Τη σημασία της διατροφής και τον αρνητικό ρόλο συγκεκριμένων τροφίμων στην αρτηριακή λειτουργία ανέδειξε πρόσφατη έρευνα, η οποία εξέτασε τους μηχανισμούς με τους οποίους προκαλείται η γήρανση των αρτηριών
Τη σημασία της διατροφής στην αποτροπή και αντιστροφή της γήρανσης των αρτηριών ανέδειξε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Boulder.
Μια ένωση που παράγεται στο έντερο από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος βλάπτει τις αρτηρίες και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών στην πάροδο του χρόνου, επισημαίνουν τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην έκδοση Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Παρεμβάσεις και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες συνεπώς, μπορούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο.
Τα νέα επιστημονικά δεδομένα μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση του τρόπου που το γήρας επιβαρύνει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, σημειώνει η επικεφαλής της μελέτης Vienna Brunt, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας.
Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης όπως τα αυγά ή το βόειο κρέας, τα βακτήρια του εντέρου ξεκινούν να μεταβολίζουν τα αμινοξέα L-καρνιτίνη και χολίνη, παράγοντας ένα μεταβολικό υποπροϊόν που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη, το οποίο εν συνεχεία μετατρέπεται σε Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO) από το ήπαρ και διαχέεται στο αίμα.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με υψηλά επίπεδα TMAO στο αίμα έχουν πάνω από τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Στη νέα έρευνα, η επιστημονική ομάδα εξέτασε το αίμα και την αρτηριακή υγεία 101 ηλικιωμένων και 22 νέων συμμετεχόντων και διαπίστωσε πως τα επίπεδα TMAO αυξάνονται σημαντικά με την ηλικία -εύρημα σύμφωνο με προηγούμενη μελέτη σε ποντίκια, που έδειχνε πως το εντερικό μικροβίωμα αλλάζει με την ηλικία, πολλαπλασιάζοντας βακτήρια που βοηθούν στην παραγωγή TMAO.
Οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα TMAO στο αίμα είχαν σημαντικά χειρότερη αρτηριακή λειτουργία και παρουσίαζαν εντονότερα σημάδια οξειδωτικού στρες ή βλάβες στους ιστούς και την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων τους.
Όταν οι ερευνητές έδωσαν TMAO απευθείας ως τροφή σε νεαρά ποντίκια, τα αιμοφόρα αγγεία τους άρχισαν να γερνούν γρήγορα. Αρκεί να σημειωθεί, ανέφερε η Δρ. Brunt, πως ένα ποντίκι δώδεκα μηνών (ηλικία ίση με 35 ανθρώπινα χρόνια) που τρεφόταν επί μήνες με TMAO, έμοιαζε περισσότερο με 27 μηνών (80 ανθρώπινα χρόνια).
ΤΜΑΟ και γνωστική εξασθένιση
Προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν πως υψηλή συγκέντρωση TMAO στα ποντίκια συνδέθηκε με εξασθένιση της ικανότητας μάθησης και της μνήμης, φανερώνοντας την επίδρασή του στην έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.
Από την άλλη πλευρά, σε γηραιότερα ποντίκια, στων οποίων την τροφή είχε συμπεριληφθεί μια ένωση που ονομάζεται διμεθυλική βουτανόλη, (ίχνη της οποίας εντοπίζονται στο ελαιόλαδο, το ξύδι και το κόκκινο κρασί) παρατηρήθηκε αντιστροφή της αγγειακής δυσλειτουργίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ένωση εμποδίζει την παραγωγή TMAO.
Η ερευνητική ομάδα, εστιάζοντας στο σημαντικό εύρημα που επεξηγεί πώς προκαλείται το γήρας στις αρτηρίες, επεσήμανε την ανάγκη στροφής σε μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Πηγή: ygeiamou.gr
0 Σχόλια