Τα σενάρια για το ατύχημα με τους εξερευνητές του Τιτανικού – Οι πιθανότητες επιβίωσής τους!

Τα σενάρια για το ατύχημα με τους εξερευνητές του Τιτανικού – Οι πιθανότητες επιβίωσής τους!

 

Η αποστολή του «Τιτάνα» στο κουφάρι του Τιτανικού είναι εξ’ ορισμού μία εξόχως δύσκολη, επικίνδυνη αλλά και συναρπαστική εμπειρία. Ο Τιτανικός είναι το «εμβληματικότερο» γνωστό ναυάγιο στην ιστορία και η έλξη που εξακολουθεί να ασκεί στους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα όπως αυτό στο οποίο ο πλανήτης είναι μάρτυρας από την περασμένη Κυριακή.

Οι ειδικές μονάδες έρευνας σήμερα αναζητούν ένα σκάφος 7 μέτρων, σε βάθος που ξεπερνά τα 3.800 μέτρα σε μία ακτίνα 1500 ναυτικών μιλίων… Οι αριθμοί μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται με μία απλή ανάγνωση εύκολα αντιληπτό πως τα μεικτά (αμερικανικά και καναδικά) συνεργεία αναζητούν κυριολεκτικά μία σταγόνα στον Ωκεανό και μάλιστα στο Ατλαντικό. Η εύρεση του βαθυσκάφους είναι μία πρόκληση από μόνη της αλλά και η ανέλκυσή του από βάθος που ξεπερνά κατά 1000 μέτρα την κορυφή του Ολύμπου αποτελεί ακόμη πιο πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία. Όλα σήμερα εξαρτώνται με βάση τους ειδικούς των Ωκεανών από το τι έχει συμβεί στον «Τιτάνα».

 

Τα τρία σενάρια

Το βαθυσκάφος έχει χάσει επαφή με το πλοίο στην επιφάνεια που ελέγχει τις λειτουργίες του αλλά και τις συνθήκες κατάδυσης μία ώρα και 45 λεπτά μετά την βύθισή του στα νερά του Βόρειου Ατλαντικού. Το ταξίδι μέχρι τα συντρίμμια του Τιτανικού διαρκεί 8 περίπου ώρες. Το στίγμα του σκάφους χάθηκε και μαζί του κάθε ένδειξη για το που μπορεί να βρίσκεται ή το τι μπορεί να έχει συμβεί. Με βάση τα δεδομένα που ειδικοί δίνουν στην δημοσιότητα υπάρχουν 5 ρεαλιστικά σενάρια όλα τους εφιαλτικά για όσους επιβαίνουν στο υποβρύχιο.

 

Ηλεκτρική βλάβη

Έναν χρόνο πριν η Ocean Gate ανάφερε πως παρουσιάστηκε βλάβη στις επικοινωνίες του ίδιου βαθυσκάφους από τεχνική βλάβη. Δεν έδωσε διευκρινήσεις για την φύση της συγκεκριμένης βλάβης αλλά ξεκαθάριζε σε ανακοίνωση πως το ζήτημα είχε επιλυθεί. Το σενάριο μία ηλεκτρικής βλάβης στο σκάφος δεν αποκλείεται ούτε και σήμερα με τους επιβαίνοντες να αντιμετωπίζουν ακραίες συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και παντελούς έλλειψης φωτός. Το διαθέσιμο οξυγόνο τους δεν επηρεάζεται από την συγκεκριμένη εξέλιξη.

 

Κόλλημα του σκάφους στα συντρίμμια του Τιτανικού – θαλάσσια ρεύματα

Το διττό αυτό σενάριο θέλει το υποβρύχιο να είναι ακυβέρνητο και κολλημένο στα συντρίμμια του Τιτανικού σε βάθος 3.800 μέτρων από πυρκαγιά που έχει προκληθεί στο εσωτερικό του. Σε αυτή την περίπτωση το πλήρωμα των πέντε θα έχει πολύ λιγότερο οξυγόνο και κανέναν τρόπο διαφυγής καθώς δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε ενέργεια από το εσωτερικό προς το εξωτερικό του σκάφους. Εάν το σκάφος είναι κολλημένο στα συντρίμμια ακόμη κι αν εντοπιστεί θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανελκυσθεί καθώς ελάχιστα σκάφη μπορούν να φτάσουν και κυρίως να επιχειρήσουν για ώρες σε αυτό το βάθος.

Ρήγμα στο κύτος

Σε περίπτωση ρήγματος στο κύτος οι επιβαίνοντες θα πρέπει να θεωρούνται ήδη νεκροί. Οι συνθήκες σε αυτό το βάθος προσομοιάζουν με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στο διάστημα. Σε περίπτωση ρήγματος ο θάνατος για τους 5 επιβαίνοντες έχει επέλθει σχεδόν ακαριαία μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Ειδικοί σημειώνουν πως μετά το πέρας των πρώτων 24ωρών οι πιθανότητες επιβίωσης για τους επιβαίνοντες δεν ξεπερνούν το 10% ακόμη και στην πιο αισιόδοξη τροπή των γεγονότων. Κάθε ημέρα που περνά αυτές οι πιθανότητες μειώνονται κατά 50%.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: cnn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια