Τα ποσοστά που έλαβαν στις εκλογές του Ιουνίου
«Σπαρτιάτες» και Νίκη ψήφισαν υπέρ της έξωσής τους από την επόμενη Βουλή: «Ναι» στην ψήφο των αποδήμων!
Σε μια κίνηση που δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική λογική προχώρησαν «Σπαρτιάτες» και Νίκη, καθώς ψήφισαν υπέρ της ψήφου των αποδήμων.
Συγκεκριμένα, υπέρ της ψήφου των αποδήμων ψήφισαν 200 βουλευτές, από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες», Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.
Και αν είναι λογικό η Νέα Δημοκρατία να φέρει και να υπερψηφίσει μια τέτοια ρύθμιση στη Βουλή, καθώς στις πρόσφατες εκλογές πήρε 43,23% στους Έλληνες του εξωτερικού, για τα άλλα κόμματα δεν είναι και τόσο λογική -πολιτικά- κίνηση η υπερψήφισή της ρύθμισης. Κυρίως για τα δεξιά κόμματα, «Σπαρτιάτες» και Νίκη.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ δεν έχει φέρει ποτέ μια τέτοια ρύθμιση προς ψήφιση, καθώς και αυτό στις εκλογές του Ιουνίου πήρε μόλις 6,91% στους αποδήμους.
Επί της ουσίας με αυτή τη ρύθμιση «επισφραγίζεται» η έξωση των «Σπαρτιατών» (κυρίως) και της Νίκης από την επόμενη Βουλή, καθώς θα προστεθούν δυνητικά 800.000 ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν ψηφίζουν αυτά τα κόμματα και αν προστεθούν στο συνολικό ποσοστό των ψηφοφόρων, τότε τόσο οι «Σπαρτιάτες», όσο και η Νίκη πέφτουν κάτω από το 3% και μένουν εκτός Βουλή.
Είναι λογικό τα δύο κόμματα να μην γνωρίζουν τα κατατόπια στη νέα Βουλή, αφού βρίσκονται για πρώτη φορά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να υπερψηφίζουν έναν νόμο που θα τους πετάξει εκτός Βουλής.
Ορθά ποιούσα η Ελληνική Λύση κατάλαβε ότι δεν μπορεί να υπερψηφίζει την πολιτική της αυτοκτονία και ψήφισε «όχι». Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι και αν ψήφισαν τα προαναφερόμενα κόμματα, δεν θα άλλαζε κάτι, αφού η ΝΔ έχει την αυτοδυναμία, ωστόσο δεν είναι λογικό να υπερψηφίζει την πολιτική σου εξόντωση.
Πρόκειται άλλωστε για έναν νόμο που έγινε για να βγουν εκτός Βουλής τα δεξιά κόμματα, χαρακτηριστικό είναι ότι στους Έλληνες του εξωτερικού -εκτός από τη ΝΔ που ξεπέρασε το 40%- τα κόμματα που έχουν «πέραση» είναι κυρίως τα αριστερά. Το ΜέΡΑ25 πήρε 12,01%, ενώ το ΚΚΕ πήρε 11,92%.
Αντιθέτως η Ελληνική Λύση πήρε μόλις 0,94%, ενώ οι «Σπαρτιάτες» πήραν μηδενικό ποσοστό. Η Νίκη μπορεί να πήρε 2,16%, ωστόσο και αυτό το κόμμα πήρε μικρότερο ποσοστό από τους Έλληνες του εξωτερικού απ’ ότι στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, δεν τους στερείς το δικαίωμα της ψήφου, μπορούν να ψηφίσουν, αλλά θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να βρίσκεται κάποιος στην Οτάβα (πχ.) να έχει ζήσει όλη του τη ζωή εκεί, σε μια σπιταρόνα, σε ένα μέρος που όλα δουλεύουν «ρολόι» και να αποφασίζει τι θα γίνει στην Ελλάδα, ακριβώς και ένας πολίτης που ζει στον Πύργο Ηλείας και καλείται κάθε ημέρα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της χώρας μας.
Οι Έλληνες του εξωτερικού σε μεγάλο βαθμό δεν γνωρίζουν τι γίνεται εδώ, κυρίως αυτοί για τους οποίους γίνεται η ρύθμιση (σσ. δεν αφορά κάποιον που έφυγε πριν λίγα χρόνια για μετανάστευση, αλλά κυρίως κάποιον που ούτε γεννήθηκε, ούτε έχει ζήσει στη χώρα μας). Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν όλη τους τη ζωή στη Γερμανία, στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία κτλ. και δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα της Ελλάδας και αυτά που βιώνουν οι Έλληνες, σε μια χώρα που έζησε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Πρόκειται για ανθρώπους που παίρνουν 4.000-5.000 ευρώ μισθό και ζουν σε χώρες που έχουν χαμηλότερο εβδομαδιαίο κόστος σούπερ μάρκετ, την ώρα που ο μέσος Έλληνας οικογενειάρχης έχει μισθό περίπου 1.000 ευρώ και καλείται να δώσει 250 ευρώ την εβδομάδα για τα ψώνια της οικογενείας του.
Πηγή: pronews.gr
0 Σχόλια