Και τώρα βάζουν «συμπληρώματα»: Μετά το «τσεκούρι» στις επιδοτήσεις και τις αντιδράσεις

Και τώρα βάζουν «συμπληρώματα»: Μετά το «τσεκούρι» στις επιδοτήσεις και τις αντιδράσεις

 


Την ώρα που οι κτηνοτρόφοι προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και «απόβαση» στην Αθήνα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να καταβάλει κάτι έξτρα, στο πλαίσιο της προκαταβολής του 70%

Ξεσηκώνονται οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη μετά το φιάσκο των επιδοτήσεων, χωρίς να αποκλείεται να συναποφασίσουν με τις άλλες περιοχές της χώρας απόβαση στην Αθήνα, ενώ την ίδια ώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ ετοιμάζεται για συμπληρωματικές πληρωμές, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κατάσταση, που μετά τις τεράστιες περικοπές της 27ης Οκτωβρίου παραμένει έντονη.

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της Κρήτης συναντήθηκαν στο Πέραμα του Μυλοποτάμου το βράδυ της Τετάρτης και συμφώνησαν να λάβουν την οριστική απόφαση μέχρι μεθαύριο Κυριακή 5 του μήνα

«Μέσα στον Νοέμβριο θα κάνουμε τις κινητοποιήσεις μας, όποια μορφή κι αν έχουν», τόνισε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματικών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Εκτός των κινητοποιήσεων, οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να στείλουν, από κοινού με τους Θεσσαλούς συναδέλφους τους, εξώδικο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προειδοποιώντας με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αν στις συμπληρωματικές πληρωμές δε δουν τις αδικίες να αποκαθίστανται.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Μυλοποτάμου. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι από τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αμαρίου.

Επιπλέον, υπήρξε τηλεφωνική συμμετοχή από εκπροσώπους κτηνοτροφικών συλλόγων της Κορινθίας, της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

 

Ετοιμάζεται νέα πληρωμή

Σε νέα, συμπληρωματική πληρωμή της επιδότησης προς τους αγρότες προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι πληροφορίες που δημοσιεύει το Agronews αναφέρουν πως το ύψος της συμπληρωματικής πληρωμής δε φαίνεται να ξεπερνάει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Οι μεταβιβάσεις είναι οι πρώτες που παίρνουν σειρά για “απόδοση” του τσεκ (προκαταβολή 70%), καθώς τώρα έκλεισε η ηλεκτρονική βάση για τη δήλωσή τους, επομένως δε θα μπορούσε να έχει γίνει κάτι νωρίτερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται μία πρώτη γρήγορη επεξεργασία των στοιχείων μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για να γίνει στη συνέχεια η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων.

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ Γιώργος Τζουλιαδάκης δήλωσε: «Όσοι παραγωγοί, με βάση την προηγούμενη ΚΑΠ, δήλωναν βοσκοτόπους χωρίς να είναι κτηνοτρόφοι για να έχουν ζώα, ελάμβαναν επιδοτήσεις. Είχαν το δικαίωμα. Με βάση όμως τη νέα ΚΑΠ, αυτό το δικαίωμα δεν υπάρχει. Στο μεταξύ, όσοι είχαν βοσκοτόπια και είχαν και ελιές και αμπέλια δεν έλαβαν καθόλου χρήματα… Έτσι, τώρα υπόσχονται οι αρμόδιοι να βρουν τις περιπτώσεις αυτές, να κάνουν τον διαχωρισμό και να πληρώσουν τα αντίστοιχα ποσά για τις ελιές και τα αμπέλια. Βέβαια, δεν είναι εύκολη η διαδικασία αυτή. Θα περιμένουμε να το δούμε».

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι η διοίκηση της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης διοργανώνει συνάντηση για όλο αυτό το μπάχαλο. Η συνάντηση προγραμματίζεται για το ερχόμενο Σάββατο, στις 5 το απόγευμα, στον Πολύκεντρο του Προφήτη Ηλία.

 

Παραιτήθηκαν μόνο τα μέλη

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ζήτησε την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν παραιτηθεί όλοι οι σύμβουλοι, αρνείται όμως να παραιτηθεί ο πρόεδρος του Οργανισμού, Βαγγέλης Σημανδράκος.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ απάντησε στον υπουργό ότι δεν παραιτείται αφού δεν είναι κομματική η θέση του, αλλά είναι αξιοκρατική, με βάση τον ΑΣΕΠ.

Πάντως, στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να τοποθετήσει νέα προσωρινή διοίκηση και σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στόχος είναι ο Οργανισμός να λειτουργήσει σωστά, έγκαιρα και με διαφάνεια, ώστε να παρέχει την απαραίτητη στήριξη στους αγρότες.

 

Πολλά τα ερωτήματα – Πού πήγαν τόσα εκατομμύρια;

Στο neakriti.gr μίλησε αναλυτικά ο αγροτοσυνδικαλιστής και νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης Βασίλης Σμπώκος.

«Το σύνολο της βασικής ενίσχυσης με βάση τη νέα ΚΑΠ είναι στα 829 εκατομμύρια ευρώ (από 1,09 δισ. που ήταν το 2022). Το “πρασίνισμα” ήταν γύρω στα 550 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Άρα είχαμε το 2022 το συνολικό ποσό των 1.650.000 ευρώ. Από αυτά, τα 550 εκατομμύρια ευρώ καταργούνται, αφού πλέον περνάνε στα περίφημα οικολογικά σχήματα. Από το 1,09 δισ. που έμειναν, το ποσό κατεβαίνει στα 829 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Από αυτά έπρεπε να πληρωθεί το 70%, δηλαδή 580 εκατομμύρια ευρώ. Από τα 580 εκατομμύρια ευρώ, πληρώθηκαν 488 εκατομμύρια ευρώ. Άρα λείπουν 92 εκατομμύρια ευρώ. Από τα 92 εκατομμύρια ευρώ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δικαιολογεί τα 31 εκατομμύρια ευρώ. Λείπουν 61 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά πού πήγαν;», τόνισε.

Μάλιστα, ο ίδιος γνωρίζει και πολλές περιπτώσεις που έπεσαν πολύ κάτω ακόμα και από αυτά τα ποσά που προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ.

«Η ενιαία περιφερειακή αξία δικαιώματος είναι 21,05 ευρώ ανά στρέμμα για τα σιτηρά, 27 ευρώ ανά στρέμμα για την ελιά και το αμπέλι και 17,06 ευρώ ανά στρέμμα για τα βοσκοτόπια. Το ξέρετε ότι πολλοί παραγωγοί έχουν πάει σήμερα κάτω από αυτές τις τιμές;».

Σύμφωνα με τον Βασίλη Σμπώκο, «είναι παραγωγός που πληρώνεται 12 ευρώ το στρέμμα στον βοσκότοπο, 20 ευρώ το στρέμμα στην ελιά και 17 ευρώ το στρέμμα στα σιτηρά. Γιατί γίνεται αυτή η οριζόντια μείωση και γιατί αυτοί πέφτουν κάτω από το στρατηγικό σχέδιο; Δεν έχει απαντηθεί».

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «έλεγαν ότι μέχρι το 2027 θα συγκλίναμε στην ενιαία περιφερειακή αξία δικαιώματος. Αν είχες, δηλαδή 100 ευρώ το στρέμμα στην ελιά, θα πας στα 27 ευρώ μέχρι το 2027. Θα πας ομαλά. Δε θα πας οριζόντια. Αυτό δε γίνεται. Αυτή τη στιγμή είναι άνθρωποι που έπεσαν κάτω από τις τιμές αυτές και απάντηση δεν υπάρχει».

Λογοτεχνικό περιβόλι!

 Πηγή: neakriti.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια