Ποια γνωστά παυσίπονα προκαλούν έλκος στομάχου; Μάθετε πως να προφυλαχθείτε!!!

Ποια γνωστά παυσίπονα προκαλούν έλκος στομάχου; Μάθετε πως να προφυλαχθείτε!!!

 


Ορισμένα αναλγητικά φάρμακα -ευρύτερα γνωστά ως παυσίπονα- είναι ασφαλή για ένα άτομο με έλκος στομάχου. Ωστόσο, ορισμένα αναλγητικά μπορεί να το επιδεινώσουν ή ακόμη και να το προκαλέσουν.

Το έλκος στομάχου είναι μια πληγή στην επένδυση του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου ενός ατόμου, το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου. Οι γιατροί αναφέρονται σε αυτές τις πληγές ως πεπτικά έλκη ή έλκη δωδεκαδακτύλου, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως θαμπό ή καυστικό πόνο.

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν το έλκος με φάρμακα που βοηθούν την επούλωση του στομάχου. Μπορεί επίσης να συνταγογραφήσουν ορισμένους τύπους φαρμάκων για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα ενός ατόμου. Ωστόσο, ορισμένα αναλγητικά φάρμακα μπορεί να μην είναι ασφαλή για λήψη εάν ένα άτομο έχει έλκος.

 

Τι αναλγητικά μπορείτε να πάρετε αν έχετε με έλκος στομάχου

Είναι καλύτερο για ένα άτομο με έλκος στομάχου να ζητήσει επαγγελματική ιατρική συμβουλή πριν πάρει φάρμακα για κάθε είδους πόνο.

Η ακεταμινοφαίνη ή η παρακεταμόλη είναι ένα κατάλληλο μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό φάρμακο για άτομα που έχουν ή διατρέχουν κίνδυνο έλκους στομάχου, καθώς δεν αυξάνουν τον κίνδυνο.

Ωστόσο, η τακτική ή σε υψηλές δόσεις λήψη τους μπορεί να προκαλέσει δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε γιατρό ή φαρμακοποιό πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.

 

Ποια αναλγητικά να αποφεύγετε εάν έχετε έλκος στομάχου

Τα άτομα με έλκος στομάχου μπορεί να χρειαστεί να αποφεύγουν τα αναλγητικά που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως:

 

ασπιρίνη

ιβουπροφαίνη

ναπροξένη

Τα ΜΣΑΦ μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το έλκος στομάχου. Ωστόσο, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν τη λήψη τους σε χαμηλότερες δόσεις ή να συνταγογραφήσουν μια διαφορετική μορφή ΜΣΑΦ, όπως οι αναστολείς COX-2.

Είναι σημαντικό για τα άτομα με έλκος στομάχου να λαμβάνουν επαγγελματική ιατρική συμβουλή πριν από τη χρήση ΜΣΑΦ ή τη μετάβαση από ένα ΜΣΑΦ σε άλλο.

 

Μπορούν τα αναλγητικά να προκαλέσουν έλκος στομάχου;

Ορισμένα αναλγητικά φάρμακα μπορεί πράγματι να προκαλέσουν έλκος στομάχου. Η χρήση ΜΣΑΦ είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία πεπτικού έλκους, μετά τις περιπτώσεις που οφείλονται σε μόλυνση με έναν τύπο βακτηριδίου που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori).

Ορισμένοι τύποι ΜΣΑΦ καθιστούν το βλεννογόνο του στομάχου πιο ευαίσθητο σε βλάβη και ανάπτυξη ελκών και η λήψη περισσότερων του ενός τύπων τη φορά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Οι άνθρωποι είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν έλκος στομάχου όταν χρησιμοποιούν ΜΣΑΦ εάν τα λαμβάνουν:

 

για μεγάλο χρονικό διάστημα

όταν έχουν και λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

μαζί με άλλα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο έλκους στομάχου

σε υψηλές δόσεις

Μπορεί η φαρμακευτική αγωγή να ανακουφίσει τον πόνο του έλκους του στομάχου;

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο προκαλεί το έλκος στομάχου. Τα αντιόξινα αναλγητικά φάρμακα εξουδετερώνουν γρήγορα το οξύ του στομάχου και προσφέρουν άμεση αλλά βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Ωστόσο, τα αντιόξινα ανακουφίζουν μόνο προσωρινά τον πόνο του έλκους. Ο πόνος θα συνεχίσει να επιστρέφει μέχρι να λάβουν θεραπεία για το έλκος.

Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει άλλα αναλγητικά φάρμακα, όπως ακεταμινοφαίνη, για να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου του έλκους του στομάχου. Ωστόσο, ο τύπος του αναλγητικού που προτείνουν μπορεί να εξαρτάται από την αιτία του έλκους.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: oloygeia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια