Την δυσκολία που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στη σύνταξη της νομοθετικής ρύθμισης που θα απαντά στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών αποκαλύπτει σήμερα ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο topontiki.gr.
Ο υπουργός εργασίας σχολιάζει τα όσα είπε ο Στέφανος Κασελάκης στον ΣΕΒ, καλεί τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τον κ. Κασελλάκη και όσους προσέβαλε με τις ομοφοβικές του δηλώσεις, απαντά στο τι θα κάνει όταν κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
- Έχετε πει ότι ο κ. Κασσελάκης σας είναι συμπαθής φαντάζομαι μετά την ομιλία του στο ΣΕΒ και την ακύρωση της δαιμονοποίησης του κεφαλαίου θα σας έγινε ακόμη πιο συμπαθής.
Στον ΣΕΒ ο κ. Κασσελάκης είχε την θετική και την αρνητική πλευρά του. Η θετική πλευρά είναι ότι πήγε καλοντυμένος, με γραβάτα, μίλησε σαν ένας κανονικός κεφαλαιοκράτης, αυτά όλα είναι πολύ ευχάριστα πράγματα. Είναι πολύ ευχάριστο που ο ΣΥΡΙΖΑ κανονικοποιείται και από συνασπισμός ριζοσπαστικής αριστεράς γίνεται ένα πιο κανονικό κόμμα. Όλα αυτά είναι θετικά. Πάμε τώρα στα αρνητικά, οι θέσεις που τον έβαλαν να διαβάσει για τα εργασιακά είναι εκτός πραγματικότητας. Μας μίλησε για την ανάγκη να θεσπίσουμε εκ νέου τον βάσιμο λόγο απόλυσης, κάτι που δεν έχει ισχύσει ποτέ στην Ελλάδα. Τον ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια που κυβέρνησε αλλά λίγο πριν φύγει για να καταστρέψει την κυβέρνηση που ερχότανε. Και ευτυχώς το διορθώσαμε με τον Γιάννη Βρούτση. Είπε επίσης κάτι ακατανόητο που προσπαθούσαμε σήμερα με όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου να καταλάβουμε τι εννοούσε, ότι πρέπει να θεσμοθετήσουμε περιορισμούς και στις προσλήψεις.
Νομίζω του δώσανε μια αριστερίστικη ομιλία που δεν του ταίριαζε.
- Είναι αριστερίστικο ότι πρέπει να μην δαιμονοποιούμε το κεφάλαιο και ότι στο πρόσωπο του ο ΣΕΒ βρίσκει έναν συνομιλητή;
Συγνώμη είναι δυνατόν ένας εφοπλιστής να πει ότι πρέπει να δαιμονοποιούμε το κεφάλαιο;
- Ναι αλλά μέχρι τώρα η αριστερά δεν το έλεγε αυτό
Ναι αλλά η αριστερά ψήφισε Κασσελάκη άρα το έχει ήδη αποδαιμονοποιήσει το κεφάλαιο.
Θα ψήφιζε έναν εφοπλιστή αν δαιμονοποιούσε το κεφάλαιο; Ο κ. Κασσελάκης είναι το κεφάλαιο, το κεφάλαιο είναι ο Κασελλάκης.
- Αν ήσασταν Σκουρλέτης ή Φίλης και ακούγατε αυτή την ομιλία τι θα κάνετε;
Πιστεύω πραγματικά ότι οι κανονικοί αριστεροί αυτοί που έχτισαν αυτό τον χώρο όπως είναι ο κ. Βούτσης, ο κ. Φίλης, ο κ. Σκουρλέτης, ο κ. Βίτσας και άλλοι πρέπει να διανύουν μία περίοδο πολιτισμικού σοκ. Έχουν την συμπόνια μου. Αυτό που ζουν πρέπει να είναι κάτι που δεν μπορούσαν να το φανταστούν ούτε στους πιο μεγάλους τους εφιάλτες. Στην πραγματικότητα ο χώρος που έφτιαξαν δεν υπάρχει πια. Δεν έχει μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο αλλά έχει πεθάνει, δεν υπάρχει.
- Δεν είναι θετικό όμως ότι θα υπάρχουν δύο κόμματα εξουσίας που η εναλλαγή τους στην εξουσία δεν θα απειλεί την κανονικότητα;
Πιστεύετε στα αλήθεια ότι ο κ. Κασσελάκης μπορεί να απειλήσει τον κ. Μητσοτάκη; Δεν το πολυπιστεύω. Δεν θέλω να ακουστεί αλαζονικό, σέβομαι τους πάντες αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Όσο περνάνε οι μέρες και βλέπω τον κ. Κασσελάκη πώς κινείται, νομίζω ότι όπως αστραπιαία και γρήγορα μπήκε στην πολιτική έτσι πολύ αστραπιαία και γρήγορα θα βγει από την πολιτική.
- Πιστεύετε δηλαδή στην επιστροφή Τσίπρα όπως λένε πολλοί;
Δεν μπορώ να κάνω προφητείες λέω όμως ότι ο άνθρωπος δεν στέκεται πολιτικά. Τα επικοινωνιακά τρικ που χρησιμοποίησε για να εκλεγεί ήταν εντυπωσιακά και καλοφτιαγμένα για να εκλεγεί.
Αυτά ήταν σαν το προσάναμμα στο τζάκι. Δεν φτάνουν για να θερμαίνεται και να καίει το τζάκι για πολλές ώρες, είναι για λίγο. Τώρα αυτό το προσάναμμα έχει σβήσει. Πιστεύω πως αν σήμερα γινόταν οι εκλογές δεν θα κέρδιζε ο κ.Κασσελάκης. Το ότι επιλέγει παραδείγματος χάριν να βάλει αντ’ αυτού τον κ. Πολάκη σημαίνει ότι δεν κατέχει καθόλου την πολιτική τέχνη.
- Να πάμε σε ένα θέμα που σας απασχολεί έντονα. Αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για την ιστορία που άνοιξε μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Την επεξεργάζεται μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη. Πότε θα έρθει και τι θα περιλαμβάνει;
Έχουμε κάνει ήδη πολλές συσκέψεις και μεταξύ μας τα δύο υπουργεία και με τον πρωθυπουργό να δούμε πώς θα χειριστούμε ένα πολύ δύσκολο θέμα. Δεν είναι εύκολη αυτή η εξίσωση θέλω να είμαι ειλικρινής. Οι δικαστικές αποφάσεις σε μια δημοκρατία είναι σεβαστές και εκτελεστές. Δεν μπορεί μία κυβέρνηση να πει αδιαφορώ για το τι είπαν τα δικαστήρια. Είναι μια απόφαση που είτε μας αρέσει είτε όχι, πρέπει να προσαρμοστούμε. Από την άλλη πρέπει αυτή η εφαρμογή να μην τινάξει στον αέρα τη χώρα.
- Αυτό όμως πώς μπορεί να γίνει;
Δεν μπορώ να σας το πω σήμερα γιατί δεν έχουμε αποφασίσει την διάταξη. Αυτή η διάταξη θέλει πολλή δουλειά. Πρέπει να δεις τα ποσοστά αναπλήρωσης, με ποιο νόμο θα πας αν θα πας με τον
νόμο Κατρούγκαλου ή όχι, τι λεφτά θα παίρνουν και λοιπά. Η διάταξη που θα επιλέγει θα επηρεάζει σε κάθε περίπτωση το σύνολο των συνταξιούχων δικαστικών. Δεν ξέρω ακόμα τα ύψη τα όρια και τον τρόπο.
- Άρα κάτι θα πάρουν όλοι;
Το ανώτατο δικαστήριο εξέδωσε μία απόφαση. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να την σεβαστεί. Από την άλλη η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει δύο ακόμα αρχές, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Άρα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή που θα δείχνει το σεβασμό μας στην δικαστική απόφαση χωρίς να διακινδυνεύουμε τα άλλα δύο.
- Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο;
Κάθε διάταξη νόμου που αφορά σε ασφαλιστικά ζητήματα πριν κατατεθεί στο κοινοβούλιο πρέπει να περνάει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει και με αρνητική γνώμη αλλά μία διάταξη νόμου που ψηφίζετε με αρνητική γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει αυξημένη πιθανότητα να πέσει στα δικαστήρια.
- Άρα αν το Ελεγκτικό Συνέδριο διατυπώσει αρνητική γνώμη για τη νέα σας διάταξη;
Θα προσπαθήσουμε να είναι μία τέτοια διάταξη και έτσι γραμμένη που τελικά το Ελεγκτικό Συνέδριο θα καταλάβει ότι εμείς δεν θέλουμε να προσβάλουμε το δικαστήριο. Όμως σε κάθε περίπτωση τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική.
Γιατί αν ασκούν δημοσιονομική πολιτική τα δικαστήρια, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει γρήγορα.
Αυτά που σας λέω τα έχει πει σχεδόν έτσι ο κύριος Ράμμος σε εκδήλωση του κύκλου του κύριου Βενιζέλου λίγο πριν προσφύγει ο ίδιος στα δικαστήρια.
Εγώ την απόφαση την θεωρώ τελείως λανθασμένη. Διότι δημιουργεί την εύλογη αίσθηση στους συμπολίτες μας ότι οι υπόλοιποι αδικούνται και αυτό δεν είναι ωραίο.
- Θέλω την άποψη σας για ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις Μπέου. Αν δηλαδή εν έτη 2023 μπορούν να αμφισβητούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ο τρόπος που επιλέγει ο καθένας για να ζήσει;
Ο κ. Μπέος έκανε μεγάλο λάθος, παραβίασε τον νόμο και κατά τη γνώμη μου σωστά η δικαιοσύνη έχει κινηθεί και θα του έλεγα δημοσίως να βγει και να ζητήσει συγνώμη και από τον κ. Κασσελάκη και από όσους ανθρώπους έχει προσβάλει. Αυτό θα έκανα εγώ στη θέση του. Πιστεύω ότι έχει κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Η νίκη του στις εκλογές δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει και να λέει ό,τι θέλει. Η εκλογή του επιτείνει την ανάγκη ορίων και δεν την μειώνει. Και πιστεύω πως ούτε οι Βολιώτες στην πλειοψηφία τους συμφωνούν με αυτά τα πράγματα που λέει ο κ. Μπέος. Κάποιοι που χειροκρότησαν μπορεί να το είδαν ως χαβαλέ εκείνη την ώρα, ντροπή τους φυσικά, γιατί μόνο χαβαλές δεν είναι.
Έχει κάνει μεγάλο λάθος και σας το λέω εγώ που αναγνωρίζω ότι ως δήμαρχος είναι επιτυχημένος.
Ακούστε, η κοινωνία μας έχει προχωρήσει. Αν πριν από μερικά χρόνια έλεγες ότι θα είχε εκλεγεί ένας αρχηγός που έχει πει προηγουμένως ότι έχω σχέση με άντρα και είμαι παντρεμένος, θα
έλεγες αυτά δεν γίνεται στην Ελλάδα, όμως αυτό έχει γίνει και είναι καλό που έχει γίνει. Είναι καλό να αφήσουμε πίσω τις διακρίσεις, είναι καλό να καταλάβουμε ότι ο καθένας μπορεί να έχει την προσωπική του ζωή και να την ορίζει όπως νομίζει.
Και δεν μπορεί να είναι κριτήριο του να βρει κάποιος δουλειά ή να αποκτήσει ένα αξίωμα ή οτιδήποτε άλλο από τις επιλογές στην προσωπική του ζωή. Αλλιώς δεν είναι προσωπική ζωή. Κάθε πρωτοβουλία που αίρει κάθε είδους διάκριση στην κοινωνία μας είναι θετική.
- Άκουσα τον Σταύρο Θεοδωράκη να λέει ότι για να κλείσει αυτή η συζήτηση θα πρέπει η κυβέρνηση να φέρει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Άκουσα τον κ. Μαρινάκη να λέει ότι δεν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία. Εσείς τι θα κάνετε όταν έρθει το νομοσχέδιο;
Για να μην κοροϊδευόμαστε το πρόβλημα στο θέμα του γάμου δεν είναι ο γάμος αυτός καθ’αυτός αλλά το θέμα της υιοθεσίας παιδιών ή της δημιουργίας παιδιών κατά τον τρόπο που περιέγραψε ο κ. Κασσελάκης στη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη.
Τον πολιτικό χρόνο που θα έρθει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή θα τον αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Εγώ για να σας πω αν θα ψηφίσω ή όχι αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει πρώτα να το δω. Δεν θα είναι μία εύκολη απόφαση για μένα γιατί ακούω τα επιχειρήματα και της μίας πλευράς και της άλλης και υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα και από τη μία και από την άλλη πλευρά.
Όταν δω το νομοσχέδιο θα αποφασίσω. Αυτό που μπορώ να σας πω σίγουρα είναι ότι στο νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να υπάρχει κομματική πειθαρχία. Είναι ένα ταυτοτικό ζήτημα, έχει να κάνει με το πως αντιλαμβάνεσαι τις αξίες της ζωής, την οικογένεια και διάφορα άλλα δεν είναι αμιγώς
πολιτικό ζήτημα. Άρα πιστεύω ότι ο καθένας θα πρέπει να ψηφίσει κατά συνείδηση.
Όταν δω το νομοσχέδιο θα σας πω τι λέει η δική μου συνείδηση.
- Δεν είστε όμως εκ των προτέρων αρνητικός όπως άλλοι συνάδελφοί σας;
Δεν είμαι εκ των προτέρων αρνητικός, δεν είμαι εκ των προτέρων θετικός, ο διάβολος πάντα κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θέλω να το δω και θα σας πω. Όμως θέλω να πω και κάτι άλλο που αφορά τα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης στη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη για το θέμα των παιδιών που επιθυμεί να αποκτήσει. Θεωρώ αυτή την τοποθέτηση απαράδεκτη. Πιστεύω ότι δεν κατάλαβε τι είπε.
Είπε ότι θα βάλουν μία παρένθετη μητέρα να τους γεννήσει δύο αγόρια δηλαδή αν συλλάβει κορίτσια τι θα κάνουν; Και μάλιστα τα αγόρια τα έχουν ήδη βαφτίσει και το καθένα θα είναι προβολή της προσωπικότητας τους. Ήταν όλα λάθος. Δεν μπορείς να παραγγείλεις φύλο παιδιού αλλά και ασχέτως του φύλου το παιδί μας δεν είναι προβολή του εαυτού μας. Το παιδί μας είναι ξεχωριστή προσωπικότητα.
Δηλαδή εγώ πρέπει να πω στους γιους μου ότι πρέπει να γίνουν Άδωνις Γεωργιάδης. Και αν δε γίνουν Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα τους αγαπάω; Ήταν όλο φρικώδες αυτό που είπε. Απορώ πώς το είπε. Και ήταν λάθος και η δικαιολογία που διατύπωσε όσον αφορά τα κορίτσια μετά. Από την σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρώ ότι είπε φοβερά πράγματα.
Πηγή: topontiki.gr
0 Σχόλια