Το ChatGPT απειλεί τις θέσεις εργασίας !!!Οι 5 δουλειές που είναι πιο πιθανό να αντικαταστήσει η AI!

Το ChatGPT απειλεί τις θέσεις εργασίας !!!Οι 5 δουλειές που είναι πιο πιθανό να αντικαταστήσει η AI!

 

Οι ειδικοί λένε ότι το ChatGPT και η σχετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να απειλήσουν ορισμένες θέσεις εργασίας. Από την κυκλοφορία του τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το ChatGPT του OpenAI έχει χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη συνοδευτικών επιστολών, τη δημιουργία ενός παιδικού βιβλίου και ακόμη και για να βοηθήσει τους μαθητές να εξαπατήσουν τους καθηγητές στις εργασίες τους.

Το chatbot μπορεί να είναι πιο ισχυρό από όσο φανταζόμασταν ποτέ. Η Google διαπίστωσε ότι, θεωρητικά, η μηχανή αναζήτησης θα προσλάμβανε το ρομπότ ως κωδικοποιητή εισαγωγικού επιπέδου εάν έπαιρνε συνέντευξη στην εταιρεία.

Οι υπάλληλοι της Amazon που δοκίμασαν το ChatGPT είπαν ότι κάνει “εξαιρετικά καλή δουλειά” απαντώντας σε ερωτήσεις υποστήριξης πελατών, είναι “εξαιρετικό” στη δημιουργία εκπαιδευτικών εγγράφων και είναι “πολύ δυνατό” στο να απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την εταιρική στρατηγική.

Οι εταιρείες το προσέχουν. Τόσο η IBM όσο και ο βρετανικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών BT Group ανέφεραν την τεχνητή νοημοσύνη όταν ανακοίνωσαν τις περικοπές θέσεων εργασίας — και λέγοντας ότι πολλοί δεν θα επέστρεφαν.

Ενώ μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2013 διαπίστωσε ότι το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαλειφθούν από την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα 20 χρόνια, αυτή η πρόβλεψη φαίνεται να ήταν εκτός βάσης. Μια πρόσφατη μελέτη της Goldman Sachs διαπίστωσε ότι τα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν, στην πραγματικότητα, να επηρεάσουν 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σημαντική αναστάτωση» στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, η Anu Madgavkar, συνεργάτης στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey, είπε στο Insider ότι η ανθρώπινη κρίση πρέπει να εφαρμοστεί σε αυτές τις τεχνολογίες για να αποφευχθούν τα σφάλματα και οι προκαταλήψεις. Οι χρήστες του ChatGPT διαπίστωσαν επίσης ότι το bot μπορεί να δημιουργήσει παραπληροφόρηση, να απαντά εσφαλμένα σε προβλήματα κωδικοποίησης και να παράγει σφάλματα στα βασικά μαθηματικά.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε αυτά τα πράγματα ως εργαλεία ενίσχυσης της παραγωγικότητας, σε αντίθεση με πλήρεις αντικαταστάσεις», είπε η Madgavkar.

Τεχνικές εργασίες (Κωδικοποιητές, προγραμματιστές υπολογιστών, μηχανικοί λογισμικού, αναλυτές δεδομένων)

Η κωδικοποίηση και ο προγραμματισμός υπολογιστή είναι δεξιότητες που απαιτούνται, αλλά είναι πιθανό ότι το ChatGPT και παρόμοια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να καλύψουν μερικά από τα κενά στο εγγύς μέλλον.

Οι τεχνολογικές θέσεις όπως οι προγραμματιστές λογισμικού, οι προγραμματιστές ιστού, οι προγραμματιστές υπολογιστών, οι κωδικοποιητές και οι επιστήμονες δεδομένων είναι «αρκετά επιδεκτικές» στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης «εκτοπίζοντας περισσότερο την εργασία τους», ανέφερε η Madgavkar. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT, είναι καλή στο να συγκρατεί αριθμούς με σχετική ακρίβεια.

Στην πραγματικότητα, προηγμένες τεχνολογίες όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να παράγουν κώδικα γρηγορότερα από τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι η εργασία μπορεί να ολοκληρωθεί με λιγότερους υπαλλήλους, είπε στο Insider ο Mark Muro, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings που έχει ερευνήσει τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο αμερικανικό εργατικό δυναμικό.

Οι εταιρείες τεχνολογίας όπως το OpenAI του κατασκευαστή ChatGPT εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν τους μηχανικούς λογισμικού με AI.

Θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ (διαφήμιση, δημιουργία περιεχομένου, τεχνική γραφή, δημοσιογραφία)

Οι θέσεις εργασίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλους τους τομείς – συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη διαφήμιση, την τεχνική συγγραφή, τη δημοσιογραφία και οποιονδήποτε ρόλο που περιλαμβάνει τη δημιουργία περιεχομένου – ενδέχεται να επηρεαστούν από το ChatGPT και παρόμοιες μορφές τεχνητής νοημοσύνης, σημείωσε η Madgavkar. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να διαβάζει, να γράφει και να κατανοεί καλά δεδομένα που βασίζονται σε κείμενο, πρόσθεσε.

«Η ανάλυση και η ερμηνεία τεράστιων ποσοτήτων γλωσσικών δεδομένων και πληροφοριών είναι μια δεξιότητα που θα περίμενε κανείς να ενισχύσει τις τεχνολογίες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο Madgavkar.

Ο οικονομολόγος Paul Krugman είπε σε ένα άρθρο των New York Times ότι το ChatGPT μπορεί να είναι σε θέση να κάνει εργασίες όπως η αναφορά και η συγγραφή «πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους».

Η βιομηχανία των μέσων έχει ήδη αρχίσει να πειραματίζεται με περιεχόμενο που δημιουργείται από AI. Ο ιστότοπος τεχνικών ειδήσεων CNET χρησιμοποίησε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης παρόμοιο με το ChatGPT για να γράψει δεκάδες άρθρα — αν και ο εκδότης χρειάστηκε να εκδώσει ορισμένες διορθώσεις — και το BuzzFeed χρησιμοποίησε τεχνολογία από τον κατασκευαστή ChatGPT για να δημιουργήσει νέες μορφές περιεχομένου, όπως κουίζ και ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Εργασίες νομικής βιομηχανίας (παρανομικοί, νομικοί βοηθοί)

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πιθανότατα να επηρεάσει τους νομικούς εργαζόμενους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs .

Αυτό συμβαίνει επειδή ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις νομικές υπηρεσίες είναι σχετικά μικρός και έχουν ήδη εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό στον αυτοματισμό τεχνητής νοημοσύνης πριν από την εμφάνιση νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, είπε ο Manav Raj, συγγραφέας της μελέτης Goldman, στο Insider .

Όπως και οι ρόλοι των μέσων ενημέρωσης, οι θέσεις εργασίας στη νομική βιομηχανία, όπως οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι νομικοί βοηθοί, είναι υπεύθυνες για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πληροφοριών, τη σύνθεση όσων έμαθαν και, στη συνέχεια, το καθιστούν εύπεπτο μέσω μιας νομικής ενημέρωσης ή γνώμης.

Οι ρόλοι που προσανατολίζονται στη γλώσσα όπως αυτοί είναι επιρρεπείς στην αυτοματοποίηση, είπε η Madgavkar.

«Τα δεδομένα είναι στην πραγματικότητα αρκετά δομημένα, πολύ γλωσσικά προσανατολισμένα και επομένως αρκετά επιδεκτικά στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», πρόσθεσε.

Αλλά και πάλι, η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα είναι σε θέση να αυτοματοποιήσει πλήρως αυτές τις εργασίες, καθώς απαιτεί έναν βαθμό ανθρώπινης κρίσης για να κατανοήσει κανείς τι θέλει ένας πελάτης ή ένας εργοδότης. 

“Είναι σχεδόν σαν μια μικρή αύξηση της παραγωγικότητας που μπορεί να λάβουν ορισμένα από αυτά τα επαγγέλματα, επειδή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία που πραγματικά το κάνουν αυτό καλύτερα”, είπε η Madgavkar.

Δάσκαλοι

Οι δάσκαλοι στις ΗΠΑ ανησυχούν για τους μαθητές που χρησιμοποιούν το ChatGPT για να εξαπατήσουν στην εργασία τους, αλλά σύμφωνα με τον Pengcheng Shi, αναπληρωτή κοσμήτορα στο τμήμα υπολογιστών και επιστημών της πληροφορίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ, θα πρέπει επίσης να σκέφτονται την ασφάλεια της εργασίας τους.

Το ChatGPT «μπορεί εύκολα να διδάξει ήδη μαθήματα», είπε ο Shi στη New York Post .

«Αν και έχει σφάλματα και ανακρίβειες όσον αφορά τη γνώση, αυτό μπορεί εύκολα να βελτιωθεί», είπε. “Βασικά, χρειάζεται απλώς να εκπαιδεύσετε το ChatGPT”.

Αλλά η Shannon Ahern, καθηγήτρια μαθηματικών και θετικών επιστημών γυμνασίου που χρησιμοποιεί το ChatGPT για να κάνει πράγματα όπως ο προγραμματισμός μαθημάτων, είπε στο Insider ότι δεν ανησυχεί ότι θα αντικατασταθεί από την τεχνολογία.

«Θα υπάρχει πάντα μια ανάγκη για εμάς και την ανθρώπινη σύνδεση που έρχεται με την προσωπική διδασκαλία», τόνισε.

Λογιστές

Η λογιστική θεωρείται γενικά ως ένα σταθερό επάγγελμα, αλλά ακόμη και οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον κλάδο θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο.

Η «πνευματική εργασία» ιδιαίτερα θα μπορούσε να απειληθεί, δήλωσε ο Brett Caraway, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Επικοινωνίας, Πολιτισμού, Πληροφοριών και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στο Global. News Radio 640 Toronto τον Ιανουάριο .

«Αυτοί θα μπορούσαν να είναι δικηγόροι, λογιστές», είπε. «Είναι κάτι νέο και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο ενοχλητικό και επώδυνο είναι για την απασχόληση και την πολιτική».

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: (enikos.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια