Η Ουκρανία προσπαθεί με κάθε μέσο να πείσει τους πολίτες να πάνε στον πόλεμο
Ο πόλεμος με τη Ρωσία έχει φέρει στα όριά τους τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, οι οποίες μάχονται με επί περίπου 1,5 χρόνο απέναντι σε έναν πολυάριθμο εχθρό.
Η απόφαση του Κιέβου για αντεπίθεση έχει παράλληλα αυξήσει ραγδαία τις απώλειες για τους Ουκρανούς, με τα δυτικά ΜΜΕ πλέον να στέκονται στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και στον κίνδυνο να μην υπάρχουν αρκετοί στρατιώτες για να αμυνθούν όταν οι Ρώσοι εξαπολύσουν τη δική τους αντεπίθεση.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για τον πόλεμο, ανέφεραν δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης.
Άρθρο στην εφημερίδα The Telegraph αναφέρει ότι ο «πόλεμος στην Ουκρανία διεξάγεται πλέον με όρους που ευνοούν όλο και περισσότερο τη Μόσχα. Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού – την οποία το Κίεβο έχει ήδη να αντιμετωπίσει – μπορεί να αποβεί μοιραία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ουκρανία είχε προπολεμικό πληθυσμό 44 εκατομμυρίων. Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους του πολέμου, περίπου έξι εκατομμύρια είχαν φύγει στο εξωτερικό. Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αριθμούν περίπου 200.000 ενεργό προσωπικό, περίπου το ίδιο και πάλι σε εφεδρεία, και μπορούν να αντλήσουν από άλλα 1,5 εκατομμύρια άνδρες σε ηλικία μάχης.
Είναι ένας βάναυσος αλλά απλός υπολογισμός: Το Κίεβο ξεμένει από άνδρες. Αμερικανικές πηγές έχουν υπολογίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις του έχουν χάσει έως και 70.000 νεκρούς στη μάχη, με άλλους 100.000 τραυματίες. Η Ουκρανία αγωνίζεται να αντικαταστήσει τους στρατιώτες μπροστά σε μια φαινομενικά ατελείωτη προσφορά στρατεύσιμων.
Παράλληλα το άρθρο αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί στην στρατολόγηση. Οι εθελοντές δεν παρουσιάζονται πλέον σε αριθμούς που να επαρκούν για να διατηρήσουν τον στρατό σε μάχιμη δύναμη: οι πιο πρόθυμοι να πολεμήσουν έχουν υπογράψει εδώ και χρόνια. Το τελευταίο σλόγκαν στρατολόγησης είναι «δεν πειράζει να φοβάσαι», αλλά υπάρχουν ακόμη πολλοί που προσπαθούν να αποφύγουν τη στράτευση για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή.
Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ένας πόρος που η Ουκρανία απλά δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη Ρωσία και που η Δύση δεν μπορεί να προσφέρει.
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τους δρόμους των ουκρανικών πόλεων, εκεί που οι ουκρανικές αρχές παίρνουν βία πολίτες ώστε να τους στρατολογήσουν και να τους στείλουν στο μέτωπο.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε το βράδυ της Κυριακής (27/8) ότι για να μπορέσει η Ουκρανία να συνεχίσει τις μάχες για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μπορέσει να ζήσει εν μέσω εχθροπραξιών όπως έκανε και το Ισραήλ, θα πρέπει να καταφέρει να «ελαχιστοποιήσει τις απώλειες».
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να πολεμάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δεν χάνουμε ανθρώπους. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες. Όπως, για παράδειγμα, το Ισραήλ. Είναι δυνατόν να ζήσουμε έτσι», είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Rada ο Ζελένσκι.
Πηγή: pronews.gr
0 Σχόλια