογισμού, δεν είναι τόσο καλό, αλλά το κάνει ήδη απλός συλλογισμός. Και δεδομένου του ρυθμού προόδου, αναμένουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αρκετά γρήγορα. Επομένως, πρέπει να ανησυχούμε για αυτό».

Είχε μάλιστα αναφερθεί, λίγο μετά την παραίτησή του από τη Google, σε «κακούς ανθρώπους που θα επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για πολύ κακά πράγματα».

 

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση του BBC είπε:

«Αυτό είναι απλώς ένα είδος χειρότερου σεναρίου, ένα είδος εφιαλτικού σεναρίου.

«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το είδος της νοημοσύνης που αναπτύσσουμε είναι πολύ διαφορετικό από τη νοημοσύνη που έχουμε. Είμαστε βιολογικά συστήματα και αυτά είναι ψηφιακά συστήματα. Και η μεγάλη διαφορά είναι ότι με τα ψηφιακά συστήματα, έχετε πολλά αντίγραφα του ίδιου συνόλου βαρών, του ίδιου μοντέλου του κόσμου.

Και όλα αυτά τα αντίγραφα μπορούν να μάθουν χωριστά, αλλά να μοιράζονται τη γνώση τους αμέσως. Έτσι είναι σαν να είχες 10.000 άτομα και όποτε ένα άτομο μάθαινε κάτι, όλοι το γνώριζαν αυτόματα. Και έτσι αυτά τα chatbots μπορούν να γνωρίζουν πολύ περισσότερα από οποιοδήποτε άτομο».


Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: el.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια