5 Σημάδια ότι έχεις χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη!

5 Σημάδια ότι έχεις χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη!

 


Τα τελευταία χρόνια ξέρουμε καλά ότι δεν είναι έξυπνος μόνο ένας άνθρωπος με υψηλό ΙQ. 

Υπάρχουν διάφορα είδη νοημοσύνης και μάλιστα ίσως το πιο σημαντικό από αυτά είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, γνωστή και ως EQ. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι έχουν καλή επαφή με τα συναισθήματά τους, καταλαβαίνουν τους γύρω τους και είναι καλοί στην επικοινωνία. Ανησυχείς μήπως εσύ δεν έχεις αυτά τα χαρίσματα; Τότε παρακάτω θα βρεις μερικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Το υψηλό EQ πρόκειται στην ουσία για ένα skill που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις κοινωνικές, στις επαγγελματικές, στις ερωτικές και σε όλες συνολικά τις συναναστροφές σου. Αν χρειάζεσαι δουλειά σε αυτό το κομμάτι λοιπόν τότε σίγουρα είναι σημαντικό να το γνωρίζεις. Ανακάλυψε 5 σημάδια ότι έχεις χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη!

 

5 Ενδείξεις ότι πρέπει να δουλέψεις το EQ σου!



1. Θεωρείς ότι έχεις πάντα δίκιο

Ένας άνθρωπος με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχει την τάση να πιστεύει ότι έχει πάντα δίκιο. Αυτό τον οδηγεί σε έντονες διαφωνίες που μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε σημείο καβγά. Δεν του είναι εύκολο να ολοκληρώσει τη συζήτηση αν δεν βγει ο νικητής του επιχειρήματος. Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτό τότε έχεις μια σημαντική ένδειξη χαμηλού EQ!

2. Έχεις μεγάλες συναισθηματικές διακυμάνσεις και εκρήξεις

Βασικό γνώρισμα όσων δεν έχουν αναπτυγμένο EQ είναι ότι δεν μπορούν εύκολα να καταλάβουν, να ερμηνεύσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Πολλές φορές αυτή η αδυναμία κατανόησης τους ξεπερνά με αποτέλεσμα να έχουν έντονα ξεσπάσματα οργής ή θυμού. Νιώθεις συχνά ότι τα συναισθήματα σου δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα με αποτέλεσμα να ξεσπάς έντονα; Τότε ίσως η συναισθηματική σου νοημοσύνη χρειάζεται δουλειά!



3. Έχεις ναρκισσιστικές τάσεις- Ενδείξεις ότι έχεις χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Έχεις συχνά την αίσθηση ότι είσαι ο καλύτερος ή ο σημαντικότερος άντρας σε ένα χώρο, ότι είσαι κάτι ξεχωριστό κι ότι όλα γυρνάνε γύρω από εσένα; Αυτά είναι τρανταχτά σημάδια μιας ναρκισσιστικής προσωπικότητας αλλά όχι μόνο. Ένας νάρκισσος κατά πάσα πιθανότητα έχει και χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη αφού δεν έχει επίγνωση της σημαντικότητάς του και υπερτιμά τον εαυτό του.



4. Φαίνεσαι συχνά αναίσθητος

Σε κατηγορούν συχνά οι δικοί σου άνθρωποι ότι δείχνεις αναίσθητος, ασυγκίνητος κι ότι λες το λάθος πράγμα τη λάθος στιγμή; Αυτή η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι ένα πολύ εύστοχο σημάδι χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης. Οι άνθρωποι με χαμηλό EQ συνήθως δεν μπορούν να μπουν στη θέση του άλλου και να τον συναισθανθούν με αποτέλεσμα να δείχνουν συχνά απόμακροι, ακατάλληλοι και αναίσθητοι.

 


5. Δεν ξεπερνάς εύκολα τα λάθη σου

Όταν κάποιος έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη τότε έχει την ικανότητα να συγχωρεί τον εαυτό του για τα λάθη του και να μαθαίνει από αυτά. Αντίθετα, ένας άνθρωπος με χαμηλό EQ δεν ξεπερνά εύκολα τα λάθη του ενώ επίσης δεν τα βλέπει σαν κάτι παραγωγικό ώστε να προχωρήσει παρακάτω.

 

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: the-man.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια