Τσίμπησε τσιμπούρι το παιδί μου, τι να κάνω;

Τσίμπησε τσιμπούρι το παιδί μου, τι να κάνω;

 



Συμβαίνει το καλοκαίρι που τα παιδιά παίζουν στην άμμο, να κολλήσει στο δέρμα τους κάποιο ζωύφιο, όπως το τσιμπούρι. Εάν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας το τσίμπησε τσιμπούρι, δράστε άμεσα και απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Τα περισσότερα τσιμπήματα από τσιμπούρια είναι αβλαβή, ανεπαίσθητα και ανώδυνα και δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, ορισμένα τσιμπούρια μπορεί να μεταφέρουν επιβλαβή μικρόβια που προκαλούν ασθένειες όπως ο πυρετός των Βραχωδών Ορέων (Rocky Mountain fever) και η νόσος Lyme.

Το τσιμπούρι είναι μικροσκοπικό, όχι μεγαλύτερο από τη μύτη ενός μολυβιού. Τα τσιμπούρια (κρότωνες) ανήκουν στα αραχνοειδή. Αναλόγως του είδους μεταδίδουν ασθένειες όπως τη νόσο Lyme (μπορρελίωση) και την εγκεφαλίτιδα (δάγκειος ή αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό). Τα ενήλικα τσιμπούρια έχουν οκτώ πόδια και στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενεργά το διάστημα από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.


Σε ποιες περιοχές του σώματος πηγαίνει το τσιμπούρι

Το τσιμπούρι αναζητά υγρές και ζεστές περιοχές κι έτσι μπορεί να το δείτε στα εξής σημεία του σώματός του παιδιού:

 

Στις μασχάλες

Στα γεννητικά όργανα

Στο τριχωτό της κεφαλής

Πίσω από τα γόνατα

Μέσα στον αφαλό

Γύρω από τη μέση του

Μέσα ή γύφω από τα αυτιά



Πώς αφαιρώ το τσιμπούρι;

Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι το συντομότερο δυνατό. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 

Χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκι για να πιάσετε το τσιμπούρι από το κεφάλι και όχι από το σώμα του επειδή θα κοπεί και θα παραμείνει το μισό μέσα στο δέρμα.

Χρησιμοποιήστε έναν μεγεθυντικό φακό, εάν έχετε, για να δείτε καθαρά το τσιμπούρι.

Τραβήξτε σταθερά και αργά μέχρι το τσιμπούρι να βγει από το δέρμα.

Μην πιάνετε το τσιμπούρι με τα χέρια και μην επιχειρείτε να το αφαιρέσετε με τα χέρια. Μέρη του μπορεί να μείνουν στο δέρμα του παιδιού.

Μην περιστρέφετε το τσιμπιδάκι για να αφαιρέσετε το τσιμπούρι, γιατί μπορεί να αποκολληθεί το κεφάλι ή άλλα μέρη του τσιμπουριού, τα οποία και θα παραμείνουν στο δέρμα.

Πλύνετε τα χέρια σας και την πάσχουσα περιοχή με σαπούνι και νερό.

Μην χρησιμοποιήσετε βαζελίνη, λάδι ή ζεστά επιθέματα για να σκοτώσετε και να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι. Αυτές οι μέθοδοι δεν απομακρύνουν το τσιμπούρι από το δέρμα και ενδέχεται να τρυπώσει βαθύτερα και να απελευθερώσει περισσότερο σίελο μαζί με μικρόβια και τοξίνες (κάτι που αυξάνει την πιθανότητα να μεταδώσει μια ασθένεια).

Μην βάζετε επάνω βαμβάκι με οινόπνευμα, ξύδι ή οτιδήποτε άλλο σας έχει διδάξει η «σοφία» των μεγαλυτέρων.

Αφού αφαιρέσετε το τσιμπούρι, φυλάξτε σε ένα μικρό δοχείο για εξέταση.

Η περιοχή του δήγματος πρέπει να εξεταστεί καλά για να αφαιρεθούν μέρη που παρέμειναν στο δέρμα.

Καθαρίστε το σημείο του τσιμπήματος με αντισηπτικό διάλυμα για να απολυμάνετε το δέρμα.


Ποια σημάδια σχετίζονται με τα τσιμπούρια;

 Κόκκινο εξάνθημα που απλώνεται κυκλικά, το οποίο μοιάζει με μάτι ταύρου (νόσος Lyme)

Κόκκινες κουκκίδες στους αστραγάλους και τους καρπούς (πυρετός Rocky Mountain)

Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη όπως πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση, έμετος και πόνοι μυών και αρθρώσεων

Πότε να απευθυνθώ στον γιατρό;

Πηγαίνετε στον γιατρό οπωσδήποτε εάν το παιδί το τσίμπησε τσιμπούρι, ειδικά εάν το τσιμπούρι παρέμεινε στο δέρμα για περισσότερες από 24 ώρες. Αν ένα τσιμπούρι καταφέρει να μείνει πάνω στο δέρμα του παιδιού για 10 ημέρες τότε μετά την αιμοληψία αποκολλάται και πέφτει. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το δει γιατρός.

 

Πώς να αποτρέψετε τα τσιμπήματα από τσιμπούρια

Ελέγχετε το σώμα τους: Όταν τα παιδιά παίζουν έξω σε χώμα, άμμο ή γκαζόν, ελέγξτε το δέρμα και τα μαλλιά τους — ειδικά το τριχωτό της κεφαλής, πίσω από τα αυτιά, γύρω από το λαιμό, στα φρύδια και τις βλεφαρίδες και κάτω από τα μπράτσα. Πρέπει να ψάχνετε γύρω από τα γεννητικά όργανα, ιδιαίτερα τα αγόρια, όπου η εντόπιση στο όσχεο είναι συχνή καθώς και όπου αλλού υπάρχουν πτυχές του δέρματος.

Φοράτε τους μακριά ρούχα: Όταν παίζουν σε δασώδεις περιοχές, τα παιδιά πρέπει να φορούν μακρυμάνικες μπλούζες και μακριά παντελόνια και να βάζουν τα μπατζάκια μέσα στις κάλτσες τους.

Βάλτε εντομοαπωθητικό: Χρησιμοποιήστε ένα εντομοαπωθητικό με τουλάχιστον 10% έως 30% DEET για προστασία από τσιμπήματα σε παιδιά άνω των 2 ετών. Ακολουθείτε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες.

Πλύνετε τα με σαπούνι και νερό όταν επιστρέψουν: Εάν έχετε βρεθεί σε περιοχή με τσιμπούρια, πλύνετε όλα τα ρούχα με ζεστό νερό και στεγνώστε τα πριν τα φορέσει ξανά.

Αποφύγετε τις μολυσμένες από τσιμπούρια περιοχές.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: (oloygeia.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια