«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίσκεψη Κασσελάκη στην Μακρόνησο μαζί με τον Ευάγγελο Αποστολάκη και το βίντεο που γύρισε εκεί, σε μια προσπάθεια να στείλει ενωτικό μήνυμα από έναν τόπο ιστορικής μνήμης. Για κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ, η ενόχληση ήταν μεγάλη, με τον Πέτρο Κόκκαλη να σχολιάζει με σκληρό τρόπο και να λέει όχι στην υποψηφιότητα Κασσελάκη.
➤ O Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του ένιωσε, λέει, την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δείχνει έλλειψη γνώσης της Ιστορίας και της Αριστεράς και έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος για την επιλογή του κ. Κασσελάκη να γυρίσει βίντεο στη Μακρόνησο, το οποίο χαρακτήρισε μεγάλο λάθος.
➤ Σε απάντηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει ότι «προφανώς και δεν ζητάει συγγνώμη εξ ονόματος μου ο Ευκλείδης!! Δεν έχει απολύτως καμία τέτοια εξουσιοδότηση,ούτε ελεω θεού δικαίωμα!! Ορθώς έπραξε ο Στεφανος και πηγε ,ορθώς είπε αυτά που είπε!» για να παραθέσει στη συνέχεια μια ανάρτηση χρήστη με την οποία, όπως σημειώνει, συμφωνεί.
➤ Υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη τάχθηκε και ο Νίκος Καρανίκας, ο οποίος είπε πως «ο σύντροφος Κασσελακης ανέδειξε προεκλογικά την πανλαϊκή αξια και σημασία της Μακρονήσου θέτοντας το ζήτημα της συνέχειας, της ενότητας και της εκπαιδευτικής αξίας στα σημερινά σχολεία. Ενόχλησε τους πανικόβλητους και τους αυτοαναφορικούς ιδιοκτήτες της ιστορίας. Καλά έκανε».
«Η Μακρόνησος ανήκει στον λαό γιατί οι αγωνιστές τότε ήταν αγωνιστές για τον λαό. Δεν ανήκει στα κόμματα της αριστεράς του σήμερα που σαπίζουν στον φετιχισμό τους, ούτε σε βουλευτές και ευρωβουλευτές που κόπτονται για τον λαό. Ο λαός προφανώς έχει ξεπεράσει τους δογματικούς», κατέληξε ο κ. Καρανίκας.
«Κανένα σχόλιο» από Αχτσιόγλου
Την ίδια ώρα, η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου απέφυγε να σχολιάσει στον ΣΚΑΪ την επικοινωνιακή τακτική του κ. Κασσελάκη, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, πως τα μέλη του κόμματος αξιολογούν τις πρωτοβουλίες του καθενός εκ των διεκδικητών της ηγεσίας.
➤ Ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου ανέφερε πως «σε όλα (πρέπει να) υπάρχει ένα όριο. Η ιστορική μνήμη δεν προωθείται με μια επ ευκαιρία επίσκεψη στην Μακρόνησο ούτε βέβαια με εναγκαλισμό εθνικής συμφιλίωσης με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Είναι πολυ σοβαρά πράγματα αυτά για να τα εντάσσεις στην προεκλογική σου καμπάνια. Τα προώθησε η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατω από το βλέμμα και το χειροκρότημα του Χαριλάου και του Λεωνίδα», καταλήγοντας πως «την Κυριακή, λοιπόν, ψηφίζουμε πέραν των άλλων και για την σοβαρότητα του κόμματος μας».
➤ Ο Ευάγγελος Αποστολάκης από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «ζήτησε ο κ. Κασσελάκης να κάνει ένα ρεπορτάζ στη Μακρόνησο. Ο καιρός είχε πολλά μποφόρ. Και έγινε η ανάλογη “καταδρομική επιχείρηση”. Πήγαμε με ένα φουσκωτό», για να προσθέσει πως «το γύρισμα και η εμφάνιση είναι ενωτική».
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις, ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για «κουτσομπολιό χαμηλού επιπέδου», ενώ ερωτηθείς για το εάν στηρίζει την υποψηφιότητα Κασσελάκη, ξεκαθάρισε ότι «κάθε υποψηφιότητα η οποία είναι φρέσκια και έχει νέες ιδέες είναι ευπρόσδεκτη» προσθέτωντας ότι «πιστεύω σε καθετί καινούργιο που δίνει ελπίδα και κεντρίζει το ενδιαφέρον και των νέων ανθρώπων».
Σενάρια διάσπασης
Η υποψηφιότητα Κασσελάκη συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς σε σημείο που οι αντιπαραθέσεις και τα σενάρια διάσπασης κατά την επόμενη μέρα βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη, καθώς το κλίμα εκτραχύνεται και η συμβίωση των διαφορετικών ομάδων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πολύ δύσκολη.
Μάλιστα για το ενδεχόμενο διάσπασης ρωτήθηκε προχθές η βουλευτής Άρτας και αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη από τοπικό σταθμό (Ioannina.tv) και σηκώνοντας το γάντι απάντησε μεταξύ άλλων πως οι διασπάσεις «δεν είναι πάντα κακές».
Ειδικότερα, η κ. Γεροβασίλη, από τα στελέχη που έχουν επιλέξει να μην εκφράσουν στήριξη σε καμία υποψηφιότητα, σημείωσε πως οι πινελιές και οι προτεραιότητες που αναδεικνύει η κάθεμια από τις 5 υποψηφιότητες είναι χρήσιμες στον δημόσιο διάλογο, και έχουν τη δυνατότητα σύνθεσης την επόμενη μέρα όπου το μείζον είναι «να σταθούμε με πρόταγμα την ενότητα».
Στο ερώτημα αν η επικράτηση Κασσελάκη θα οδηγήσει σε διάσπαση απάντησε ότι το κόμμα έχει συζητήσει πρόσφατα στο περσινό συνέδριό του διεξοδικά, κατατέθηκαν πλατφόρμες, και έχει λάβει αποφάσεις που είναι πλειοψηφικές. Αν, είπε, «κάποιος δεν αντέχει να κινηθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο των αποφάσεων, ε δεν είναι κακές οι διασπάσεις πάντα». Και πρόσθεσε, «έχουμε υποστεί διάσπαση το 2015, τότε που έφυγαν με τον Παναγιώτη τον Λαφαζάνη μια ομάδα βουλευτών και είχαμε μια διάσπαση που μας τραυμάτισε τότε» ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πιο δυνατός, ενώ συμπλήρωσε πως «οι χωρισμοί στη ζωή δεν είναι πάντα για κακό». Με άλλα λόγια, φαίνεται η κ. Γεροβασίλη να επιχειρεί να αποδραματοποιήσει αυτή τη συζήτηση.
➤ Τη δική του εκδοχή έδωσε ο Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του που ήρθε στο φως της δημοσιότητας χθες (One voice): «Οι διασπάσεις γίνονται αν δεν μπορεί ένας πολιτικός φορέας να συνθέσει τις διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις που εμπεριέχει. Ελπίζω να υπάρχει από όλες τις πλευρές το αίσθημα ευθύνης για το έλλειμα εκπροσώπησης του προοδευτικού κόσμου και αντί για διασπάσεις, να αναζητηθούν συγκλίσεις με πρόσωπα και πολιτικούς φορείς εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ».
➤ Η κατάσταση που επικρατεί ώθησε τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνη Κοτσακά να παρέμβει με δήλωσή του και να απευθύνει έκκληση στα στελέχη, στα μέλη και τους φίλους τους ΣΥΡΙΖΑ «να διαφυλάξουν την διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πνεύμα ενότητας, αναδεικνύοντας το ήθος και τις αρχές μας, μακριά από φανατισμούς αλλά εστιάζοντας στις ιδέες και στο προτεινόμενο περιεχόμενο πολιτικής». «Δεν συνάδουν με τις αξίες της αριστεράς αντιπαραθέσεις στο δημόσιο διάλογο που πλήττουν και απαξιώνουν το ρόλο του πολιτικού μας φορέα ως βασικού πυλώνα του προοδευτικού χώρου», υπογράμμισε.
Πηγή: topontiki.gr
0 Σχόλια