Θέλετε να γλιτώσετε από τις Mύγες; Aυτό είναι το Xρώμα που πρέπει να αποφύγετε!!
Οι μύγες … αγαπούν ιδιαίτερα το μπλε χρώμα γιατί μπερδεύονται και πιστεύουν πως πρόκειται για κάποιο ζώο και θέλουν να το τσιμπήσουν, όπως αποκαλύπτουν επιστήμονες.
Οι ειδικοί ελπίζουν τώρα πως τα ευρήματα της μελέτης τους θα βοηθήσουν στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών παγίδων, μειώνοντας τη μετάδοση επικίνδυνων ασθενειών.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αμπερίστουϊδ ΡότζερΣάντερ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, εξήγησε ότι παλαιότερες εντομολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι μύγες έλκονται από το μπλε χρώμα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκαν μπλε παγίδες για μύγες.
«Το γιατί έλκονται όμως από το μπλε χρώμα ήταν ένα πραγματικό μυστήριο για τους ερευνητές» τόνισε ο Σάντερ.
Συζητήθηκαν πολλές θεωρίες τα περασμένα χρόνια, με μια από τις πιο δημοφιλείς να υποστηρίζει ότι οι μύγες πηγαίνουν προς το μπλε επειδή πιστεύουν ότι πρόκειται για σκιερά σημεία, όπου μπορούν να ξεκουραστούν.
Η ερευνητές, σε μια απόπειρα να απαντήσουν το ερώτημα αυτό, ανέπτυξαν ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, που μιμείται την οπτική επεξεργασία μυγών όπως η τσε-τσε, η σταυλόμυγα και η αλογόμυγα.
Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα είναι ένα είδος «μηχανής» που μαθαίνει από τη δομή πραγματικών νευρικών συστημάτων.
Τα πειράματα των ειδικών αμφισβητούν ότι οι μύγες πηγαίνουν πως τα μπλε αντικείμενα γιατί θεωρούν ότι πρόκειται για σκιερά σημεία.
Κατέληξαν, ωστόσο, στο συμπέρασμα ότι οι μύγες σπεύδουν να πάνε προς το μπλε χρώμα επειδή θεωρούν ότι πρόκειται για κάποιο ζώο που θέλουν να τσιμπήσουν.
«Εάν κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που κάνουν τις μύγες να πηγαίνουν προς τις πολύχρωμες παγίδες, τότε μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε το χρώμα για να πιάνουν πιο αποτελεσματικά τα έντομα. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος γιατί τα διαφορετικά είδη των μυγών που τσιμπάνε μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες σε ανθρώπους και μύγες και είναι σημαντικό να μπορούμε να τις ελέγξουμε» λέει ο Σάντερ.
Ο ίδιος εξηγεί δε, ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν ασθένειες όπως η αφρικανική τρυπανοσωμίαση, που χωρίς θεραπεία είναι θανατηφόρα, ενώ παράλληλα θα ελεγχθούν και οι σταυλόμυγες, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη ζωική παραγωγή.
Πηγή: oparlapipas.gr
0 Σχόλια