Φόβοι για περαιτέρω εκτίναξη των τιμών…
Η απαγόρευση θα επηρεάσει περίπου τις μισές παγκόσμιες εξαγωγές καθώς η Ινδία αντιπροσωπεύει το 40% των συνολικών εξαγωγών ρυζιού.
Η Ινδία διέταξε την Πέμπτη διακοπή της μεγαλύτερης κατηγορίας εξαγωγών ρυζιού σε μια κίνηση που θα μειώσει περίπου στο μισό τις αποστολές του μεγαλύτερου εξαγωγέα δημητριακών στον κόσμο, πυροδοτώντας φόβους για περαιτέρω πληθωρισμό στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων.
Η κυβέρνηση είπε ότι επέβαλε απαγόρευση στο λευκό ρύζι που δεν είναι μπασμάτι, αφού οι τιμές λιανικής του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 3% μέσα σε ένα μήνα και οι έντονες βροχοπτώσεις των μουσώνων προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες.
Η Ινδία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού και τα χαμηλά αποθέματα που διαθέτουν άλλοι εξαγωγείς ρυζιού, σημαίνει ότι οποιαδήποτε μείωση των αποστολών από την Ινδία, θα μπορούσε να διογκώσει τις τιμές των τροφίμων που έχουν ήδη αυξηθεί.
«Προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής διαθεσιμότητα λευκού ρυζιού που δεν είναι μπασμάτι στην ινδική αγορά και να μετριαστεί η άνοδος των τιμών στην εγχώρια αγορά, η κυβέρνηση της Ινδίας τροποποίησε την εξαγωγική πολιτική», ανέφερε το υπουργείο Τροφίμων σε δήλωση που ανέφερε αύξηση 11,5% στις τιμές λιανικής σε διάστημα 12 μηνών.
Η κατηγορία που επηρεάστηκε, το λευκό ρύζι χωρίς μπασμάτι και το σπασμένο ρύζι, αντιπροσώπευε περίπου 10 εκατομμύρια τόνους σε σύνολο 22 εκατομμυρίων τόνων ινδικών εξαγωγών ρυζιού πέρυσι.
Η κυβέρνηση διευκρίνισε αργά την Πέμπτη ότι το μισοβρασμένο ρύζι, το οποίο αντιπροσώπευε 7,4 εκατομμύρια τόνους εξαγωγών το 2022, δεν συμπεριλήφθηκε στην απαγόρευση.
Η κίνηση καταδεικνύει την ευαισθησία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στον πληθωρισμό των τροφίμων ενόψει των γενικών εκλογών το επόμενο έτος.
Η κυβέρνησή του επέκτεινε την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού μετά τον περιορισμό των αποστολών ρυζιού τον Σεπτέμβριο του 2022. Επίσης, περιόρισε τις εξαγωγές ζάχαρης φέτος καθώς όπως αναφέρεται οι αποδόσεις ζαχαροκάλαμου μειώθηκαν.
«Η Ινδία θα διαταράξει την παγκόσμια αγορά ρυζιού με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι έκανε η Ουκρανία στην αγορά σιταριού με την εισβολή της Ρωσίας», δήλωσε στο Reuters ο BV Krishna Rao, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού.
Το ρύζι είναι βασικό προϊόν για περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, και σχεδόν το 90% της καλλιέργειας υψηλής έντασης νερού παράγεται στην Ασία, όπου το μοτίβο του καιρού Ελ Νίνιο συνήθως φέρνει χαμηλότερες βροχοπτώσεις. Οι παγκόσμιες τιμές κυμαίνονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.
«Η ξαφνική απαγόρευση των εξαγωγών θα ήταν πολύ οδυνηρή για τους αγοραστές, οι οποίοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις αποστολές από καμία άλλη χώρα», είπε ο Ράο.
Ενώ η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ δεν έχουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν το έλλειμμα, οι Αφρικανοί αγοραστές θα επηρεαστούν περισσότερο από την απόφαση της Ινδίας, είπε ο Ράο, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες θα παροτρύνουν το Νέο Δελχί να ξαναρχίσει τις αποστολές. Άλλοι κορυφαίοι αγοραστές ινδικού ρυζιού περιλαμβάνουν το Μπενίν, τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Τόγκο, τη Γουινέα, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ.
Η απαγόρευση θα ισχύει από τις 20 Ιουλίου.
Πηγή: ksipnistere.com
0 Σχόλια