5 σημάδια που μαρτυρούν πως μεγαλώνετε ένα παιδί με ισχυρή θέληση!

5 σημάδια που μαρτυρούν πως μεγαλώνετε ένα παιδί με ισχυρή θέληση!

 


Τα παιδιά με ισχυρή θέληση μπορεί να γίνουν σπουδαίοι ηγέτες που δεν φοβούνται να υπερασπιστούν όσα πιστεύουν.

Παρόλο που όλα τα παιδιά μπορεί μερικές φορές να επιδεικνύουν ισχυρή θέληση, ορισμένα την έχουν σε μόνιμη βάση…

Η ισχυρή θέληση δεν σημαίνει παιδιά με κακή συμπεριφορά. Σημαίνει παιδιά αποφασισμένα να κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο. Κι ενώ αυτό το πείσμα είναι ορισμένες φορές αξιοθαύμαστο, συχνά απογοητεύει γονείς και δασκάλους. Είναι άλλωστε δύσκολο να πείσεις ένα παιδί με ισχυρή θέληση να κάνει κάτι που δεν θέλει.

Εάν το παιδί σας έχει αυτό το χαρακτηριστικό, το «κλειδί» είναι να βρείτε τρόπους να το βοηθήσετε να διοχετεύσει την ενέργειά του σε κάτι θετικό. Ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό…

 

Ισχυρή θέληση: Είναι καλό ή κακό χαρακτηριστικό;

Τα παιδιά με ισχυρή θέληση θέλουν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και να καταλαβαίνουν τα πράγματα μόνα τους. Δείχνουν αποφασιστικότητα και ανεξαρτησία από μικρή ηλικία. Για παράδειγμα, μπορεί να επιμένουν πάντα να επιλέγουν τα ρούχα τους ή να μην θέλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες για ένα έργο χειροτεχνίας βήμα προς βήμα επειδή έχουν την δική τους άποψη για το τελικό αποτέλεσμα.

Η ισχυρή θέληση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανυπακοή, αλλά τα παιδιά με ισχυρή θέληση έχουν και πολλές θετικές ιδιότητες.

Συχνά, έχουν το θάρρος να υπερασπιστούν αυτό που πιστεύουν, είναι καινοτόμα και έχουν ισχυρές ηγετικές ικανότητες.

5 σημάδια που μαρτυρούν ένα παιδί που ξέρει τι ζητάει…

Τα παιδιά με ισχυρή θέληση:

 

#1 Λογομαχούν επίμονα

Τα παιδιά με ισχυρή ιδιοσυγκρασία δεν τα παρατούν όταν διαφωνούν. Τους αρέσει να συμμετέχουν σε… παιχνίδια εξουσίας και η επίμονή τους συχνά κουράζει τα άτομα γύρω τους.

Είναι σπουδαίοι ομιλητές και πολύ καλά στο να βρίσκουν «κενά» και εξαιρέσεις στους κανόνες.

 

*Τι μπορείτε να κάνετε: Προειδοποίηση και συνέπειες

Τα παιδιά πρέπει να κατανοούν πότε η συμπεριφορά τους ξεπερνά τα όρια.

Προειδοποιήστε το παιδί για τις συνέπειες. Για παράδειγμα, πείτε του: «Αν δεν σταματήσεις να φωνάζεις αυτή τη στιγμή, τότε δεν θα δεις τηλεόραση για το υπόλοιπο της ημέρας». Η αφαίρεση προνομίων μπορεί να αυξήσει το κίνητρο του παιδιού να ακολουθήσει τους κανόνες στο μέλλον.

Επιπλέον, όταν το παιδί μιλά απότομα και λέει πράγματα που μοιάζουν με διαταγές, όπως: «Δώσε μου αυτό το παιχνίδι», μιλήστε του σχετικά με τη σημασία του σεβασμού και της ευγένειας και συζητήστε το πώς νιώθει το ίδιο όταν οι γύρω του είναι αυταρχικοί μαζί του.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο, έχετε κατά νου πως οι ανταμοιβές ακόμα και για μικρά επιτεύγματα «πιάνουν» περισσότερο από τις τιμωρίες αφού δίνουν στα παιδιά μεγαλύτερο κίνητρο.

 

#2 Αρνούνται να συμμορφωθούν

Μην σπαταλάτε την ενέργειά σας προσπαθώντας να πείσετε ένα παιδί με ισχυρή θέληση να κάνει κάτι που δεν θέλει. Η γκρίνια, η ικεσία ή ο εξορθολογισμός πιθανότατα δεν θα οδηγήσουν πουθενά.

 *Τι μπορείτε να κάνετε: Προσφέρετε δύο επιλογές

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να συμμορφωθούν όταν αισθάνονται ότι έχουν κάποιες επιλογές σε κάποιο θέμα. Επομένως, αντί να πείτε: «Καθάρισε το δωμάτιό σου τώρα», ρωτήστε: «Θέλεις να καθαρίσεις το δωμάτιό σου τώρα ή σε 10 λεπτά;».

H επιλογή μπορεί να μειώσει την ανάγκη του παιδιού για έλεγχο. 

#3 Απαιτούν εξηγήσεις

Το να λέτε στο παιδί: «Επειδή το είπα εγώ», είναι έτσι κι αλλιώς απογοητευτικό.

Όχι μόνο τα εν λόγω παιδιά αλλά όλα θέλουν και είναι ωφέλιμο να ξέρουν το γιατί δεν μπορούν να παίξουν στη βροχή ή το γιατί είναι κακή ιδέα να χοροπηδούν στον καναπέ. 

*Τι μπορείτε να κάνετε: Δώστε μια σύντομη εξήγηση 

Μια μακροσκελής συζήτηση δεν είναι χρήσιμη, μια σύντομη περιγραφή όμως του λόγου για τον οποίο έχετε θέσει ένα συγκεκριμένο όριο, είναι.

Για παράδειγμα, μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί ότι: «Δεν μπορούμε να πάμε στο πάρκο σήμερα γιατί χιονίζει και ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς δεν είναι ασφαλής». Αυτό θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι οι κανόνες δεν υπάρχουν για να… υπάρχουν, αλλά υφίσταται πάντα ένας ουσιαστικός λόγος από πίσω. 

#4 Θέτουν τους δικούς τους κανόνες

Τα παιδιά με ισχυρή θέληση δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν τη γνώμη σας για το πότε είναι ώρα για ύπνο. Αντίθετα, είναι πιθανό να επιμείνουν ότι θα πάνε για ύπνο όταν αισθανθούν κουρασμένα. Προτιμούν να θέτουν τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές παρά να ακολουθούν τους κανόνες μιας «αρχής». 

*Τι μπορείτε να κάνετε: Αποφύγετε τους πολλούς κανόνες

Πάρα πολλοί κανόνες  μειώνουν το κίνητρο των παιδιών να συμμορφωθούν. Εστιάστε λοιπόν στους πιο σημαντικούς.

Αποφύγετε τους διαπληκτισμούς για δευτερεύοντα ζητήματα και αφήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις φυσικές συνέπειες των πράξεων του όποτε αυτό είναι δυνατόν και μέσα σε ασφαλή πλαίσια. Για παράδειγμα, εάν το 10χρονο παιδί σας επιμένει ότι δεν θέλει να φορέσει το μπουφάν του, μην τσακωθείτε για αυτό. Όταν κρυώσει, θα το βάλει τελικά από μόνο του. 

#5 Είναι ανυπόμονα

Πολλά παιδιά θέλουν να κάνουν τα πάντα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά τους. Μισούν να περιμένουν στην ουρά, δεν τους αρέσει να περιμένουν τη σειρά τους όταν παίζουν και βαριούνται να κάθονται στην αίθουσα αναμονής στο ιατρείο.

 

*Τι μπορείτε να κάνετε: Ενθαρρύνετε την επίλυση προβλημάτων 

Η αναμονή είναι μέρος της ζωής και είναι σημαντικό για το παιδί να μάθει πώς να την αντιμετωπίζει.

Σχεδιάστε εκ των προτέρων και βοηθήστε το να αισθανθεί ότι έχει επιλογές κάνοντας ερωτήσεις όπως: «Τι θέλεις να πάρεις μαζί σου όσο περιμένουμε το γιατρό;». Είτε αποφασίσει να ζωγραφίσει είτε να παίξει με ένα αγαπημένο παιχνίδι, κάντε σαφές πως υπάρχουν επιλογές για το πώς θέλει να χειριστεί την κατάσταση.

 

Τελικά…

Αν και μπορεί η όλη κατάσταση με το παιδί σας να σας φαίνεται δύσκολα διαχειρίσιμη αυτή τη στιγμή και να σας φέρνει στιγμές στιγμές σε αδιέξοδο, το χαρακτηριστκό του αυτό έχει, όπως είπαμε, και τα καλά του.

Ερευνητική μελέτη 40 ετών αποκάλυψε ότι τα παιδιά που δεν συμμορφώνονται εύκολα στους κανόνες, ξεχωρίζουν στους χώρους εργασίας τους και έχουν υψηλότερα εισοδήματα ως ενήλικες. Επίσης, κάποια από αυτά μπορεί να γίνουν σπουδαίοι ηγέτες, πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά τους.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

  Πηγή: imommy.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια