Στο μέλλον, δεν θα υπάρχει μόνο μια Ευρώπη δύο ή πολλών ταχυτήτων, αλλά θα υπάρχει και επισήμως μια Ευρώπη δύο κοινωνικών μοντέλων: της πολυπολιτισμικής κοινωνίας και της ομοιογενούς κοινωνίας
Λίγες ημέρες μετά το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατέληξε σε αδιέξοδο, δίχως να επιτυγχάνεται κάποια πρόοδος στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου. Προεξέχοντα ρόλο σε αυτό διαδραμάτισαν η Ουγγαρία και η Πολωνία, απαιτώντας να είναι εθελοντική η υποδοχή προσφύγων από το εκάστοτε κράτος-μέλος.
Κατά την εφημερίδα Die Zeit, «η αντίσταση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας έχει, δίχως να χρειάζεται ιδιαίτερη συζήτηση επ’ αυτού, ρατσιστικά κίνητρα. Σε αυτές τις χώρες, η πλειοψηφία δεν θέλει κανέναν μουσουλμάνο, αν είναι δυνατόν, όπως και κανέναν χριστιανό, εάν αυτός έχει σκούρο χρώμα δέρματος. Αν και δυσάρεστη, αυτή είναι η πραγματικότητα και η Ε.Ε. θα κατέρρεε εάν επέβαλε στις χώρες αυτές ένα καθεστώς ασύλου που απορρίπτεται από την πλειονότητά τους και θεωρείται πως θα προκαλέσει μαζική μετανάστευση».
Ταυτοχρόνως, όμως, «ο συμβιβασμός μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για το άσυλο αποτέλεσε ήδη την αναγνώριση μιας θεμελιώδους διαίρεσης εντός της Ένωσης. Στο μέλλον, δεν θα υπάρχει μόνο μια Ευρώπη δύο ή πολλών ταχυτήτων, αλλά θα υπάρχει και επισήμως μια Ευρώπη δύο κοινωνικών μοντέλων: της πολυπολιτισμικής κοινωνίας και της ομοιογενούς κοινωνίας, τα οποία θα πρέπει να συνυπάρξουν θέλοντας και μη στην ΕΕ. Μόνο ο χρόνος θα δείξει ποιο μοντέλο είναι πιο βιώσιμο».
Πηγή: CircoGreco
0 Σχόλια